Dūmų detektorius gali išgelbėti gyvybę | Diena.lt

DŪMŲ DETEKTORIUS GALI IŠGELBĖTI GYVYBĘ

  • 3

Kasmet šaltuoju metų laiku ugniagesiams padaugėja iškvietimų dėl kilusio gaisro, kurių priežastys – netinkamai prižiūrėti kaminai, netvarkingos krosnys, užsikimšę dūmtraukiai. Be to, dažniausiai tuose namuose nėra ir dūmų detektorių, kurie būtų galėję įspėti apie kilusį gaisrą.

Kauno rajono savivaldybė kartu su Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnyba jau ne vienus metus vykdo prevencines akcijas, kurių metu vienišiems senoliams, socialiai remtiniems žmonėms nemokamai dalija dūmų detektorius.

Per pastaruosius trejus metus Kauno rajone išdalyta beveik 4 tūkst. dūmų detektorių.

Dūmų detektoriai yra privalomi kiekviename bute, name, tačiau vargingiau gyvenantys žmonės neišgali jų nusipirkti, tad pagalbos ranką ištiesiame mes. Šįmet išdalijome 627 prietaisus“, – skaičius vardijo Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos direktorius Rytis Velžys.

Lapkričio 7 d. ugniagesiai lankėsi Garliavoje, kur ne tik įteikė dūmų detektorių, bet ir padėjo išvalyti kaminus.

Vienas gyvenantis Valerijonas Senvaitis džiaugėsi sulaukęs svečių, kurie atvyko su dovanomis: ugniagesiai savanoriai ne tik išvalė jo namo kaminą, bet ir pakabino dūmų detektorius. „Valerijonas nusipelnęs šiam kraštui, buvęs Kauno rajono meras. Gyvena vienas, tad rūpinamės juo kiek galime“, – pasakojo Garliavos seniūnė Nijolė Tarvydienė.

Prasidėjus šildymo sezonui ugniagesiai taip pat ragina gyventojus pasirūpinti, kad būtų išvalyti kaminai, dūmtraukiai, patikrinti, ar krosnys tvarkingos, ar nepažeista elektros instaliacija.

Šildymo sezonas grėsmingas ne tik tiems gyventojams, kurie šildosi kūrendami krosnį. Ne ką mažiau pavojingi ir elektriniai šildytuvai, kurie naudojami gyvenamuosiuose būstuose ir įstaigose. Svarbiausia taisyklė, kurią turi atminti asmenys, naudojantys elektros šildytuvus, kad šis prietaisas privalo būti sertifikuotas. Jokiu būdu nenaudokite savadarbių šildymo prietaisų. Ant elektrinių prietaisų nedžiaukite skalbinių, nes elektra ir vanduo – pavojingi kaimynai.

Šiais metais Kauno rajone ugniagesiai turėjo 725 iškvietimus, dalis jų buvo melagingi, tačiau net 242 kartus vyko į gaisrus, o 257 kartus atliko įvairius gelbėjimo darbus. Gaisrų metu trys žmonės žuvo, penki buvo sužeisti, vieną asmenį pavyko išgelbėti iš gaisro židinio.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Dar neišmoko gaminti normalių dūmų detektorių. Tik pradedi kepti blynus - ir jau kaukia. Kam toks šlamštas reikalingas ? Normaliai veikiantį gavau nusipirkti tik Suomijoje. Bet ir kainavo atitinkamai.

Rankinininkas

Kam tas semtuvėlis ir dulkių siurblys? Galutinis išprotėjimas, ar yra nors kokių kompetitingų žmonių Kauno r. ? Ar tik sportininkai?

Viga

Gali

SUSIJUSIOS NAUJIENOS