Draudimas rūkyti balkonuose: yra ir antra – kur kas tragiškesnė medalio pusė | Diena.lt

DRAUDIMAS RŪKYTI BALKONUOSE: YRA IR ANTRA – KUR KAS TRAGIŠKESNĖ MEDALIO PUSĖ

Kauno policija, kuriai nuo vakar suteikta teisė bausti rūkančiuosius daugiabučių balkonuose, pirmojo tokio pagalbos šauksmo sulaukė jau sausio 1-osios rytą.

 

Trūko senolės kantrybė

Nubausti rūkančius kaimynus prašė į devintą dešimtmetį įkopusi senolė iš vieno V.Krėvės prospekto daugiabučio.

Tiesa, paskambinusi apie pusę dešimtos ryto, ji teigė, kad kaimynai, perpildę jos kantrybės taurę, rūko savo bute. Naktimis – taip pat. Ir ji jaučia šių rūkalų smarvę.

Kauno apskrities policijos atstovės Odetos Vaitkevičienės teigimu, nuvykus į pranešėjos daugiabutį, jos nurodytų kaimynų buto durų niekas neatidarė. Todėl užregistruotas senolės pareiškimas bus perduotas vietiniam Dainavos policijos komisariatui, kad šis toliau aiškintųsi situaciją. Nebūtinai skubant bausti – gal išspręsti problemą padės ir pokalbis.

Tačiau, pasak Kauno policijos atstovės, nemažas aistras sukėlusios įstatymų pataisos, kuriomis praplėsti iki šiol galioję draudimai rūkantiesiems, neturėtų būti suprantamos tiesmukiškai. Ir nuo sausio 1 d. jos automatiškai neįsigaliojo.

Ilga kelionė per kopas

„Pagal Policijos departamento išaiškinimą, bus draudžiama rūkyti konkrečiame name tik tada, kai kažkas iš jo gyventojų kreipsis su tokiu prašymu į savivaldybę. Taigi, būtina draudimo rūkyti balkonuose sąlyga yra bent vieno tam prieštaraujančio gyventojo kreipimasis į savivaldybę. O šiai priėmus formalų sprendimą ir iškabinus informacinius ženklus apie tokį draudimą, tame name jau bus draudžiama rūkyti“, – dalijosi savo žiniomis O.Vaitkevičienė.

Be to, anot policijos atstovės, pats rūkančių kaimynų elgesiu nepatenkintas namo gyventojas turės užfiksuoti pažeidimą nuotrauka ar filmuota medžiaga ir perduoti šiuos duomenis savivaldybei arba policijai. Tik tuomet rūkantis asmuo bus baudžiamas administracine bauda. Arba patalpų savininkas, atsisakęs įvardinti pažeidėją. Šį įvardinus, savininkas dėl jo padaryto pažeidimo baudžiamas nebus.

Galiausiai policijos atstovė leido suprasti, kokią vietą tarnybos veikloje, ypač dabartinėmis sąlygomis, jos kolegos ketina skirti su kaimynais konfliktuojančių rūkalių persekiojimui.

„Mūsų prioritetas – reaguoti į nusikalstamas veikas bei jas užkardyti. Taip pat tikrinti, kaip laikomasi karantino reikalavimų. Tad šiuo metu atskirų reidų, skirtų tikrinti, ar rūkoma daugiabučių balkonuose, mes neplanuojame“, – buvo linkusi akcentuoti O.Vaitkevičienė.

Statistika – iškalbinga

Jau seniai su šia opia kai kurių rūkalių kaimynams problema susiduriantys ugniagesiai gelbėtojai linkę akcentuoti ir kitą medalio, susijusio su naujuoju draudimu, pusę.

Anot Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresniosios specialistės Džiugintos Vaitkevičienės,  per pastaruosius penkerius metus vien Kaune jos kolegoms teko gesinti 117 dėl neatsargaus rūkymo sukeltų gaisrų. Daugiausia – daugiabučiuose.

Tačiau dėl neatsargiai numestų ar iki galo neužgesintų nuorūkų yra tekę skubėti ir į tokius objektus, kaip Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas, kuriame paryčiais degė Stiklo studijos grindys. Arba į Lietuvos sporto universiteto bendrabutį Perkūno alėjoje, iš kurio dėl antrajame šio pastato aukšte dėl neatsargaus rūkymo sukelto gaisro teko evakuoti apie keliasdešimt viršutinių aukštų gyventojų.

Du kartus neatsargūs rūkaliai buvo sukėlę gaisrus ir tuometinės Kauno klinikinės ligoninės pastatuose Laisvės alėjoje bei Gedimino gatvėje. Dėl į šiukšliadėžę įmestos nuorūkos buvo uždūmintas vienas šios ligoninės Traumatologijos skyrius. O po kurio laiko ir viena palata, per kurią iš ventiliacijos angos veržėsi dūmai. Teko skubiai evakuoti penkis joje gulėjusius ligonius, vienas iš kurių ir sukėlė šį gaisrą – jo židinys buvo palatos tualeto patalpoje.

Gelbėjo budrūs kaimynai

Tačiau kur kas dažniau neatsargių rūkalių įkaitais buvo tapę daugiabučių gyventojai, laimė laiku pastebėję iš kaimyno balkono kylančius dūmus. Dėl neatsargiai numestos nuorūkos yra degę ir balkonuose esantys foteliai, ir spintelės, ir net šuns kilimėliai.

Neretai tokie gaisrai yra kilę ir nerūkančiųjų, gyvenančių aukštu žemiau už nesiskiriančiuosius su cigarete, balkonuose. Ir šių savininkams nesant namuose. Dėl ko ugniagesiams gelbėtojams teko galynėtis su beįsiplieskiančiu, o kartais jau ir į butą spėjusiu persimesti gaisru iš autokeltuvų ar pasikėlus autokopėčiomis. Nes ne visada budriems kaimynams iš savo balkonų pavykdavo patiems užbėgti tokioms nelaimėms už akių. Be to, laimė, kad dauguma tokių įvykių buvo dienos metu. Nors yra buvę jų ir naktį.

Pasak Kauno ugniagesių gelbėtojų atstovės, viena tokia pamokanti ir vos per plauką tragedija nesibaigusi nelaimė įvyko Šančių daugiabutyje. Ją prišaukė kitas itin dažnas rizikingas rūkalių elgesys – nuorūkos užgesinimas balkono gėlių lovelyje ar vazone, nepagalvojus, kad jų durpingas turinys gali būti perdžiuvęs.

Taip pasielgė ir minėto balkono savininkė, po šios lemtingos klaidos ramiai nuėjusi miegoti. Ir po kurio laiko pabudusi balkonui jau degant atvira liepsna, kurią įplieskė užsidegęs plastikinis gėlės vazonas. Laimė, kad šį gaisrą anksčiau už ją pastebėjo kažkas iš kaimynų. Priešingu atveju, neaišku, ar ši neatsargi rūkalė būtų iš viso prabudusi.

Ar nepadaugės tragedijų?

Ugniagesiai gelbėtojai po naujų draudimų rūkaliams įsigaliojimo baiminasi, ar nepadaugės jų sukeltų tragedijų, pradėjus daugiau rūkyti namuose. O tai jau yra prišaukę ne vieną nelaimę.

Per pastaruosius penkerius metus Kaune dėl neatsargaus rūkymo žuvo septyni žmonės. Ir tai viena iš dažniausių žūčių gaisruose priežasčių.

Dar keturiolika rūkalių per jų pačių sukeltą gaisrą buvo traumuoti. Pernai tokių buvo beveik kas antras – 44 proc. tarp visų Kaune gaisruose nukentėjusių asmenų.

Dar aštuoniolika neatsargių rūkalių Kauno ugniagesiams gelbėtojams per pastaruosius penkerius metus pavyko išgelbėti.

Iš svetimų nelaimių nesimokoma

Kaip jau ne kartą rašyta, neatsargių rūkalių įkaitais tampantys artimieji bei daugiabučio kaimynai patys vos per plauką liko gyvi. Kaune yra buvęs ne vienas toks šiurpus įvykis.

Pavyzdžiui, gaisras vieno Sukilėlių prospekto daugiabučio aštuntajame aukšte, apie kurį buvo pranešta trečią valandą nakties. O privažiuoti prie jo židinio buvo sunku dėl automobilių gausos kieme. Tada ugniagesiai gelbėtojai spėjo išgelbėti tris degančiame bute buvusius žmones, kurie spėjo ne tik apsinuodyti dūmais, bet ir apdegti. Gesinant šį gaisrą, kuris įsiplieskė nuo užsidegusios lovos, kurioje gulėjo rūkalius, buvo sulietos ir trijų žemiau esančių butų lubos bei sienos.

Du panašūs šiurpūs gaisrai buvo kilę ir Kalniečių gatvės daugiabučiuose. Viename iš jų, apie kurį buvo pranešta prieš pat vidurnaktį, buvo uždūminta šio penkiaaukščio laiptinėje, iš kurios ugniagesiai gelbėtojai spėjo išvesti ant žemės aptiktą jauną vyrą. Dar vienas jo kaimynas taip pat rastas sukniubęs bendro naudojimo koridoriuje. O pačiame gaisro židinyje – viename trečiojo aukšto bute, ant grindų netoli jį sukėlusios degančios lovos –  ir šio buto šeimininkas.

Deja, panašus gaisras Kalniečių gatvės devyniaaukštyje, apie kurį pranešė vienos šio daugiabučio gyventojos draugas, sulaukęs iš jos apie 23 val. pagalbos šauksmo dėl dūmuose skendinčios laiptinės, baigėsi tragedija. Ugniagesiams gelbėtojams pasiekus tada autokeltuvu šio gaisro židinį – vieną ketvirtojo aukšto butą, jame buvo rasti du sąmonę jau praradę žmonės. Lovoje – pusamžė moteris. O prie virtuvėje smilkstančio čiužinio, kuris ir prišaukė nelaimę – panašaus amžiaus vyras. Greitosios medikai dar bandė juos gaivinti, tačiau visos jų pastangos buvo bergždžios.        

Gresia finansinė atsakomybė

Kadenciją baigęs Seimas priėmė nuo sausio 1 d. įsigaliojusius Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo papildymus dėl draudimo rūkyti ir daugiabučių balkonuose, terasose bei lodžijose ir su tuo susijusius Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimus balsų dauguma. Už tai balsavo 44 parlamentarai, prieš – septyni, 21 susilaikė.

Pagal šias įstatymų pataisas, uždrausta rūkyti nurodytose daugiabučių vietose, kai bent vienas namo gyventojas tam prieštarauja. Įstatyme taip pat įtvirtinta, kad pastato ar buto savininkas, kaip ir kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi jais ir ten rūko, privalo užtikrinti ir, kad tabako dūmai nepatektų į kito savininko patalpas.

Pareigūno, turinčio teisę atlikti tokio administracinio nusižengimo tyrimą, reikalavimu buto arba patalpos savininkas turės nurodyti rūkiusiojo minėtose vietose asmens duomenis ir gyvenamąją vietą. O, jeigu to nepadarys, pats turės atsakyti Administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka.

Nuo sausio 1 d. už draudimo rūkyti minėtose vietose pažeidimą gresia bauda nuo 30 iki 60 eurų. O už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 60 iki 120 eurų. Iki 2021-ųjų sutikimo tabako gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas užtraukė įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. O už pakartotinį nusižengimą grėsė bauda nuo 50 iki 90 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (83)

Ji

Tai uzdrauskit cigaretes ir nepratinkit nuo jaunumes zmones prie legaliu narkotiku cigareciu.o ne su savo kvailais istatymais.jau nezinot kaip i biudzeta prirink pinigu.gal man vejas atnesa kaimyno dunys per nuosavo namo kiema kur seimunas kur sukure si istatyma gyvena.ka darom?.

Nesamone

Rukys vonioje arba tulike. Uostis visi, nereijes langu atidarinet. Todėl įstatymo logikos nematau. Bus dar blogiau

Flekas

Suprantu kad rūkymas erzina kitus kaimynus, bet kur tada rūkyti. Mane gal erzina rytais 6.00 val. užkurti automobiliai ir langų gręžimas kaip jie uzsale būna. Tai ir skust policijai nes tai ramybės drumstimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS