E. Dobrowolskai – profsąjungų kritika: parodo (ne)kompetencijos lygį | Diena.lt

E. DOBROWOLSKAI – PROFSĄJUNGŲ KRITIKA: PARODO (NE)KOMPETENCIJOS LYGĮ

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska atmeta Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos (LTPF) kritiką dėl pusiaukelės namų Kauno rajone ir pabrėžia, kad tokios įstaigos turi būti steigiamos ne tik miestuose, bet ir regionuose.

„Kad pusiaukelės namų tinklas būtų efektyvus, turime sudaryti prielaidas, kad nuteistieji pusiaukelės namuose būtų kuo arčiau tos gyvenamosios vietos, į kurią grįš gyventi“, – BNS trečiadienį sakė ministrė.

„Todėl labai svarbu užtikrinti regioninį padengimą“, – pridūrė ji.

Taip E. Dobrowolska reagavo į LTPF kritiką dėl ministerijos veiksmų vietos bendruomenei pasipriešinus, kad Kauno rajone, Domeikavoje, būtų atidaryti pusiaukelės namai – įstaiga, kur gyvena laisvės atėmimo bausmes bebaigiantys atlikti nuteistieji.

Anot federacijos, tai parodo „(ne)kompetencijos lygį ir (ne) gebėjimą įvertinti vykdomų projektų bei reformų rizikų“.

Federacijos vadovės Loretos Soščekienės teigimu, pareigūnai iš esmė neigiamai vertina sprendimą pusiaukelės namams pasirinkti šalies regionus, nes „didžiausias nuteistųjų, esančių bausmių vykdymo sistemos įstaigų žinioje, skaičius yra didžiuosiuose šalies miestuose“.

„Būtent juose gyvena jų artimieji. Patekę į regionuose atidarytas įstaigas, nuteistieji prašo juos perkelti arčiau namų ir šeimos, nes jų laikymas toliau nuo namų tampa kliūtimi jų sklandžiam darbui ir tinkamai motyvacijai. Kitas labai svarbus faktas – regionuose nuteistam asmeniui yra žymiai sudėtingiau įsidarbinti nei didžiuosiuose miestuose, o tai yra ypatingai svarbi sąlyga nusikalstamo gyvenimo būdo atsisakyti siekiančiam asmeniui“, – rašoma pranešime.

Nuteistieji prašo juos perkelti arčiau namų ir šeimos, nes jų laikymas toliau nuo namų tampa kliūtimi jų sklandžiam darbui ir tinkamai motyvacijai.

Reaguodama į gyventojų skundus, Teisingumo ministerija nurodė, kad pusiaukelės namai Domeikavoje veiklą pradės palaipsniui, taip pat atsisakoma plano čia įkurti Probacijos tarnybos padalinį.

Pirmuosius šešis mėnesius namuose galės gyventi ne daugiau kaip dešimt nuteistųjų. Tą laikotarpį visi namų gyventojai bus stebimi apykojėmis.

E. Dobrowolskos teigimu, nuteistųjų judėjimas pareigūnams bus nuolat žinomas, tokiu būdu bus užtikrinta maksimali asmenų kontrolė. Nuolat stebint kriminogeninę situaciją, praėjus pusmečiui, tarnybos pakvies bendruomenę pasitarti dėl šių sprendimų keitimo ar pratęsimo.

„Vargu, ar tai būtų sąžininga kitų Lietuvoje atidarytų pusiaukelės namų darbuotojų atžvilgiu, nes jokių ribojimų dėl nusikaltimų nėra, yra bendrosios sąlygos visiems. Pavyzdžiui, Vilniaus pusiaukelės namuose yra nuteisti už nužudymus, plėšimus, narkotikų platinimą. Bausmės atlikimo laikas 8, 12, 15 ir net 20 metų. Mes nesuprantame, kuo vadovaujantis Domeikavos pusiaukelės namuose dirbsiantys darbuotojai dirbs su išskirtiniais nuteistaisiais?“ – sakė LTPF pirmininkės pavaduotojas Darius Čekavičius.

Siekiant susitarti su bendruomene, taip pat nuspręsta keisti teisės aktus taip, kad pusiaukelės namuose Domeikavos seniūnijoje negyventų nuteistieji, kurių atlikta nusikalstama veika buvo seksualinio ar smurtinio pobūdžio, įvykdyta prieš nepilnamečius.

Lietuvos kalėjimų tarnybai pavesta per dvi savaites suderinti taisyklių pakeitimus su Teisingumo ministerija ir patvirtinti jas dar iki atidarant pusiaukelės namus Kauno rajone. Iki jų atidarymo bus įrengtos papildomos vaizdo stebėjimo kameros, kuriomis bus sustiprintas pusiaukelės namų įėjimų ir išėjimų iš teritorijos stebėjimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Palinkėjimas Teisingumo ministrei

Iš pradžių bent magistro išsilavinimą įgykite, o tik po to reformų imkitės, nes dabartiniu metu pačios protelis iki reformų darymo dar netempia.....kitaip ateityje po nekompetetingų individų reformų dar visi ilgai žagsės....

Morka

Dobrovolska reik ateisti is pareigu, kur ziuri prezidentas ? Jau kelinta karta dirba tik sau...(pavardems) o ne tautos norams

tikiu

Man labai gaila kada labai puolama ir kritikuojama Ministere nors ji visiskai nekalta as tikiu kad Ministere tikrai nezinojo kur ta Domeikavos gyvenviete kurioje gyvenvietes vietoje randasi KALEJIMO pastatas ir jai tik buvo pakistas tyliai su rajono Meru aptartas ir suderintas variantas As isitikines ir mano nuomone kad be rajono Mero zinios buvo neimanomas bet buvo labai tyliai slepiamas tik atsitiktinumo deka gyventojai suzinojo apie sia avantiura As ir toliau tikiu kad cia Ministere maziausia kalta nes sios idejos pradzia gime ne Ministeres kabinete bet ..........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS