Drama: ligoninės personalas nepadėjo praeiviui – liepė laukti greitosios, vyras mirė | Diena.lt

DRAMA: LIGONINĖS PERSONALAS NEPADĖJO PRAEIVIUI – LIEPĖ LAUKTI GREITOSIOS, VYRAS MIRĖ

  • 110

Penktadienį kaunietei Rūtai Visočnik teko stebėti dramatišką situaciją, po kurios jai kilo daugybė klausimų bei abejonių dėl medikų žmogiškumo, tačiau tuo pačiu ji nori padėkoti neabejingiems praeiviams, nepabijojusiems priimti atsakomybės ir puolusiems gaivinti žmogų. Istorija ji pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“.

Moteris pasakojo, kad ryte jos, einančios į darbą, dėmesį patraukė būrelis žmonių. Paaiškėjo, kad jie buvo apsupę sniege gulintį vyrą, kuris, kaip buvo manoma, jau nerodė gyvybės ženklų.

„Veidas – prisirpusios mėlynės spalvos, ant sniego kraujas (žmogus griuvo veidu į žemę). Greitajai pagalbai nesirodant, vienas iš praeivių ėmėsi gaivinimo. Greitosios ekipažas procedūrai vadovavo telefonu“, – aprašė R. Visočnik. 

Portalui kauno.diena.lt ji teigė, kad visi trys vyrai, kurie matosi vienoje nuotraukų priekyje, dalyvavo gaivinime: „Vienas iš jų fiziškai gaivino, kiti drąsino, nes kai kurie praeiviai liepė nejudinti žmogaus ir laukti medikų“.

"Kai praeivis gaivino žmogų, pastarasis kvėpavo, nors ir silpnai. Tad dar buvo gyvas tuo metu", - portalui kauno.diena.lt sakė kaunietė.

Pašnekovės teigimu, veiksmas vyko šalia Kauno klinikinės ligoninės Skubios pagalbos ir traumų skyriaus, esančio Gedimino g. Žinodama, kad šalia yra ligoninės skyrius, ji su viltimi nuskubėjo ten.

Kartėlį, kilusį dėl medikų abejingumo, nustelbė pagarba ir dėkingumas praeiviui, nepabijojusiam imtis atsakomybės. Viltis yra.

„Nulėkiau į registratūrą prašyti medikų pagalbos. Registratūroje buvo nurodyta eiti į 129 ar 139 (tuo metu dėl skubėjimo ir įtampos buvau lyg transe, tad dabar jau nebepamenu) kabinetą. Registratūros darbuotoja nepalydėjo, koridorių raizgalynėje kabineto teko ieškotis pačiai, nors kiekviena sekundė galėjo būti lemiama. Radau 129 (139)-tą. Jame kelios moterys gėrė kavą. Prašymas padėti personalo nesujaudino. Sako, kvieskit greitąją. Aš: „Kvietėm, bet kol atvažiuos – gal galite padėti praeiviui, gaivinančiam mirštantį žmogų“. Atsakymas: „Mes negalime, juk greitoji iškviesta“, – dėstė kaunietė.

Nieko nepešusi moteris grįžo atgal į nelaimės vietą. Atvykę greitosios medicinos pagalbos medikai, anot jos, perėmė gaivinti žmogų, jį įsikėlė į automobilį.

„Baigties nežinau. Kartėlį, kilusį dėl medikų abejingumo, nustelbė pagarba ir dėkingumas praeiviui, nepabijojusiam imtis atsakomybės. Viltis yra. Ir ji remiasi į neabejinguosius. Uolūs formuliarų ir normatyvų vykdytojai telieka teisūs „ant popieriaus“, – pasisakymą baigė kaunietė.

Kyla klausimas, kaip iš tiesų pagal galiojančias taisykles tokiu ar panašiu atveju turi elgtis į pagalbą netoli ligoninės ištikusiems žmonėms kviečiami medikai? Kokia žmogiškoji jų ir praeivių pareiga? Ar tikrai, jeigu jau iškviesta pagalba, ligoninės personalas negali imti teikti pirmosios medicinos pagalbos?

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties atstovai portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad šįryt teko vykti į iškvietimą, kai prie Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios blogai pasijuto vyras. „Deja, jo gyvybės išgelbėti nepavyko“, – apgailestavo stoties atstovai. Jie pridūrė, kad vyras blogai pasijuto ne dėl patirtos traumos, o dėl lėtinės ligos padarinių.

Gavę Kauno klinikinės ligoninės komentarą, ar apskritai užfiksuotas toks pagalbos prašymo bėgti laukan ir padėti gaivinti žmogų atvejis, kokiomis oficialiomis instrukcijos tokiais atvejais turi vadovautis personalas ir pan., bei juo papildysime tekstą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (110)

Roma

Gedimino pr.buvusios statybininkų pol.nukrito žmogus.Taipogi užbėgu į pol.eina vyras baltu chalatu.-Sakau nukrito žogus. Jis klausia:O jis kas jums?

jooo

galėjo juk žmogų nunešt iki ligoninės gydytojai neabejotinai suteiktų jam pagalbą, o ant sniego gatvėj maigyt ir dar kviestis iš kabineto, kad bėgtų pažiūrėt, kaip įsivaizduojat tokį gelbėjimą?. Greitosios pagalbos mašinoje yrai įranga įvairiems atvejams, neštuvus paguldyt žmogų ir į mašiną įkelt ..ar ant gatvės žmogų išrengt reikėjo apžiūrai

Nu ką galima pasakyti? ponia advokatė bando susirinkti sau klijentus ir pataisyti nuomonę apie teisėtvarką(aišku pas juos ne HIPOKRATO priesaika). O kodėl niekas nekalba apie apsileidusius artimuosius, kurie ligotą savo artimą paleidžia vieną? Kodėl atsakomybė suverčiama medikams? O kiek tenka prižiūrėti susisysiojusius žmogučius kuriuos artimieji nutrenkia ypatyngai šventėms į gydymo įstaigas? Nu žinoma kažkas davė priesaiką,o sūnus ar dukra....prieš savo mamą ar tėvą ar kitus artumuosius juk nedavė priesaikos??? Tai pagalvokit visi kas ką teisiat ir kas ką rašot?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS