Etikos sargė E. Gudišauskienė pati supainiojo interesus? | Diena.lt

ETIKOS SARGĖ E. GUDIŠAUSKIENĖ PATI SUPAINIOJO INTERESUS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno savivaldybės etikos sargams diriguojanti opozicijos atstovė Edita Gudišauskienė turėtų būti nepriekaištingo elgesio pavyzdys kitiems kolegoms miesto taryboje, tačiau gali būti, kad konservatorė pati supainiojo viešuosius ir privačius interesus.

Iškėlė abejonę

Redakciją pasiekė informacija, kad Kauno miesto savivaldybės Etikos komisijai vadovaujanti Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė E.Gudišauskienė galėjo nusižengti etikos standartams. Kauno tarybos nariai iškėlė abejonę dėl šios politikės balsavimo etiškumo.

Praėjusių metų vasario 7 d. ir šių metų vasario 6 d. Kauno miesto tarybos posėdžiuose buvo svarstomas projektas dėl savivaldybės kontroliuojamos bendrovės "Kauno energija" 2018 m. ir 2017–2020 m. investicijų planų ir jų finansavimo. Opozicijos narė E.Gudišauskienė dalyvavo šio projekto balsavime ir spaudė mygtuką "susilaikė".

Kauno politikai įsitikinę, kad konservatorės balsavimas nebuvo galimas, nes nuo 2014 m. lapkričio 24 d. iki šiol "Kauno energijos" Gamybos departamente dirba jos sūnus Dinas Gudišauskas. Pagal reglamentą, siekiant išvengti interesų konflikto, nuo klausimų, susijusių su bendrovėmis, kuriose dirba politikams artimi žmonės, politikai turi nusišalinti ir iš viso nedalyvauti balsavime.

Dar viena abejonė dėl E.Gudišauskienės balsavimo kilo 2015 m. gruodžio 29 d. Tąkart ji balsavo dėl savivaldybės reorganizacijos klausimo, kuriuo buvo sprendžiamas savivaldybėje dirbančių asmenų pareigybių skaičius. Tuo metu savivaldybės administracijoje dirbo jos brolis Andrius Cechanavičius. Tada E.Gudišauskienė taip pat nenusišalino nuo klausimo ir balsavo spausdama mygtuką "susilaikė". Tai iš esmės reiškia nepritarimo projektui balsą, todėl kilo įtarimų, kad tarybos narė balsavo sąmoningai suinteresuota išsaugoti savo broliui darbo vietą savivaldybėje.

Dvigubas nusižengimas

"Vieningo Kauno" frakcijos narė, priklausanti Etikos komisijai, anksčiau jai ir vadovavusi, Jūratė Norvaišienė situaciją dėl E.Gudišauskienės vertino griežtai. Anot jos, politikė du kartus nusižengė, nes, vadovaujant Etikos komisijai, negali kilti jokių abejonių dėl balsavimo skaidrumo.

"Tai jau dvigubi standartai – ji turėjo nedalyvauti ir nusišalinti. Vienus reikalavimus ji kelia kitiems, kitus – sau. Čia labai neetiška. Juk ji pirmininkauja Etikos komisijai, tad turėtų būti dar didesni standartai, o ji pati neišėjo iš salės. Tai dvigubas nusižengimas etikai", – savo poziciją išdėstė J.Norvaišienė.

Politikė neatmetė galimybės į Etikos komisijos pirmininko vietą siūlyti kitą žmogų. Pagal reglamentą, šios komisijos pirmininku gali būti tik opozicijos narys, tačiau, anot "Vieningo Kauno" frakcijos narės, galbūt galėtų vadovauti tas, kuriam dėl galimų privačių ir viešųjų interesų supainiojimo nekrenta joks šešėlis.

"Tikrai galima kelti abejonę dėl jos tolesnio vadovavimo komisijai. Manau, kad Etikos komisijoje turi būti keliamas šis klausimas, nes kaip gali komisijai vadovauti žmogus, kuris pats balsuoja, kaip nori?" – stebėjosi J.Norvaišienė.

Vienodi standartai

"Kauno diena" Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovų bendrai pasiteiravo, kaip vertinama situacija, jei politikai balsuoja svarstant klausimus, kurie susiję su jų giminaičiais. VTEK pozicija aiški – politikai turi visada stengtis išvengti galimų nesusipratimų.

"Asmuo turi visais įmanomais būdais vengti interesų konfliktų. Politikai turi įvertinti aplinkybes, nusišalinti nuo tokių klausimų ir jų nesvarstyti", – teigė VTEK atstovai.

Etikos sargai pridūrė, kad E.Gudišauskienės atvejis nebuvo nagrinėtas, todėl išankstinių išvadų, ar čia buvo supainioti interesai, ar ne, pasakyti negali. Kol komisija nėra gavusi skundo, tyrimas nepradedamas, todėl šiuo atveju VTEK negali nieko konkretaus pasakyti, tik priminti, kad politikai privalo laikytis įstatymų.

Balsavimas nebuvo galimas, nes nuo 2014 m. "Kauno energijos" Gamybos departamente dirba E.Gudišauskienės sūnus Dinas.

Ne pirmas atvejis

TS-LKD frakcijos nariai ne pirmą kartą užkliūva etikos sargams. 2013 m. VTEK nustatė, kad konservatorius Gediminas Žukauskas supainiojo privačiuosius ir viešuosius interesus balsuodamas dėl nekilnojamojo turto tarifų pakeitimo. G.Žukauskas nubaustas, nes balsuojant tuo metu užėmė vadovaujamąsias pareigas savivaldybės bendrovėje "Kauno vandenys".

VTEK atstovų teigimu, interesų turėję politikai privalėjo visai nusišalinti nuo šio klausimo svarstymo, todėl jie negalėjo nei balsuoti, nei registruotis balsavimui. Komisijos nuomone, konservatorius, priimant sprendimą, ėjęs vadovaujamąsias pareigas, esą turėjo asmeninių interesų.

"VTEK nusiunčiau išsamų paaiškinimą ir neabejojau, kad tai kažkoks nesusipratimas. "Kauno vandenys" yra savivaldybės bendrovė, jos visas pelnas lieka savivaldybei, mano atlyginimas nuo pelno nepriklauso. Koks čia gali būti interesas – juk net bendrovės akcijų neturiu. Savo karjerą pradėjau nuo meistro, o tuo laikotarpiu kuravau visas technines tarnybas", – tąkart stebėjosi politikas.

Įdarbino savus

Kai konservatoriai vadovavo Kaunui, savivaldybės įmonėse mirgėjo nemažai partijai priklausančių ar politikų giminaičių pavardžių.

E.Gudišauskienės brolis konservatorius A.Cechanavičius į Kauno savivaldybę atėjo be konkurso. Tada jis neigė, kad jam įsidarbinti padėjo Kaune mero patarėja dirbusi sesuo E.Gudišauskienė. Jis tvirtino kvietimo dirbti sulaukęs iš tuomečio administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno. Iki tol A.Cechanavičius trejus metus dirbo Prienų rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėju, o dabar dirba vienos Kauno gimnazijos, kuriai anksčiau vadovavo tas pats V.Gudėnas, direktoriaus pavaduotoju ūkio reikalams.

E.Gudišauskienės vyras Fortūnatas taip pat dirba miestui priklausančioje įstaigoje Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje.

"Laikai, kai savivaldybės įmonėse ar įstaigose buvo įdarbinta daugiau nei trečdalis tarybos narių ir jų artimieji, Kaune baigėsi prieš trejus metus. Optimizavome savivaldybės veiklą ir įmones, palikdami dirbti tik tuos žmones, kurie yra kompetentingi ir motyvuoti. Informacija apie šios tarybos narės artimuosius mums buvo naujiena. Reikės patikrinti, ar jie buvo priimti dėl savo kompetencijos, ar dėl to, kad jie yra kažkieno giminės. Savivaldybė ir jos įmonės nėra ir nebus giminių įdarbinimo agentūra", – rėžė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Konservatorių klestėjimo laikotarpiu Kauno savivaldybės įmonėse dirbo ir daugiau TS-LKD frakcijos narių. 2009 m. Socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotojo pareigas pradėjo eiti tuomečio miesto mero Andriaus Kupčinsko žmona Jurgita. Konservatorius Valentinas Šventoraitis tuomet buvo bendrovės "Autrolis", vėliau prijungtos prie "Kauno autobusų", valdybos narys, tačiau bendrovėje buvo įdarbinta ir jo žmona, ir uošvis.

Ne vadovo pareigos

E.Gudišauskienė "Kauno dienai" tikino, kad jos sūnus Dinas tapo pilnamečiu prieš penkerius metus. Jo pareigos "Kauno energijoje" – Gamybos departamento katilinės operatorius.

"Tai nėra vadovaujamoji pareigybė. Klausimo svarstymas jokiu būdu nebuvo susijęs su jo paties kuruojama "Kauno energijos" darbo sritimi, nes jo darbas – rūpintis katilinės įrengimų priežiūra. Todėl balsavimų metu aš sąmoningai, sąžiningai priėmiau sprendimą dėl dalyvavimo balsavime. Balsuodama susilaikiau, kadangi nepritariau sprendimo projektui. Tuose investicijų projektuose būta ir gerų dalykų, todėl negalėjau balsuoti prieš, bet yra dalykų, su kuriais nesutinku, todėl vienareikšmiškai balsuoti už taip pat negaliu", – komentavo TS-LKD frakcijos narė.

Iškeltas abejones dėl etiško elgesio politikė siūlė spręsti Etikos komisijoje, klausti jos tiesiogiai, o ne per žiniasklaidą.

Paklausus, ką apskritai mano apie situaciją, kai savivaldybės įmonėse įdarbinami tarybos narių giminaičiai, politikė tikino, kad reikia pasikliauti sveiku protu.

"Vienareikšmiškai pasisakau prieš nepotizmą ir niekada to nedariau. Tačiau kodėl neleisti giminaičiams užimti kitų pareigų ir kandidatuoti konkursuose į darbą? Tai jau raganų medžioklė", – pareiškė E.Gudišauskienė.

GALERIJA

  • Pozicija: J.Norvaišienė įsitikinusi, kad Etikos komisijai turi vadovauti interesų nesupainiojęs politikas.
  • Procedūra: pagal reglamentą, politikai turi nusišalinti nuo klausimų, jei su jais susiję patys ar jų artimieji.
  • Etikos sargė E. Gudišauskienė pati supainiojo interesus?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

senelė

Per protinga, kad būtų savų ir konkurentų mėgiama, Jeigu tik tiek jos nuodėmių, tai ką sakyti apie kitus?

Ignas

Tegu čiuožia į prekybos centrą krauti dėžes.

Liudas

Puiki, šviesi, skaidri moteris.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS