Dėl Europos dailiojo čiuožimo čempionato – šaršalas: metė rimtus kaltinimus | Diena.lt

DĖL EUROPOS DAILIOJO ČIUOŽIMO ČEMPIONATO – ŠARŠALAS: METĖ RIMTUS KALTINIMUS

  • 137

Socialiniuose tinkluose kilo šaršalas dėl Europos dailiojo čiuožimo čempionato. Feisbuke čempionate dirbusi Kaja Elena pasidalijo įrašu dėl neva netinkamo elgesio su ja ir metė kaltinimus Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentui ir sporto žurnalistui.

Publikuojame visą moters socialiniuose tinkluose paviešintą ir neredaguotą įrašą:

„Pasidalinsiu patirtimi apie tikrus išgyvenimus, kaip su tavimi susidoroja galios pozicijoje esantys vyrai, nes tokiais atvejais viešinimas yra vienintelis ginklas.

Tikriausiai ne viena mūsų šią savaitę žiūrime Europos dailiojo čiuožimo čempionatą ir žavimės, koks tai gražus sportas etc... Tokius epitetus nuolat ir nuolat girdžiu iš žmonių, kurie nėra susidūrę su jo užkulisiais. Lietuvoje konkrečiau – su d.čiuožimo federacija. Ši organizacija iš vidaus jau menkai besiskiria nuo skandalais pagarsėjusios futbolo federacijos, bet visi, priklausomi nuo jos galios skirti, paskirti, finansuoti ir t.t., nedrįsta apie ją šnekėti (galimai, asmeninė nuomonė). Nes ai, nu kaip nors. O toks požiūris ir toliau maitina jos viršūnėje esančius „galinguosius“. Kuriems tu, kaip šįvakar ir parodė LČF prezidentas Vytautas Jasutis, esi niekas.

Taigi šįvakar gerbiamas prezidentas V. Jasutis leido sau išmesti mane, jo organizacijos paskirtą darbuotoją, iš Žalgirio arenos už tai, kad atsikirtau jo GIRTAM draugui ir neleidau jam prie manęs kabinėtis. Konkrečiau – dirbau prie ledo gyvo renginio metu su savo paskirta komanda. Draugas Ervinas sukiojosi aplinkui ir trukdė muzikos leidėjui, taip pat paaiškino, kad mes (announcerių ir muzikos komanda) esam „niekas“. Priėjus prie jo ir paprašius GRAŽIAI, kad netrukdytų muzikos leidėjui vykdyti mūsų nurodymų, į veidą trenkė alkoholio tvaikas, o atsakymas buvo „p*zdink“. Žodis po žodžio išsivystė žodinis konfliktas. Galiausiai priėjęs prie manęs, jis griebė už akreditacijos juostelės, kurią buvau užsidėjusi ant kaklo, ir puolė ją fotografuoti su žodžiais „parodyk, kas tu čia tokia ir kodėl nx čia sėdi“. Aš jį, žinoma, atstūmiau, vėl apsižodžiavom. Šalia sėdinčios mano vadovės iš Suomijos buvo šoke. Pamatęs, kad nesileidžiu, draugas Ervinas nubėgo skųstis. Iš pradžių atėjo moteris iš LČF (Lietuvos čiuožimo federacijos) ir paprašė parodyti akreditaciją – tipo, kodėl čia iš viso esu. Parodžiau. Viskas tiko, ji išėjo, tik Ervinas buvo nepatenkintas. Vėl išbėgo ieškoti guodėjų.

Šįkart grįžo su visa apsauginių komanda ir spektaklis prasidėjo. Iš pradžių apsauginiai tiesiogine ta žodžio prasme jėga mane išsitempė iš mano darbo vietos. Sakiau, kad šiuo metu dirbu su savo komanda ir paprašiau, kad leistų pašnekėti su savo vadove. Ji sėdėjo už poros kėdžių ir vedė čiuožimo varžybas. Vyrai nesiklausė, neleido su niekuo kalbėtis ir ištempė mane į koridorių. Ten apstojo ratu, pasirodė ir LČF prezidentas, kuriam, kaip supratau, pasiskundė Ervinas (girtas vyras). Apstoję mane ratu, jie pradėjo reikalauti atiduoti akreditaciją ir grasinti, kad patys pasiims, jei nepaklusiu. Aš pasakiau, kad neatiduosiu, nes apsauga neturi jokios teisės ją pasiimti. Tuomet LČF prezidentas pasakė, jog aš vilkiu jų striukę ir turiu čia pat ją nusirengti ir atiduoti. Ir šaukė: „Renkis, tuoj pat!“ Striukės mums, kaip darbuotojams ir savanoriams, buvo išdalintos dar savaitės pradžioje. Aš pasakiau, kad nebenoriu su jais daugiau bendrauti ir noriu eiti namo. Tada jie atsakė, jog mane „sulaiko“. O jeigu priešinsiuosi, „uždės antrankius“. LČF prezidentas buvo šalia ir viską stebėjo. Vėl, prieš mano valią, jie nusitempė mane į apsaugos kambarėlį. Aš tuomet pati paskambinau į policiją ir pasakiau, jog prie manęs kabinėjasi girtas vyras ir mane sulaikė apsauga be jokios priežasties. Išgirdę, jog atvažiuoja policija, vyrai (apsauga ir Jasutis) ėmė skubiai tartis, ką daryti, ką sakyti policijai.

Atvyko policija, išklausė abi puses. Ir žinot, ką šitoj vietoj padarė gerbiamas LČF prezidentas V. Jasutis? Jis pasakė pareigūnams, jog „žodžiu“ čia ir dabar nutraukia mūsų sutartį ir pareikalauja, kad atiduočiau akreditaciją. Nesvarbu, kad jo draugas Europos čempionato gyvos transliacijos metu vaikšto su alkoholio kvapeliu. Nesvarbu, kad jis visus, ką netingi, siuntė n****. Nesvarbu, kad jis trukdė dirbti visai ISU (tarptautinės čiuožimo sąjungos) paskirtai komandai. Aš atidaviau akreditaciją ir jie išmetė mane į lauką su Jasučio žodžiais, jog apie mane parašys policijai pareiškimą. Tuo tarpu jo girtas (galimai, mano asmeninis įspūdis, nors tai man patvirtino ir savanorių vadovė) draugelis Ervinas toliau liko prie ledo ir „dirbo“. Čia vietoj LČF pažado, jog mes dirbdami galėsim stebėti čempionatą.

O kodėl aš ten iš viso buvau? Nes LČF ieškojo žmonių, kurie supranta d. čiuožimą ir gali padėti vest Europos čempionato renginius. Nes jie prižadėjo pasirašyti sutartį ir sumokėti. Nes tu, patikėjęs jų pažadu, pasiėmei neapmokamas atostogas ir penkias dienas dirbai po 10-13 valandų. Be abejo, sutarties nėra ir greičiausiai nebus.

Keista, bet bestovint ten, tarp aukštų vyrų, besitariančių tarpusavyje, kaip geriausiai su manim susidoroti, kad policijai nekiltų įtarimas, protas tapo keistai šaltas.

Keista, bet bestovint ten, tarp aukštų vyrų, besitariančių tarpusavyje, kaip geriausiai su manim susidoroti, kad policijai nekiltų įtarimas, protas tapo keistai šaltas. Supratau, kad išgyvenu situaciją, išgyvenamą tūkstančių moterų visame pasaulyje. Kai negali pasakyti žodžio prieš. Kai girti negirti vyrai palaiko vienas kitą. Kai argumentai ar patirtys nesvarbu, svarbu užstoti savo draugelį ir paskui jam vyriškai paplekšnoti per petį, kaip gerai susitvarkė su „mergaite“.

Taip, norėčiau parašyti policijai pareiškimą, bet nedrįstu. Nes Ervinas K. (redakcijai pavardė yra žinoma, aut.past.) yra žinomas sporto žurnalistas. Nes Vytautas Jasutis yra LČF prezidentas. Nes policijos pareigūnai, kurie atvyks, irgi vyrai, kuriems ant tavęs nusispjaut. Nes tavo vieta, kaip parodė šis vakaras, yra būti ten, kur esi naudingas, bet neduok Dieve, kelti balsą ar priešintis galios pozicijoje esantiems VYRAMS. Taigi prašau tik pasidalinti mano istorija, kad kitos moterys suprastų, jog nėra vienos. Tai nutinka netikėčiausiose situacijose, netikėčiausiose vietose. Turim būti stiprios. Mano Europos čempionatas užsibaigė su ašaromis, o V. Jasutis šįvakar sveikino ir fotografavosi su šokių ant ledo medalininkais ir rytoj bus spaudoje. Tokios tad skirtingos šįvakar mūsų patirtys.“

Portalui tv3.lt LČF prezidentas V. Jasutis patvirtino apie šeštadienį įvykusį nemalonų incidentą. Anot jo, viskas buvo kiek kitaip nei išdėstyta moters įraše.

„ Aš dalyvavau joje tik tiek, kad priėmiau sprendimą, kad tokio žmogaus arenoje neturi būti. Pirmiausia, ji net neturėjo būti mūsų arenoje, ji neturėjo akreditacijos patekti į areną, nes dirbo treniruočių arenoje. Mes šitą situaciją aiškinamės. Ji pateko apgaulės būdu ant „Žalgirio“ arenos ledo pagrindinio, pateko ant teisėjų pakylos, kur patekimas yra griežtai reguliuojamas. Ten gali patekti iš organizatorių tik tie, kurie skelbia čiuožėjų vardus, pavardes ir pan.  Ši mergina apgaulės būdu ten pateko, mes aiškinamės spragas, kodėl taip įvyko“, – teigė V. Jasutis.

V. Jasutis. T. Biliūno / BNS nuotr.

Anot pašnekovo, moteris turėjo išeiti iš arenos, nes ji pažeidė ir arenos, ir  organizatorių sutartis. „Ji yra savanorė. Visi savanoriai turi sutartis ir aš jai labai aiškiai pasakiau, kad ji yra nutraukiama“, – tvirtino V. Jasutis.

Jis teigė, kad dėl žurnalisto paskleista informacija „buvo visiškai gynybinė pozicija žmogaus. Išaiškėjus apgaulei žmogus, priremtas prie sienos, akivaizdu, kad turi kažką daryti. Mums taip pat reikia pasitempti, kad tokių atvejų nepasikartotų, nes nebuvo nė vieno sudėtingesnio atvejo, kad galėtume pasakyti, kad buvo spraga.“

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad pareigūnai šeštadienio vakarą vyko į „Žalgirio“ areną.

„19.33 val. policija gavo pranešimą, kad vyksta konfliktas tarp apsaugos darbuotojų ir moters. Pareigūnai nuvyko. Turime du pareiškimus: vienas yra iš apsaugos darbuotojo, kitas – iš federacijos organizacinio komiteto vadovės. Dėl įvykio pradėtas aplinkybių patikslinimas“, – sakė policijos Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė.

Anot policijos atstovės, pareigūnai reagavo į apsaugos darbuotojų ir merginos konfliktą. Pareigūnus pasitiko apsaugos darbuotojai, mergina ir organizacinio komiteto vadovė. Galimai neblaivus žurnalistas, anot policijos, čia nedalyvavo.

Į kilusį šaršalą sureagavo švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, o Valstybinė darbo inspekcija teigė pradėjusi tyrimą.

Portalas kauno.diena.lt socialiniuose tinkluose kreipėsi komentaro tiek į pačią įrašo autorę, tiek į minimą žurnalistą. Kol kas komentarų nesulaukėme. Juos gavus, publikaciją papildysime.

Rašyti komentarą
Komentarai (137)

P tuo nuomone

Prie ko cia Vilnius ir vilnieciai,nesuk uodegos i kita puse,priedurniai panoro prisilupe pasimaivyti gavo atgal stai ir viskas,konflikto pradzios esme zinoma ir tikrai ne susireiksminusio zurnaliukscio puseje.Jasutis draugelis jo ,stai ir gina visomis priemonemis,bet deja kuo daugiau i miska ,tuo daugiau medziu...

audra

Reikėjo savanorius apmokyti, kaip dirbti su įvairaus intelekto žmonėmis, arba nelysk ten kur nemoki. Savanoris ,tai ne tik pagalba kitiems, tai ištisa psichologijos praktika. Bet muzika tarpuose, tikrai buvo per garsi, o jei dar ten girtas nurodinėja...

nuomonė

Puikus komentaras: Tai eilinė Vilniaus pasamdytų šunelių provokacija, palaiminta valdžios purvinomis rankomis. Tokio aukšto organizacinio lygio nematė net daug druskos suvalgę sportininkai ir jų vadovai. Juk Kaunas ir čiuožimo federacija jiems kaip ąšaka gerklėje. Ir dar vienas klausimėlis - ar finansišai valdžia prisidėjo prie to Europos lygio renginiu? Turbut tik tiek, kiek Šimonytė pasveikino su gėlytėmis varžybų nugalėtojus ir žiniasklaidoje...Tie, Lietuvos naikintojai, tik kitų valstybių vagis remia, nes ir patiems nubyra...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS