Dukrą slaugančios mamos košmaras: nevaldo pusės kūno, bet nėra neįgali? | Diena.lt

DUKRĄ SLAUGANČIOS MAMOS KOŠMARAS: NEVALDO PUSĖS KŪNO, BET NĖRA NEĮGALI?

Socialiniame tinkle sklinda sunkiai sužalotą dukrą slaugančios mamos pagalbos šauksmas. Moteris vardijo, kad dukrai yra atminties sutrikimai, kairės pusės paralyžius, epilepsija, tačiau kai kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Kauno skyrių, jo atstovai atsakė, kad mergaitei neįgalumo lygis ir specialieji poreikiai nebus vertinami. Tarnybos atstovai portalui kauno.diena.lt teigė, kad elgiasi pagal įstatymus.

„Visko esu girdėjusi, mačiusi, bet tokio akibrokšto iš Neįgalumo tarnybos Kauno skyriaus nesapnavau nei košmaruose", – teigė kaunietė Vitalija Vosylė.

Ji visa dukros sveikimo, tiksliau, kovos už gyvybę, istorija aktyviai dalijosi nuo pat tragiškos nelaimės balandį, kai trylikametę partrenkė automobilis.

„Kas seka mūsų istoriją, žino mūsų praleistas dienas reanimacijoje. Pirmosios 3 paros čia buvo protokolinės, be jokio planinio gydymo, nes buvo kovojama už Pijos gyvybę, toliau laukė vaikų Neurochirurgijos skyrius, daug narkozių, tyrimų. Jame ilgą laiką buvome dar komoje su abiejų kūno pusių nevaldymu“, – priminė vienas baisiausių dienų, kokios tik gali būti tėvų gyvenime, moteris.

Socialinio tinklalapio nuotr.

Šiuo metu mergytei paskirta reabilitacija. Per tą laiką jos būklė gerėjo, bet pacientei ir visai jos šeimai teks nueiti dar ilgą kelią. Situacija ir taip sudėtinga, tad visokeriopa moralinė, fizinė, materialinė ir kitokia pagalba praverčia kaip grynas oras. Todėl valstybės institucijų atsakymas, kad reikalingos pagalbos teks laukti neaišku kiek, moterį tiesiog šokiravo.

„Su atminties sutrikimais, kairės pusės paralyžiumi, epilepsija ir kitais sunkiais liekamaisiais pažeidimais. Po įvykio praėjo 2 su puse mėnesio ir liepos 6 d. buvo pristatyti dokumentai nustatyti Pijai neįgalumą, įvertinti specialiuosius poreikius. Ir ką jūs manote??? Šiandien paskambino pats Kauno skyriaus neįgalumo tarnybos vedėjas ir pasakė sprendimą. NEĮGALUMO JŪSŲ DUKRAI NEDUOSIME! Taigi, mielieji, mano dukra visiškai sveika!!!!“, – audringai į tarnybos atstovų atsakymą reagavo V. Vosylė.

Šiandien paskambino pats Kauno skyriaus neįgalumo tarnybos vedėjas ir pasakė sprendimą. NEĮGALUMO JŪSŲ DUKRAI NEDUOSIME!

Ji aiškino, kad tik tuomet, kai žmogui yra nustatytas neįgalumo arba darbingumo lygiai, yra kompensuojamos įvairios priemonės.

„Visų pirma, dukras auginu viena. Po tokios sunkios traumos reikia slaugyti dukrą ir su ja būti 24 valandas per parą. Į darbą išeiti nebegaliu, nežinau, kada vėl galėsiu dirbti. Jau tris mėnesius gyvename be pajamų šaltinio“, – guodėsi moteris.

Ji tęsė, kad be oficialios neįgalumo pažymos nekompensuojami dukrai reikalingi specialūs batai ir kiti įmantresni įtvarai, taip pat negali kreiptis dėl neįgalumo technikos.

„Konkrečiai šiuo metu mums reikalinga tualeto kėdė, kurios 3 lygio reabilitacija tokio amžiaus vaikui neturi, o iš techninės pagalbos neįgaliųjų skyriaus be pažymos negaliu prašyti. Specialaus, patogaus, pritaikyto neįgaliojo vežimėlio dalis kompensuojama tik praėjus 6 mėnesiams nuo neįgalumo nustatymo. Nekompensuojami vaistai, nepritaikyta švietimo sistema ir t.t..“, – tarsi į užburtą ratą jaučiasi pakliuvusi V.Vosylė.

Ji piktinosi, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba net nebandė įvertinti jos dukros būklės, gebėjimų, savarankiškumo.

„Kas per sveikatos, socialinė sistema??? Kur mes gyvename?“, – stebėjosi moteris. 

Laikinai einanti NDNT direktoriaus pareigas Vytautė Polujanskienė portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad mergaitės būklė ir gebėjimai net nebuvo vertinti. Mamos prašymas nustatyti dukros neįgalumą buvo atmestas, nes taip reglamentuoja įstatymai.

„Ji guli ligoninėje, yra gydoma. Panašu, kad gydymas bus tęsiamas ilgokai. Jos būklė keičiasi, ji yra dinamikoje“, – aiškino V. Polujanskienė.

Pagal įstatymus, kaip aiškino laikinoji tarnybos vadovė, darbingumo, neįgalumo lygius imamasi nustatyti tada, kai jau būna išnaudotos visos gydymo, reabilitacijos ir kitokios galimybės.

V. Polujanskienė teigė, kad atsakyme mamai tarnybos specialistai visa tai paaiškino ir nurodė, kad vėliau ji galės kreiptis dėl neįgalumo lygio nustatymo.

„Atvyks su patikslintomis diagnozėmis“, – pridūrė pašnekovė.

V. Vosylės dukra buvo sunkiai sužalota šių metų balandžio 27 dienos vakare. Ją einančią pėsčiųjų perėją Kaune, Europos prospekte, partrenkė automobilis. Augintinis, kuri ji vedėsi, žuvo vietoje, mergaitės sužalojimai buvo tokie sunkūs, kad ją ištiko koma. 


Eglė Audickaitė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų  Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė:

Kauno klinikų filiale Vaikų reabilitacijos ligoninėje „Lopšelis“​ gydomos pacientės būklė yra dinamiška, gerėjanti, gydytojai mato atliekamą progresą. Pacientei šiuo metu yra taikoma trečio lygio reabilitacija, kuri, esant poreikiui, tikrai bus pratęsiama, siekiant dar labiau pagerinti sveikatos būklę.

Vaikų reabilit​acijos ligoninėje „Lopšelis“ esančios vonios ir tualetai yra pritaikyti pacientams, turintiems judėjimo negalią. ​Pacientės palatoje yra vežimėlis, kuriuo ji yra vežama į reabilitacijos užsiėmimus, funkcinė lova.

Specialiosios technikos turėjimą ir naudojimą namie, kuomet pacientai yra išleidžiami iš reabilitacijos ligoninės, užtikrina Techninės pagalbos neįgaliesiems centrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Vairuotojas

Juk ne iš blogos valios vaziuoja ant zmogaus ar partrenke,yra tokių situacijų kad negali kartais vairuotojas pamatyti ir speti sustabdyti.Žmogui save apsaugoti lengviau,tiesiog gerai apsidairyti ir stebeti reikia aplinkui kas dedasi.

Vairuotojas

išmokyiite savo vaikus būti atidžiai gatvėse, perėjose.Matosi kad tiesiog lenda po mašinomis.Buna taip ,kad atėjusios prie perėjos nepasižiuri ir ženge į ją,dar ir telefonu kalba.Saugokite patys save,nelaukite kad kiti saugotų jūs.

Pritariu

To linkiu visiems akiplesoms!!!!! Sveikas,geras komentaras. Zmones,na bukime zmones!!!! Padekime vieni kitiems!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS