Dviejų knygų autorė šešiolikmetė Kotryna: nenuvertinkime jauno žmogaus | Diena.lt

DVIEJŲ KNYGŲ AUTORĖ ŠEŠIOLIKMETĖ KOTRYNA: NENUVERTINKIME JAUNO ŽMOGAUS

"Tą vasarą aš supratau, kad poezija, kuri nesirimuoja, man yra geriausias būdas išreikšti savo emocijas. Šioje knygoje sudėta visa mano širdis", – atvirauja antrą savo knygą išleidusi šešiolikmetė Kotryna Šimkūnaitė. "24/7" – poezijos rinktinė, kurioje ji drąsiai atveria duris į savo pasaulį.

Geriau nei šokiai

Būsima Kauno "Vyturio" gimnazijos vienuoliktokė rašo nuo mažens – jau pirmoje klasėje kūrė tekstus, trumpas istorijas apie gyvūnus.

"Tai po truputį privedė prie noro išleisti knygą. Pirmą savo knygą "Išsipildžiusi svajonė" parašiau ketvirtoje klasėje. Tai knyga apie jauną vaikiną, kurį pagrobia piratai, ir šis kartu su jais keliauja gelbėti kapitono dukters", – pasakoja Kotryna.

Kodėl dešimtmetė mergaitė nesukūrė istorijos apie princeses ar fėjas? Kotryna atsako paprastai: "Broliui tuo metu labai patiko piratai, be to, tai buvo pirmas mano sugalvotas siužetas."

Šešiolikmetė nenori, kad naujoji jos knyga būtų siejama su pirmąja. Pasak merginos, tai – kitoks kūrinys.

"Išleidusi pirmą knygą rašiau ir toliau, vėliau padariau pertrauką. Knyga "24/7" sulipdyta iš daug mažų kūrinių. Aš ją parašiau per vieną vasarą, daug kas tada nutiko ir aš norėjau kažką iš tų patirčių sukurti", – dalijasi Kotryna.

"Rašant man labiausiai sekasi išreikšti savo emocijas, mintis. Septynerius metus lankiau šokius, bet nejaučiau to, ką jaučiu rašydama. Rašymas niekada nenuvils – tu gali rašyti vienaip, kitaip, gali rašyti ką nori, plačiai reikšti mintis. O šokis man nelipo. Aš susišlaviau visus įmanomus apdovanojimus ir man tiesiog buvo nebeįdomu. Prieš metus mečiau šokius", – nesigaili sprendimo.

Nuo pirmos klasės rašanti Kotryna vis dėlto savo ateities su žodine kūryba nesieja – labiau vilioja psichologija.

Poezija ir detektyvai

Kotrynos kūriniai gimsta visur – net pakeliui į parduotuvę. "Šauna į galvą mintis, išsitraukiu telefoną ir užsirašau. Turbūt įdomiausia vieta, kurioje gimė daug minčių, buvo valtyje, Labanoro girios vidury. Knygoje "24/7" nemažai dalykų yra iš ten", – pasakoja ji.

Poezija susidomėjusi mergina įkvėpimo semiasi ir iš kitų kūrėjų. "Man patinka poetas Lukas Petrauskas. Jis labai jaunas, išleidęs tris knygas, jis mane įkvepia savo pasisakymais, labai juo žaviuosi. Kalbant apie grožinę literatūrą, besirinkdama knygą aš niekada nežiūriu, kas ją parašė. Mane turi patraukti pavadinimas, tada viršelis, galiausiai skaitau nugarėlę", – išduoda ji.

"Man patinka skaityti detektyvus, o paaugliams labai patarčiau paskaityti Juno Dawson knygą "Švari", ypač tiems, kuriems patiko Melvino Burgesso "Heroinas". Ji labai gerai apžvelgia visas ugdymo problemas. Dar labai patiko Lauries Halse Anderson knyga "Žiemos mergaitės" apie valgymo sutrikimus. Ji tikrai labai įkvepianti", – mėgstama literatūra dalijasi mergina.

Apie viską

Kaip sako Kotryna, jos knygoje aprašomi dalykai, kurie vyksta visą parą, septynias dienas per savaitę, todėl ir pavadinimas "24/7". Ant knygos viršelio nėra nei autorės vardo, nei pavardės, tik pseudonimas, kuriuo ji naudojasi socialiniuose tinkluose, – dystrashk.

"Anksčiau daug laiko praleisdavau socialiniuose tinkluose, bet dabar stengiuosi trumpinti tą laiką. Aš manau, kad žmonės per daug sureikšmina socialinius tinklus. Buvo laikas, kai man pačiai labai rūpėjo sekėjai, bet su tuo susitvarkoma", – šypsosi mergina.

Labiausiai svajoju, kad pasaulyje būtų daugiau tolerancijos, tarpusavio supratimo, kad jaunų žmonių problemos būtų vertinamos rimčiau.

"O ant viršelio savo pavardės rašyti nenorėjau, nes nenoriu, kad kas nors tapatintų šią knygą su mano pirmąja. Tai yra praeitas etapas", – brūkšnį braukia Kotryna.

Jos poezija iliustruota pačios darytomis nuotraukomis. "Fotografuoju visur, dažniausiai telefonu. Matau estetiką ir grožį dalykuose, kurių kai kurie nepastebi. Aš tikrai keistas vietas fotografuoju", – šypsosi meniškos sielos mergina.

Modernioji poezija į jos kasdienybę pasibeldė prieš dvi vasaras. "Tą vasarą aš supratau, kad poezija, kuri nesirimuoja, man yra geriausias būdas išreikšti savo emocijas. Šioje knygoje sudėta visa mano širdis", – atvirauja Kotryna.

Šią knygą ji skiria trims savo draugams. "Tai žmonės, kurie mane labiausiai palaikė. Mano mylimiausi žmonės, kurie mane įkvepia ir kuriems esu labai dėkinga už viską", – sako ji.

Brandus žvilgsnis

Pirmasis knygos "24/7" posmelis – Kotrynos mėgstamiausias.

Aš galvojau,

Kad tobulų nėra,

Kol nesutikau tavęs.

Bet paskui suvokiau,

Kad esi pats šlykščiausias meno kūrinys,

Kokiu man teko grožėtis.

"Aš manau, kad kiekviena mergina yra su tuo susidūrusi, todėl aš jį įdėjau į pačią pradžią", – sako Kotryna.

Redaktorės Antaninos Medviedevienės rankose atsidūrusi knyga jai sukėlė nuostabą, kaip tokia jauna autorė geba taip brandžiai mąstyti ir stilingai popieriaus lape atverti savo pasaulėvoką, išgyvenimus, netektis.

Panašiais įspūdžiais, perskaitęs Kotrynos poeziją, dalijosi ir prof. dr. Gintautas Labanauskas. Jis iš pirmo žvilgsnio dažnai liūdnuose autorės eilėraščiuose įžvelgė savotiškos šviesos, gaivos ir džiaugsmo apraiškas.

Dr. G.Labanauskas iš pirmo žvilgsnio liūdnose Kotrynos eilėraščiuose įžvelgia ir džiaugsmo apraiškų.

Kotrynos akimis, pasaulis yra įvairus. "Yra gerų dienų, yra blogų, kai viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Bet nuo to nereikia bėgti, reikia rasti, kaip tuos blogus dalykus išgyventi", – tiki ji.

"Labiausiai svajoju, kad pasaulyje būtų daugiau tolerancijos, tarpusavio supratimo, kad jaunų žmonių problemos būtų vertinamos rimčiau. Vien dėl to, kad žmogus yra jaunas, jis smarkiai nuvertinamas. Pirmą kartą įsimylėjau dvylikos – juk to neplanavau. Norėčiau, kad tokie dalykai kaip psichinė sveikata būtų vertinami labiau, tam būtų skiriama daugiau dėmesio. Tai labai svarbu", – pabrėžia Kotryna.

"Savo amžiaus žmonėms noriu palinkėti stengtis neužsidaryti savyje, kalbėti apie tai, kas slegia. Tikrai tikiu, kad kiekvienas žmogus šioje knygoje ras kažką sau", – priduria ji.

Kotryna nesieja savo ateities su rašymu, galbūt norėtų gilintis į žmogaus psichologiją. "Galvoju rašymą pasilikti kaip laisvo laiko praleidimo būdą. Pabaigusi gimnaziją galvoju studijuoti psichologiją, bet dar nesu tvirtai apsisprendusi", – svarsto mergina.

GALERIJA

  • Dviejų knygų autorė šešiolikmetė Kotryna: nenuvertinkime jauno žmogaus
  • Dviejų knygų autorė šešiolikmetė Kotryna: nenuvertinkime jauno žmogaus
  • Dviejų knygų autorė šešiolikmetė Kotryna: nenuvertinkime jauno žmogaus
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Bum

Iš tiesų labai gera knyga!

Bendraamžė

Šaunuolė! Keep going, girl! Neprarask įkvėpimo ir dalinkis savo kūryba toliau!

Antis

Oba!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS