D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu | Diena.lt

D. LIUTKAUS SIEKIS – PO METŲ TAPTI EKSTREMALAUS SPORTO PASAULIO ČEMPIONU

  • 3

Prieš dvejus metus buvęs profesionalus futbolininkas Dainius Liutkus susižavėjo sparčiai pasaulyje populiarėjančiu ekstremaliu bėgimu. Karjera šioje sporto šakoje – žaibiška: Taurakiemio seniūnijos Piliuonos kaimo gyventojas jau pelnė ekstremalaus sporto pasaulio vicečempiono titulą. "Jei nepatirsiu traumų, tikiuosi, kad po metų tapsiu čempionu", – ambicijų neslėpė sportininkas.

Ekstremalus bėgimas (OCR – angl. obstacle course race) – sparčiai populiarėjanti sporto šaka. Varžybų metu dalyviams reikia nubėgti pasirinktą distanciją, taip pat įveikiant įvairias natūralias ir specialiai varžyboms įrengtas kliūtis. Spalio viduryje Londone vykusiame pasaulio čempionate, kuriame dalyvavo daugiau kaip 3 tūkst. sportininkų iš 60 šalių, D.Liutkus iškovojo 2 vietą 30–34 m. amžiaus grupėje.

Krauju aplaistytas auksas

O štai "Spartan Trifecta" pasaulio čempionu sportininkas jau tapo. "Spartan Trifecta" – tai trejos varžybos per dvi dienas, kai tenka įveikti 7 km, 16 km ir 25 km bei 20–35 kliūtis. Čempionatas vyko lapkričio 2–3 d. Graikijoje, legendiniame Spartos mieste ir jo apylinkėse.

Graikijoje Lietuvai atstovavo keturi "OCR Baltic Warriors" komandos nariai. D.Liutkus savo amžiaus grupėje (30–34 m.) pirmąją dieną net du kartus lipo ant aukščiausios nugalėtojų pakylos. Bet viskas galėjo baigtis ir blogiau. Įpusėjus pirmoms varžyboms, greitai bėgant po žemais medžiais Dainius nepastebėjo storos šakos ir stipriai į ją trenkėsi galva. "Iškart aptemo akyse, bet greitai atgavau koordinaciją. Pabėgus dar kelis metrus pajutau, kad per veidą teka kraujas. Kad tik teisėjai dėl kraujavimo nelieptų nutraukti varžybų – tokia buvo pirma mintis. Bet vėliau trasoje reikėjo bėgti upe, tad apsiprausiau kraują ir sėkmingai finišavau", – pasakojo sportininkas.

Gydytojai teigė, kad vyras nebebus toks, kaip anksčiau. Patvirtiname – nebėra, dabar jis dar geresnis.

"Man primygtinai siūlė žaizdą siūti ir kitose varžybose nedalyvauti. Bet aš nusprendžiau, kad varžybų praleisti nenoriu ir atsisakiau medikų pagalbos", – sakė D.Liutkus.

Maratonai tapo nuobodūs

Dainius nuo 8-erių pradėjo lankyti futbolo treniruotes, o jaunystėje profesionaliai žaidė Kauno komandose, Kėdainių "Nevėžio" ekipoje, buvo Lietuvos jaunimo futbolo rinktinės narys. "Kai baigėsi mano kaip futbolininko karjera, pradėjau bėgioti, dalyvauti bėgimo varžybose, maratonuose, kalnų ultramaratonuose. Tačiau kažko vis dėlto trūko, jaučiau, kad tai – ne man, buvo nuobodu. Kartą pamačiau, kad vyksta ekstremalaus bėgimo varžybos ir iškart supratau, kad šis sportas man tiks, nes lavina visą kūną", – pasakojo D.Liutkus.

Sportininkas džiaugėsi, kad žaidžiant futbolą pavyko išvengti traumų, per karjerą jam tik kelis kartus plyšo raumenys. Dar prieš ketverius metus Dainius patyrė stiprią galvos traumą. Gydytojai kalbėjo ne itin optimistiškai, tvirtino, kad sportą gali tekti visai pamiršti, buvo tikimybė, kad jis taps neįgalus. "Gydytojai teigė, kad vyras nebebus toks, kaip anksčiau. Patvirtiname – nebėra, dabar jis dar geresnis", – sakė sportininko žmona Raimonda.

Įveikė visas baimes

Ekstremalus bėgimas, pasak piliuoniškio, patikrina ne tik fizines, bet ir psichologines sportininko galimybių ribas, mat reikia nugalėti aukščio, ugnies, šalčio, mažų patalpų ir kitas baimes. "Sunkiausiai sekėsi įveikti šalčio baimę. Kai varžybos vyksta žiemą, spaudžiant – 10–15 laipsnių šalčiui ir tenka lįsti į eketę ar nerti į vandenį, pradžioje buvo labai nemalonu. Tačiau besivaržant adrenalinas daro savo, todėl daug negalvoji, žinai, kad privalai tai padaryti ir darai", – pasakoja prizininkas. Sportininkas neslėpė, kad jį galima vadinti bebaimiu, mat jokių kitokių fobijų jis neturi.

Kai kvalifikacinėse varžybose į Europos čempionatą iškovojo pirmą vietą, D.Liutkus suprato, kad tai yra šansas pasiekti šiek tiek daugiau, atsirado motyvacijos treniruotis. "Susipažinau su vienu geriausių Lietuvos maratono bėgiku Remigiju Kančiu, jis man padėjo pasiruošti, davė nemažai patarimų. Ruošiausi atkakliai, taip ir pasiekiau dabartinį rezultatą", – šypsojosi ekstremalaus sporto pasaulio čempionas. Per savaitę vyras daro 8 treniruotes – 5 bėgimo ir 3 jėgai stiprinti.

"Sunkiausia suderinti treniruotes, šeimą ir darbą", – šypsosi D.Liutkus. Vyras dirba direktoriaus pavaduotoju automobilių remonto įmonėje "Kardanas". Kadangi tai šeimos verslas, sulaukia supratimo ir palaikymo, kai reikia derinti varžybas ar treniruotes.

D.Liutkus džiaugiasi gausia palaikymo komanda, kuri vyksta kartu į visas varžybas, kad ir kur jos būtų. "Važiuoja visa šeima – tėvai, 85-erių močiutė. Žmona bėga per visus purvynus, filmuoja, fotografuoja. Starte palydi ir finiše džiaugsmingai pasitinka sūnūs ir dukrelė. Palaikymas – labai geras", – vardijo pašnekovas.

Sportininko pavyzdžiu pasekė jo sesuo su vyru ir sportininko vaikai. 6 metų sūnus jau dalyvavo Europos ekstremalaus sporto čempionate ir užėmė 6-ą vietą pagal 6–8 m. vaikų kategoriją. Dainiaus nė kiek nestebina tai, kad sūnūs eina tėčio pėdomis. "Ir aš vaikystėje labai mėgau karstytis po medžius, jei tik pamatydavau, kad galiu įlipti, ten ir ropšdavausi. Ant šakų kabindavome sūpynes, darydavome tarzankes. Kelis kartus iš nemažo aukščio esu nukritęs, nes vaikai juk nelabai gerai suriša mazgus. Vaikystės patirtys praverčia, karstytis tenka ir dabar, tik ne po medžius, o įrengtame kliūčių ruože", – šypsojosi sportininkas.

Nori įrengti trasą Piliuonoje

D.Liutkus yra vienas iš "OCR Baltic warriors" komandos įkūrėjų. Tai grupė ekstremalaus bėgimo su kliūtimis entuziastų, siekiančių populiarinti OCR sportą Lietuvoje. "Savo komandos nariams rengiu treniruotes Piliuonoje, ypač prieš techniškai sunkesnes varžybas, parodau pagrindinius principus", – teigė sportininkas.

Vyras tikisi savo pavyzdžiu užkrėsti kuo daugiau žmonių. Kartu su žmona jie turi ateities vizijų – atidaryti trasą Piliuonoje, organizuoti varžybas, rengti treniruotes vaikams. Anot Dainiaus ir Raimondos, Kauno marių regionas tam puikiai tinkama vieta. Sportininkas dar nepradėjo ieškoti sklypo. Trasai įrengti užtektų 100 arų ir Dainius įsitikinęs, kad tokio dydžio sklypą ras nesunkiai. Idėjos įgyvendinimą kol kas labiausiai stabdė intensyvus treniruočių grafikas ir finansų trūkumas: kliūtims profesionaliai sukonstruoti reikia nuo 5 iki 10 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu
  • D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu
  • D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu
  • D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu
  • D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu
  • D. Liutkaus siekis – po metų tapti ekstremalaus sporto pasaulio čempionu
D. Liutkaus asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Watchmen

Vaikų darželyje lopšelinukams gali tokias pasakas sekti :))) fantazuotojas

...,megstu skaityti apie KIETUS VYRUKUS...,

labai paKELIA NUOTAIKA...,pas MANE!!! ant stalo guli KNYGA...,ULTRA - ZMOGUS RICH ROLLL tai i JA dar uzsiRASAU ir KITU paSIEKTUS REKORDUS... TASKAS

Jolanta

Šaunuolis ir toliau taip!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS