Dėl į Nemuną tekančių teršalų Kauno savivaldybei bus teikiamas privalomas nurodymas | Diena.lt

DĖL Į NEMUNĄ TEKANČIŲ TERŠALŲ KAUNO SAVIVALDYBEI BUS TEIKIAMAS PRIVALOMAS NURODYMAS

Dėl į Nemuną iš užterštos teritorijos Kaune nuolat patenkančių naftos teršalų Aplinkos apsaugos departamentas šią savaitę veiksmų nesiimančiai Kauno savivaldybei ketina teikti privalomąjį nurodymą, o nesureagavus kreipsis į prokuratūrą.

„Šią savaitę mes privalomąjį nurodymą Kauno savivaldybei teiksime – čia Aplinkos apsaugos departamentas. Tam, kad sutvarkytų, nes jie tiesiog nesilaiko įstatymo. Neatlikus šių veiksmų tuomet dėl viešojo intereso gynimo kreipsimės į prokuratūrą galimai“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Kaune, abipus Nemuno, A. Juozapavičiaus prospekte ir Piliakalnio gatvėje, nuo sovietmečio likę keletas taršos židinių. A. Juozapavičiaus prospekte skalūnų alyva į upę teka iš praeityje čia veikusios geležinkelio pabėgių mirkymo įmonės. Dėl šios veiklos naftos produktais užterštas aplinkinės teritorijos gruntas.

Trečiadienį vykusiame Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje Aplinkos apsaugos departamento vadovas teigė, jog taršos židinys Piliakalnio gatvėje nėra nustatytas.

Anot S. Gentvilo, Aplinkos ministerija siūlo ir savo pagalbą, ir milijoną eurų teritorijos valymui.

„Kauno savivaldybė nepajudino piršto, nors nuo pernai jau yra pasikeitęs įstatymas, kad valstybinėje žemėje miesto teritorijoje savivaldybė atsakinga už taršos mažinimą“, – sakė ministras.

„Deja, bet Kauno savivaldybė, Kauno meras yra indiferentiški“, – kalbėjo ministras.

Kauno savivaldybės atstovai savo ruožtu teigia, jog siūloma suma yra pernelyg nedidelė ir nepadengs teritorijų tvarkymo kaštų. Anksčiau skelbta, jog vien A. Juozapavičiaus pr. esančios teritorijos sutvarkymui reikės apie 8 mln. eurų.

Jie ragina atlikti teritorijų tyrimus, parengti detalų tvarkymo planą. Kauno savivaldybės administracijos vadovas Tadas Metelionis trečiadienį komiteto posėdyje teigė, kad jų sulaukusi savivaldybė spręs, ar yra pasiruošusi prisidėti prie jų tvarkymo ir kiek.

Kaunas kritikuoja ir įstatymo pataisas, perkėlusias istoriškai užterštų teritorijų tvarkymo atsakomybę savivaldybėms vietoj to, kad jas išspręstų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Geda!

Kaunieciu vyru vyras deda skersa ant tersalu ,jam svarbu kuo daugiau nekilnojamo turto pasiglemzti!

Tai

Koks meras tokia ir tvarka. Viskas tik dėl akių ir nieko iš esmės... Po jo liks vien griuvenos. Vienas brokas visur kur tik pažiūrėsi, o pinigai išleisti.

Kažin

ar skalūnų alyvoje mirkyti pabėgiai buvo sunaudoti tik Kaune, ar visoje Lietuvoje - klausimas Gentvilui, gal į jį atsakius bus aiškiau kas turi valyti tą užterštą gruntą. Gal ministras gali patikslinti kas rengia tokius gruntų valymo projektus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS