Devintinių procesiją rengia šventės išvakarėse | Diena.lt

DEVINTINIŲ PROCESIJĄ RENGIA ŠVENTĖS IŠVAKARĖSE

  • 4

Rytoj Kaune po ilgesnės pertraukos rengiama Devintinių procesija miesto gatvėmis. Devintinės – Katalikų bažnyčios iškilmė, švenčiama praėjus devynioms savaitėms po šv. Velykų, Jėzaus Kristaus Prisikėlimo. Kauno arkyvyskupija į iškilmę ir procesiją kviečia didžiosios šventės išvakarėse – šeštadienį.

Dievo Kūno šventė

Devintinės dar vadinamos Dievo Kūno švente. Devintinių esmė – atskira iškilme pagarbinti Švenčiausiąjį Sakramentą, kuriame nuolat pasilieka Jėzus Kristus. „Taip visiems laikams paliudijamas Jėzaus Kristaus artumas žmonėms. Iškilmėje apmąstoma Jėzaus Kristaus įvairiomis progomis mokiniams perteikta jo mokymo tema apie vienybę ir duoną: „Aš esu gyvoji duona, nužengusi iš dangaus“ ir per Paskutinę vakarienę prieš jo kančią apaštalams duota misija laiminti, laužyti ir dalyti duoną kaip bendrystės ženklą. Kaip rašoma evangelijoje pagal Joną 6 skyriuje: „Jei nevalgysite žmogaus Sūnaus kūno ir negersite jo kraujo, neturėsite savyje gyvenimo. Kas valgo mano kūną ir geria mano kraują, tas turi amžinąjį gyvenimą, ir aš jį prikelsiu paskutinę dieną“, – praneša Kauno arkivyskupija.

Primena svarbią kelionę

Svarbi Devintinių iškilmės dalis – procesija, primenanti gyvenimo ir mokinystės kelionę kartu su Dievu. Katalikiškame pasaulyje tokios Devintinių, arba Dievo Kūno iškilmių, procesijos yra žinomos nuo XIII a. ir iki šių dienų yra viešas ir džiaugsmingas Eucharistijos – Jėzaus Kristaus – pagarbinimas ir savo tikėjimo paliudijimas, vienybės, bendrystės patirtis ir daugelio miestų, miestelių ir net kaimų pagrindinių švenčių dalis, turinti savitų tradicijų: puošiami namų balkonai, namų durys, kuriamos gėlių kompozicijos.

Pakeliui keturiose vietose, prie specialiai įrengtų altorėlių, bus sustojama skelbti Dievo Žodžio ir pagarbinti Kristaus Kūno Švenčiausiame Sakramente.

Procesija su Švenčiausiuoju Sakramentu eidavo ir Kauno miesto gatvėmis. Šią seną katalikų tradiciją Kauno arkivyskupijos bendruomenė atgaivina po kelerių metų pertraukos, užsitęsusios dėl pandemijos ir tvarkyto miesto gatvių grindinio.

„Birželio 1-osios vakarą 18 val. šv. Mišiomis Kauno arkikatedroje bazilikoje pradėsime švęsti Švenčiausiojo Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmę, o jos liturgiją pratęsime procesijoje su Švenčiausiuoju Sakramentu“, – kviečia arkivyskupija.

Apie 19 val. Devintinių procesija išeis iš arkikatedros ir eis Vilniaus gatve ir Laisvės alėja. Pakeliui keturiose vietose, prie specialiai įrengtų altorėlių, bus sustojama skelbti Dievo Žodžio ir pagarbinti Kristaus Kūno Švenčiausiame Sakramente. Užbaigiant procesiją prie Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios arkivyskupas suteiks iškilmingą palaiminimą. Devintinių procesijai vadovaus Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, joje dalyvaus miesto parapijų kunigai, vienuoliai, jaunimas, šeimos ir visi norintys. Pasak Kauno arkivyskupijos atstovų, tai bus proga su giesmėmis džiaugsmingai išgyventi tikinčiųjų bendrystę ir visiems paliudyti, kad Dievas visus žmones kviečia į vienybę.

Šerdis: Devintinių esmė – atskira iškilme pagarbinti Švenčiausiąjį Sakramentą. J. Kamensko, S. Knezytės nuotr.

Išvakarėse – pirmą kartą

Devintinių procesija pirmą kartą Kaune rengiama iškilmės išvakarėse – šeštadienio vakarą. „Viena vertus, pagal seną, dar iš žydų tradicijos perimtą paprotį, didžiosios šventės pradedamos švęsti iš vakaro, taip pabrėžiant jų svarbą ir išankstinį pasirengimą, kita vertus, tai daroma dėl to, kad būtų patogu atvykti žmonėms iš kitų miesto parapijų ar toliau, o sekmadienį jie galėtų Devintines švęsti su savo parapijos bendruomene. Birželio 2-ąją, Devintinių sekmadienį, procesijos su Švenčiausiuoju Sakramentu bus rengiamos parapijų bažnyčiose ir tikintieji kviečiami jose gausiai dalyvauti“, – primena Kauno arkivyskupija.

Lietuvoje šį sekmadienį bus švenčiama ir Tėvo diena. Tą dieną dėkosime gyviems ir mirusiems tėvams už jų priimtą tėvystės dovaną, Bažnyčia suteiks palaiminimą pamaldose dalyvausiantiems tėveliams.

GALERIJA

  • Šerdis: Devintinių esmė – atskira iškilme pagarbinti Švenčiausiąjį Sakramentą.
J. Kamensko, S. Knezytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Laisvės alėjos granitas

Gerai, kad tokios procesijos vyksta, nes žmones visiškai nukvailėjo trindamiesi po akropolius, palangas ir kasdien durninami lansburginės propagandos. Kristus gyvas !

aisku

Pagaliau dašuto kad reikia atkreipti dėmesį į žmonių galimybes..Galėtų organizuoti prie Pažaislio Vienuolyno.Graži aplinka ir yra vietos mašinoms pasistatyt i[nemokamai]

Tikintis

Visą gyvenimą studijavau Bibliją, bet apie tokią šventę nebuvau girdėjęs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS