Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos? | Diena.lt

DĖL ATKASTŲ RŪSIŲ SKILINĖJA VIEŠBUČIO SIENOS?

T.Daugirdo gatvėje prieš kelerius metus atkasti unikalūs XVI a. rūsiai. Lietuvos jėzuitų provincija juos pasirengusi išsaugoti, o virš jų pastatyti mokslo ir sporto centrą. Tačiau tai patinka ne visiems.

Neliko šaligatvio

2017 m. T.Daugirdo g. 1 sklype pradėti archeologiniai žvalgomieji kasinėjimai. Jų metu teko nuardyti  šaligatvį, demontuoti gatvės apšvietimo atramas.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Astos Niaureckaitės viešbučiui "Daugirdas" pateiktame raštiškame atsakyme nurodoma, kad Lietuvos jėzuitų provincijos vykdomų archeologinių kasinėjimų metu po T.Daugirdo gatvės važiuojamąja dalimi rasti XVI a. skliautiniai pamatai, todėl teko projektą koreguoti. Būtent dėl atkastų istorinių rūsių teko ardyti ir šaligatvį.

"Po važiuojamąja dalimi atidengus XVI a. skliautinius pamatus, numatyta įrengti atraminę sienelę, kuri sulaikys gatvės ir žemių griūtį nuo T.Daugirdo gatvės. Ruošiant vietą atraminės sienelės poliams įrengti, reikėjo laikinai demontuoti šaligatvį", – prieš dvejus metus viešbučio atstovams teigė KPD Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus.

Deja, "Daugirdo" viešbučiui toks spendimas pridarė rūpesčių. Šaligatvis iki šiol nesutvarkytas, o laikinas leidimas galios nežinia kiek laiko.

Dėl išardyto šaligatvio ir apšvietimo turistams sunkiau patekti į viešbutį bei neužtikrinamas saugumas.

Pėstieji priversti eiti važiuojamąja kelio dalimi bei tiesiog gatvėje iš automobilių krauti lagaminus, o naktimis – vaikščioti neapšviesta gatve. Tokius dalykus turistai labai pastebi, jiems tai sukelia neigiamų emocijų, kurios išliejamos viešojoje erdvėje, taip kenkiant viešbučio ir viso Kauno įvaizdžiui.

"Miestas giriasi, kad tvarkomos gatvės, tačiau kai kur reikalai tiesiog stovi vietoje ir nejuda. Greta esančiame sklype dėl kasinėjimų iki šiol nesutvarkytas nei šaligatvis, nei gatvės danga, tačiau atrodo, kad Kaunas tuo nesuinteresuotas. Miestas leidžia, kad toks kelias vestų į turistinį objektą", – apgailestavo "Daugirdo" viešbučio vadovė Ernata Krivickienė.

Valdininkai neišgirdo

Dėl šios situacijos "Daugirdo" vadovai ne kartą kreipėsi tiek į jau buvusį savivaldybės administracijos direktorių Gintarą Petrauską, tiek į Miesto tvarkymo skyrių, tačiau jų dėmesio nesulaukė.

"Tokia situacija susidarė dėl netinkamai organizuojamų ir vykdomų statybos darbų. Statytojas neskyrė prioriteto, kad pirmiausia būtų įrengta gatvės atraminė sienelė, sutvarkytas šaligatvis ir gatvės apšvietimas, taip normalizuojant greta esančio turistinio objekto – viešbučio funkcionavimą. Suprasdami, kad 32 arų sklype archeologiniai kasinėjimai gali užsitęsti dar papildomus metus, prašome savivaldybės išduodamais leidimais daryti įtaką statytojams dėl kuo greitesnio važiuojamosios dalies atlaisvinimo. Prašome įpareigoti statytoją statybos darbus organizuoti taip, kad nebūtų pažeisti aplinkinių gyventojų interesai ir nestabdoma jų ūkinė-komercinė veikla", – tokiu raštu dar praėjusių metų liepą "Daugirdo" vadovai kreipėsi į savivaldybę, tačiau atsakymo nesulaukė.

Viešbučio atstovus stebina, kad yra taikomi dvigubi standartai, nes įprastai statybų rangovai įpareigojami sutvarkyti tai, kas buvo sugadinta, o šiuo atveju valdininkai užmerkia akis ir palieka projektą be jokios priežiūros.

"Dabar atlikta tik dalis kasinėjimų, tad viskas ir dešimtmečius gali tęstis. Lietuvos jėzuitų provincija žemės sklypu naudojasi neatlygintinai, tai gali sau neskubėdami viską daryti. Jau dveji metai, kai tapome situacijos įkaitais. O juk mūsų veikla paremta sutartimis su įvairiomis turizmo agentūromis, iš anksto suplanuotos rezervacijos. Svečių saugumas ir ramus poilsis turi būti užtikrintas pagal iš anksto sudarytas sutartis", – pastebėjo "Daugirdo" viešbučio vadovė.

Ji dėl demontuoto šaligatvio kreipėsi ir į Kultūros paveldo departamentą, tačiau jų atsakymas taip pat daug vilčių nesuteikė. Raštuose paveldosaugininkai kartojo, kad projekte numatyta sutvarkyti šaligatvį, tačiau kada bus pradėti realūs darbai, niekas tiksliau pasakyti negali.

Pasak E.Krivickienės, savivaldybė ne tik nekreipė dėmesio į prašymus įpareigoti statytojus sutvarkyti šaligatvį, tačiau pati dar labiau pablogino situaciją. Vasaros pabaigoje, ruošiantis popiežiaus atvykimui į Kauną, miestas išdavė daugiau leidimų Senamiesčio gatvėms tvarkyti ir taip paliko "Daugirdo" viešbutį be normalaus privažiavimo kelio.

"Kai buvo pradėta Prieplaukos krantinės rekonstrukcija, T.Daugirdo gatvės atkarpa tapo akligatviu, nes eismas Jėzuitų skersgatviu vyksta tik viena kryptimi – galima įvažiuoti. Nebuvo apvažiavimo žiedu ir svečius į viešbutį atvežęs transportas buvo priverstas manevruoti atbuline eiga, taip sukeldamas papildomų spūsčių", – sakė ji.

Padaryta žala

Sugadintas šaligatvis, gatvės danga ir apšvietimas – ne vieninteliai "Daugirdo" atstovų skundai: dėl esą netinkamai sutvirtintos gatvės, pradėjo skilti pastato sienos.

"Liepos mėnesį jie iškasė duobę ir pajudėjo pamatai. Negali būti duobė kasama greta pastato, arčiau nei per 10–15 m, o jie iškasė tiesiog per gatvę, kur atstumas yra apie 5 m. Jie tokius kasinėjimus tikriausiai vykdė ne pagal konstruktorių nurodymus, nes pirmiausia turi būti įkalami poliai, įrengiama atraminė gatvės spūdį laikanti sienelė, o tik tada prasideda kasinėjimai. Statybų generalinis rangovas bendrovė "Projektana" darė viską atvirkščiai, todėl pas mus pradėjo skilti sienos", – piktinosi "Daugirdo" atstovai.

Anot jų, gruntas pajudėjo ne tik nuo pastato svorio, tačiau ir nuo sunkiosios technikos, kuri T.Daugirdo g. 1 sklype įrengė atraminius polius ir vežė į statybvietę reikiamas medžiagas.

"Daugirdo" viešbučio vadovė teigė, kad pagal faktinių aplinkybių fiksaciją padaryta žala – beveik 29 tūkst. eurų, tačiau suma dar gali didėti, nes neaišku, kokių pažeidimų dar gali atsirasti, kai remonto metu bus nuimtos pastato apdailos plokštės. Šiuo metu žala įvertinta tik pagal antstolių užfiksuotas nuotraukas.

Apie pastato įtrūkimus buvo informuota viešbučio draudimo bendrovė, tačiau jų ekspertai, įvertinę situaciją, nustatė, kad žala atlyginama nebus, nes tai nėra draudiminis įvykis.

Savo raštiškame atsakyme "Lietuvos draudimas" viešbučiui aiškino, kad žalos priežastis – natūraliam statinio judėjimui įtaką darantys veiksniai. Anot ekspertų, tokie veiksniai gali būti gamtos, atsirasti dėl temperatūrų svyravimų, drėgmės ar grunto atšilimo ir kt. Statinio judėjimą gali lemti technogeniniai veiksniai, kurie gali atsirasti atliekant požeminę statybą ar nuo aplink statomų statinių bei įrenginių vibracijos.

"Įvertinus įvykio aplinkybes, atsakomybė tenka būtent statybų rangovui, dėl kurio atliekamų statybos darbų ir atsirado minėti įtrūkimai", – rašoma draudimo kompanijos "Daugirdui" atsiųstoje išvadoje.

Dėl išardyto šaligatvio ir apšvietimo turistams sunkiau patekti į viešbutį bei neužtikrinamas jų saugumas.

Apie kaimynų kasinėjimų padarytą žalą viešbučio teisininkai pranešė BTA draudimui, kuriame yra apsidraudusi statybos darbus vykdanti bendrovė "Projektana", ir Lietuvos jėzuitų provincijai.

Deja, ir šį kartą "Daugirdo" atstovai nesulaukė dėmesio, niekas nepanoro atlyginti padarytos žalos, todėl dabar ruošiamas ieškinys ir konfliktas persikels į teismą.

Pretenzijų nesulaukė

"Kauno diena" pasidomėjo, kas atsakingas dėl apsauginės sienelės įrengimo darbų – rangovas "Projektana" ar sklypo savininkai.

Dienraštis klausė, kaip T.Daugirdo g. 1 sklype buvo atlikti darbai – pirmiau iškasta duobė, o vėliau įkalti poliai, ar, atvirkščiai, pirmiau įkasti poliai, o tik tada atkasta duobė ir senieji rūsiai.

Darbus atlikusios bendrovės "Projektana" statybos direktorius Žilvinas Ramaška tepasakė, kad visi darbai atlikti pagal rangos sutartį.

"Į šį klausimą geriau galėtų atsakyti rangovas. Kiek pati esu susipažinusi su darbų vykdymo specifika, buvo įrengti gręžtiniai poliai, įsukant sraigtą-grąžtą ir užbetonuojant per grąžto centre esantį vamzdį polių, vėliau ant polių viršaus įrengta jungiamoji viršutinė dalis. Įrengiant šio tipo pamatus (gręžtinius) jokia vibracija nevyksta. Taigi, viskas atlikta taip, kaip ir numatyta techniniame projekte", – darbų eigą bandė aiškinti Kauno jėzuitų gimnazijos Plėtros skyriaus vedėja Edita Zarembienė.

Paklausus, ar, jos nuomone, minėtame sklype atlikti darbai galėjo turėti įtakos "Daugirdo" viešbučio sienų skilimui, jėzuitų atstovė patikino, kad iš viešbučio nėra gavę jokio skundo, o tokią žalą galėjo padaryti ir kitų gatvių remonto darbai.

"Apie viešbučio "Daugirdas" sienų skilimą girdžiu pirmą kartą. Labai liūdna, jei tikrai įskilo sienos. Jokių pretenzijų iš viešbučio nesame gavę, tad ir susipažinti neturėjome galimybės. Vasarą darbai vyko ne tik Daugirdo g. 1 sklype, buvo tvarkoma ir Prieplaukos gatvė, kurioje buvo naudojama vibracinė technika asfalto pagrindams ir pasluoksniams sutankinti. Be to ir pats viešbutis vykdė rekonstrukcijos darbus, todėl būtų klaidinga teigti, kad būtent dėl mūsų vykdomų darbų pradėjo skilti sienos", – sakė E.Zarembienė.

Ji patikino, kad išardytas šaligatvis taip pat nėra pamirštas. Jis bus sutvarkytas. "Gatvės apšvietimo įrenginiai demontuoti nebuvo, demontuoti tik šviestuvai, kurie buvo sklype", – teigė Kauno jėzuitų gimnazijos atstovė.

Ji pridūrė, kad jau dabar sklype atlikta nemažai darbų. Šiemet jie bus tęsiami.

"Archeologai atliko archeologinius žvalgymus ir detaliuosius tyrimus 1,5 tūkst. kv. m. plote iš 2,2 tūkst. kv. m. Šio proceso nepaskubinsi, viskas vyksta labai kruopščiai, svarbi kiekviena rasta nuolauža, detalė ar moneta. Ačiū Dievui, oras buvo palankus ir jie galėjo dirbti iki gruodžio. Pavasarį darbai bus tęsiami toliau. Įrengti gręžtiniai pamatai, kurie atlieka ir apsaugos funkciją, kad ant archeologų, kai jie dirba žemesniame nei 2 m gylyje, nuo gatvės neužvirstų žemės.

Šis projektas svarbus dėl to, kad sklype, kuriame statomas daugiafunkcis mokslo ir sporto centras, yra senieji XVI–XVII a. rūsiai. Tai yra Kauno miesto vertybė ir pasididžiavimas. Jėzuitų bendruomenė, planuodama šio centro statybą, prisiėmė ir didžiulį įsipareigojimą – restauruoti ir išsaugoti šiuos rūsius. Kol sklypas neištyrinėtas ir iš jo neišvežtos žemės, kiti darbai negali būti vykdomi. Vėliau planuojama pirmo etapo statyba. Apie pabaigą kalbėti dar anksti, gimnazijai labai reikia sporto salės ir kitų patalpų, tad esame suinteresuoti, kad šis pastatas atsirastų kuo greičiau", – sakė E.Zarembienė.

Miesto pozicija

Kauno miesto savivaldybės atstovai apgailestavo, kad "Daugirdo" viešbutis patiria laikinų nepatogumų, tačiau patikino, kad didelių problemų dėl šaligatvio išardymo nėra, nes Senamiestyje galioja kelio ženklas "Gyvenamoji zona", kuris suteikia teisė pėstiesiems vaikščioti važiuojamąja kelio dalimi.

"T.Daugirdo gatvėje, kaip ir daugelyje kitų Senamiesčio vietų, šaligatvių plotis yra susiklostęs istoriškai. Nors ir neatitinka šiuo metu statybos techniniuose reglamentuose numatyto minimalaus šaligatvio pločio, jo keisti nėra galimybės. Dėl šios priežasties Rotušės aikštėje ir jos prieigose, įskaitant ir T.Daugirdo gatvę, nustatytas "Gyvenamosios zonos" eismo režimas, kuris nurodo, kad čia pėstieji gali eiti važiuojamąja dalimi, o vairuotojai privalo suteikti jiems pirmenybę. Be to, negalima važiuoti didesniu nei 20 km/val. greičiu. Taigi pėstieji T.Daugirdo gatvėje gali eiti važiuojamąja dalimi", – aiškino Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Jam pritarė ir Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, kuris sakė, kad minėtame T.Daugirdo gatvės sklype šaligatvio plotis nesiekė nė metro.

"Mums svarbu, kad jėzuitai kuo greičiau pasistatytų sporto centrą. Suprantame, kad "Daugirdas" patiria tam tikrų nepatogumų, bet tai nėra argumentas, kad būtina šiandien sutvarkyti šaligatvį. Pėstieji gali pirmumo teise vaikščioti pačia gatve. Sutvarkius 60 cm šaligatvį, problema praktiškai nepasikeistų", – įsitikinęs jis.

A.Pakalniškis informavo, kad miestas šių metų antroje pusėje planuoja remontuoti T.Daugirdo ir netoli esančią Santakos gatvę. Žinoma, prieš tai statybų rangovai turės ties statybviete atstatyti gatvės pagrindus, kurie galėjo būti pažeisti sunkiosios technikos.

"Stebime, kada baigsis archeologiniai kasinėjimai, kaip vyks statybos ir pradėsime tvarkyti po jų didžiųjų darbų, nes kai sutvarkysime gatvę, statybinė technika jau turėtų nevažinėti", – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Specialistas sakė, kad vasaros pabaigoje norėta kuo geriau pasitikti popiežių, todėl buvo suintensyvinti Senamiesčio gatvių tvarkymo darbai. Anot jo, tvarkant miestą dažnai pasitaiko laikinų nepatogumų, tačiau reikia pakantumo ir supratimo, kad po to bus visiems patogiau.

Jis patikino, kad yra girdėjęs ir apie skylančias "Daugirdo" viešbučio sienas, tačiau, anot jo, vertinti žalą nėra savivaldybės kompetencija. Šiais klausimais jis patarė kreiptis į Statybos inspekciją.

GALERIJA

  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • Dėl atkastų rūsių skilinėja viešbučio sienos?
  • V. Gustas
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Xser

Pravaziavau pro aleksota ,zenklai nulenkti stovi ,kiemai tamsus.Kaunas antras pagal dydi miestas ,o pavaziuoji 3 minutes nuo centro ir atrodo kaip kaimas .Ziauru !

hmmm

visame pasaulyje architektūrinis paveldas yra vertybė ir niekam netrukdo net vidury važiuojamosios dalies. Vertinkit savo paveldą ir mažiau virksnokit, ne tiek daug jo, to paveldo, turim

Edmundas

... o tave į psichuškę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS