Dar vienas skandalas bažnyčioje: kaip suvaldyti kunigus? | Diena.lt

DAR VIENAS SKANDALAS BAŽNYČIOJE: KAIP SUVALDYTI KUNIGUS?

  • 89

Kauno arkivyskupas inicijavo tyrimą paaiškėjus, kad kaltinimų šešėlis dėl seksualinio vaiko išnaudojimo krito ant dar vieno kunigo. Viešumoje pasirodė liudijimai, jog Betygalos klebonas, kuris jau anksčiau teistas dėl smurto prieš vaiką, prieš 20 metų galėjo ir kitaip nusikalsti. Tokiems atvejams lendant į viešumą, Kaune svarstoma įrengti įsiklausymo tarnystės erdves, kur aukos galėtų pranešti apie seksualinius nusikaltimus.

„Redakcijos“ tyrimų žurnalistų paviešinta istorija vėl sudrebino bažnyčią. Į žurnalistus kreipėsi mergina, kuri papasakojo jog ją, prieš 22 metus, kai jai buvo 16 metų, išprievartavo tuometinis Krakių klebonas Romualdas Ramašauskas.  

„Užsidarėme vieno kambario bute, kur buvo dvi sofos, nieko nelaukęs priėjo prie rūbų nurenginėjimo, pabučiavimo ir taip toliau“, – „Redakcijos“ žurnalistams savo patirtimi dalinosi mergina. 

Su klebonu, kuris dabar ligoninėje, pasikalbėti nepavyko, tačiau jo advokatas sako, kad kaltinimai yra šmeižtas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Jis kategoriškai neigia, kad taip buvo, kad neteisėtus veiksmus atliko prieš kokią nors moterį“, – tikino advokatas Edvinas Sergaitis.

Kauno arkivyskupija pradėjo tyrimą, tačiau kunigas nuo pareigų nenušalintas, nes jis dėl ligos ir taip nedirba. 

„Tyrimo tikslas – atpažinti, ar tikrai kaltinimas autentiškas ir kreiptis į Vatikaną“, – aiškino Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas. 

Klebonas jau anksčiau varstė teismų duris, nes diržu sumušė vieną iš vaikų namų auklėtinių, tačiau ir tada klebonas nebuvo nušalintas nuo tarnystės. 

„Kunigas buvo nuteistas, bažnyčia pripažino, priėmė tą bausmę kaip adekvačią ir kitų priemonių nesiėmė“, – teigė arkivyskupas.  

Jis kategoriškai neigia, kad taip buvo, kad neteisėtus veiksmus atliko prieš kokią nors moterį.

Apie seksualinį smurtą prieš vaikus bažnyčiose aukos prabyla vis dažniau. Arkivyskupas K. Kėvalas sako, kad Kaune ruošiamasi įrengti vietas, kur aukos galėtų gauti pagalbą ir pranešti apie seksualinius nusikaltimus. 

„Struktūra, kuri apsaugotų žmogų. Galėtume būti kaip išklausymo tarnystės filialas, o galbūt ir visoje Lietuvoje turėti tuos filialus“, – kalbėjo K. Kėvalas. 

Vadinamosios išklausymo tarnystės vietos, kur pagalbą aukoms teikia apmokyti pasauliečiai, jau keturis mėnesius veikia Vilniuje, tačiau pranešimų kol kas negauta, žmonės kreipiasi dėl įvairių kitų nusiskundimų, dažniausiai emocinių. 

Skaičiuojama, kad per trejus metus Lietuvos vyskupijose buvo tiriama vienuolika atvejų dėl vaikų išnaudojimo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (89)

X

Dieve, apsaugok nuo kunigų. Nuo priešų pati spsisaugosiu...

pasakaitė

16 metų mergiotė negalėjo pasipriešinti vienam vyrui. Jei pati norėjo, tai žinoma negalėjo. Matyt abipusis sutikimas taip sakant buvo.

sutanistus kastruoju n e m o k a m a i,

ir " šventus velykaičius" parduodu-- VARŽYTINĖSE
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS