Galvosūkis: tilps vaikai į mokyklą ar ne? | Diena.lt

GALVOSŪKIS: TILPS VAIKAI Į MOKYKLĄ AR NE?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Viešai aiškinę, kad uždarius V.Bacevičiaus pradinę mokyklą, visi vaikai persikels į Žaliakalnio progimnaziją, Kauno valdininkai tik dabar susivokė, kad čia trūksta patalpų klasėms. Negana to, nėra aktų salės, o sporto pamokų erdvė neatitinka reikiamų kriterijų.

Begalė klausimų

Dar keisčiau atrodo Kauno švietimo sistemos strategų užmojai,   uždaromai V.Bacevičiaus pradinei mokyklai ieškoti naujo direktoriaus. Savivaldybė jau paskelbė konkursą. Pokyčiams rengiamasi ir Žaliakalnio progimnazijoje.

"Rengiamos naujos patalpos, klasę norima įrengti ir pusrūsyje. Kaip įmanoma, stengiamasi parodyti, kad Žaliakalnio progimnazija pajėgi priimti visus mokinius iš V.Bacevičiaus pradinės mokyklos", – pasakojo į redakciją paskambinusi kaunietė, prašiusi neskelbti jos pavardės.

Anot pašnekovės, biblioteka buvo perkelta į mažesnę patalpą, o vietoj jos įrengta dar viena klasė. Ji pasakojo, kad Žaliakalnio progimnazijos sporto salė – vos 96 kv. m ploto, o aktų salės visai nėra. Mokyklos renginiai vyksta fojė, tad, moters teigimu, kol kas užduotis papildomai priimti gausų būrį pradinukų nėra lengva.

Ar tikrai V.Bacevičiaus mokyklos reorganizacijos procesas jau prasidėjo? Jeigu iš tiesų taip, kam tada reorganizuojamai pradinei mokyklai reikia ieškoti naujo direktoriaus?

Kauno miesto savivaldybė spalio 9 d. paskelbė konkursą V.Bacevičiaus pradinės mokyklos direktoriaus pareigoms eiti. Kas juo taps, turėtų paaiškėti gruodžio 8-ąją.

Kol kas konkursą slepia paslapties šydas, o klausimų apie būsimą mokyklos pertvarką – daugiau nei atsakymų.

Norėjo greičiau

Šį pavasarį miesto taryba nubalsavo, kad būtų pradėtas V.Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizavimo procesas. Šią kauniečių pamėgtą pradinę mokyklą prijungti prie Žaliakalnio progimnazijos planuota šiemet iki naujų mokslo metų rugsėjį, bet paaiškėjus, kad klasių komplektavimas jau prasidėjęs, reorganizaciją teko atidėti.

"Ne nuo šių metų rugsėjo 1-osios, o nuo 2016 m. rugsėjo 1-osios visi mokiniai su mokytojais galėtų pereiti į Žaliakalnio progimnaziją. Kai kuriems mokytojams jau dabar kuriamos darbo vietos", – balandį planus atskleidė Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Kiek anksčiau taryba nusprendė atleisti garbaus amžiaus V.Bacevičiaus pradinės mokyklos direktorę Jūratę Bijeikienę iš pareigų, išmokant jai solidžią išeitinę kompensaciją. Ji dirbo iki rugpjūčio 31 d. Kaip tik iki šios datos V.Bacevičiaus pradinę mokyklą buvo planuojama prijungti prie Žaliakalnio progimnazijos, bet tą planą teko pakoreguoti.

Jau bene dešimtmetį bandomos uždaryti V.Bacevičiaus, buvusios Žaliakalnio, pradinės mokyklos bendruomenė birželį surengė piketą prie savivaldybės.

Savivaldybė laikosi pozicijos, kad V.Bacevičiaus mokyklos pastatas neatitinka šiuolaikinei mokyklai keliamų reikalavimų: nėra sporto salės, pasenusi visa infrastruktūra, elektros instaliacija, šalia – nesaugi Savanorių prospekto aplinka. Tėvams buvo pasiūlytas kompromisas – rinktis netoliese esančią renovuotą Žaliakalnio progimnaziją.

Laukia papildymo

"V.Bacevičiaus pradinėje mokykloje ir pas patį vedėją A.Bagdoną  kalbėjome, ką planuoja, ką galvoja, kokios galimybės. Nutarimo prijungti dar nėra. Jeigu bus numatyta prijungti, pas mus, be abejo, bus galimybų priimti į mokyklą", – aiškino Žaliakalnio progimnazijos direktorius Ričardas Janauskas.

Pasiteiravus, ar visi vaikai tilptų Žaliakalnio progimnazijoje, mokyklos vadovas tik užsiminė, kad tai priklausys nuo savivaldybės planų ir komplektuojamų klasių.

"Jeigu V.Bacevičiaus mokyklos ketvirtokai pasklis po miestą į penktas klases ir liks šešios klasės, mes laisvai galime priimti. Jau pernai sakiau, kas norite, ateikite su mokytoja, pasižiūrėkite, bet niekas neatėjo", – tikino R.Janauskas.

 

Negi Žaliakalnio progimnazija turi tiek laisvų klasių ir ar tiesa, kad mokykloje jau vyksta pasirengimo darbai? "Nesėdime rankų sudėję ir nelaukiame, kada pasakys – davaj darykite. Pagal galimybes geriname sąlygas savo mokiniams, laisvalaikio zonas darome. Jeigu bus sprendimas priimti, priimsime, panaudosime tas patalpas", – aiškino Žaliakalnio progimnazijos vadovas.

Jis neslėpė, kad pusrūsyje taip pat rengiama klasė, tačiau, pasak direktoriaus, ten bus patalpa technologijų pamokoms. "Tai vienintelis dalykas, kurį norime iškelti, nes vaikai per pamokas dirba, girdisi ūžimas, plaktukų garsai. Atsinaujiname, gražiname klases, rengiame laisvalaikio erdves, kad vaikai turėtų laisvalaikiu ką veikti", – gyrėsi R.Janauskas.

Direktorius buvo atviras – jis išties nori, kad kaimyninės mokyklos pradinukai papildytų jo vadovaujamą progimnaziją. "Nereikėtų galvos sukti, kaip išgyventi, kaip vaikų pritraukti, kad krepšelis minusinis nebūtų. Raginau, kad ir mokytojos nebijotų – jos įsilies į mūsų kolektyvą. Kam teks laimė dirbti, o kam ne, gal reikės ir atsisveikinti, tačiau ieškosime būdų, kad visi dirbtume", – svarstė R.Janauskas.

Šiuo metu Žaliakalnio progimnazijoje mokosi 423 1–8 klasių mokiniai.

Pasiduoti nenori

Gerokai kitaip situaciją nupasakojo už teisę išlikti kovojančios V.Bacevičiaus mokyklos mokytoja Lina Abramavičienė, atliekanti šios įstaigos direktorės funkcijas.

"Buvome pakviesti susitikti su skyriaus vedėju A.Bagdonu. Buvo ir Žaliakalnio progimnazijos direktorius. Pasakė, kad 2016–2020 m. plane vėl yra numatoma mūsų mokyklos reorganizacija ir prašė pateikti raštu savo poziciją šiuo klausimu, bet mūsų pozicija yra seniai žinoma – mes nepageidaujame būti jungiami. Nežinau, kaip bus", – prisipažino L.Abramavičienė. Jai pavesta eiti direktorės funkcijas nuo rugsėjo 1-osios, kai į pensiją išėjo senoji vadovė.

V.Abramavičienė patvirtino, kad mokyklos bendruomenė apskundė teismui savivaldybės sprendimą pradėti reorganizacijos procesą. "Teisme savivaldybės atstovas teigė, kad čia buvo tik toks sumanymas, kuris nieko nereiškia, kuris jokių padarinių nesukėlė. Atseit dar nežinia, kaip bus, nes dar nėra 2016–2020 m. mokyklų tinklo plano, o praėjus mėnesiui po teismo posėdžio pasikvietė ir pasakė, kad esame įtraukti į tą planą ir būsime reorganizuojami", – pasakojo L. Abramavičienė.

Jos teigimu, toks sprendimas tikrai turėjo įtakos mokyklai, nes viena mokytoja kartu su visa klase paliko mokyklą.

L.Abramavičienė sakė nesanti tikra, ar visiems V.Bacevičiaus pradinės mokyklos mokiniams pakaks vietos Žaliakalnio progimnazijoje.

"Kai pavasarį pas mus lankėsi Žaliakalnio progimnazijos direktorius, jis sakė, kad savo mokykloje gali sutalpinti keturias klases. Mūsų mokykloje šiandien yra devynios klasės. Rugsėjį jis jau sakė galįs sutalpinti šešias klases. Kiek žinau, pasiruošimas toje mokykloje vyksta, kuriamos naujos erdvės", – kalbėjo mokytoja.

Nerimauja dėl ketinimų

L.Abramavičienė prisipažino taip pat gerokai nustebusi, kodėl V.Bacevičiaus pradinei mokyklai ieškoma naujo direktoriaus.

"Teiravausi savivaldybėje, ką darys direktorius, jeigu žadama mokyklą reorganizuoti. A.Bagdonas atsakė, kad kitoje mokykloje suras vietą arba paskirs pavaduotoju. Jeigu jie žada mus  reorganizuoti, aš metus galiu laikinai atlikti direktoriaus funkcijas, bet buvo paskelbtas konkursas. Kokia intencija, aš nežinau", – stebėjosi pedagogė.

Ji pati dėl neaiškaus mokyklos likimo į vadovo pareigas pretenduoti neketina, tačiau ir kitų kandidatų nežino. Pagal galiojančią tvarką žmogus, kuris pretenduoja ateiti vadovauti mokyklai, turi prisistatyti bendruomenei iki konkurso, bet, pasak L.Abramavičienės, kol kas niekas dar nepasirodė.

"Laukiame, kol kas viskas paslaptis, nieko nežinome. Nežinome, su kokiais ketinimais ateis naujais vadovas", – spėliojo moteris.

Oficialiai plano nėra

A.Bagdonas apie šią situaciją sakė nenorintis kalbėti, nes atostogauja, tad visus klausimus pateikėme Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktoriui Virginijui Mažeikai.

Jis suskubo patikslinti, kad miesto taryba yra nusprendusi pradėti reorganizavimo procesą, o ne pačią reorganizaciją. "Yra didelis skirtumas tarp sprendimo reorganizuoti ir pradėti reorganizavimo procesą. Tai reiškia, kad diskutuoti apie tai reikėtų. Diskusijos prasidėjo. Mokyklos bendruomenės atstovai šitą tarybos sprendimą yra apskundę teismui. Jis pirmoje instancijoje išnagrinėtas savivaldybės naudai, dabar apeliacine tvarka nagrinėjama", – dėstė V.Mažeika.

Pagal naujausius Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymus, savivaldybė turės parengti naują švietimo įstaigų tinklo planą, nes ankstesniojo galiojimas baigiasi.

"Iki kovo 1-osios turi būti parengtas naujas tinklo planas, kuriame bus pasisakyta apie visų Kauno miesto mokyklų, tarp jų – ir V.Bacevičiaus pradinės mokyklos perspektyvos", – pridūrė valdybos direktorius ir tikino, kad tokio plano tikrai dar nėra.

Dar vienas variantas

V.Mažeika prabilo ir apie šiol viešai nesvarstytą galimybę, esą V.Bacevičiaus mokyklos tėvai ir vaikai galėtų rinktis iš dviejų progimnazijų. "Žaliakalnio ir V.Kudirkos progimnazijos yra renovuotos įstaigos. Atsiranda geros galimybės gauti pradinį išsilavinimą šiose progimnazijose", – pareiškė savivaldybės atstovas.

Jo teigimu, V.Kudirkos progimnazija siūloma kaip dar viena alternatyva, jeigu tėvai norėtų rinktis.

V.Kudirkos progimnazijai vadovauja Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo A.Bagdono buvusi žmona Danguolė Bagdonienė.

V.Mažeika neabejoja, kad mokinukai tilptų ir Žaliakalnio progimnazijoje, tačiau išsisuko nuo atsakymo, ar ten jau vyksta paruošiamieji darbai nemenkam būriui pradinukų priimti – esą renovavus mokyklos išorę, neišvengiamai reikia tvarkyti ir vidaus patalpas.

Tad kam vis dėlto planuojamai uždaryti V.Bacevičiaus pradinei mokyklai reikalingas naujas direktorius?

"Mokykla be direktoriaus, kai kažkas laikinai eina pareigas, vis tiek yra ne tas reikalas. O esant laisvai darbo vietai, turi būti organizuojamas konkursas", – dėstė V.Mažeika.

Jis nenorėjo leistis į kalbas ir apie tai, koks likimas laukia V.Bacevičiaus mokyklos pastato.

"Tokių dalykų aš negaliu komentuoti, nes nežinau ir nesu įgaliotas tokiais klausimais šnekėti. Kiek teko dalyvauti posėdžiuose, niekada neteko girdėti, kad būtų planuojama tą pastatą nugriauti, nes tai, ko gero, nebūtų įmanoma, juk tai yra kultūros paveldo objektas", – paaiškino V.Mažeika.

GALERIJA

  • Galvosūkis: tilps vaikai į mokyklą ar ne?
  • Galvosūkis: tilps vaikai į mokyklą ar ne?
  • Galvosūkis: tilps vaikai į mokyklą ar ne?
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

zaliakalniniui

kas ant kito sako ant saves pasisako,taigi taip rasydamas ant gerbemo zmogaus esi netoli galvijo

Žaliakalninis

Galviją Bagdoną ir visas jo suguloves su dukterimis jau seniai reikia mesti kuo toliau nuo švietimo sistemos. Šaunuoliai Saulės gimnazijos bendruomenės žmonės neįsileido Bagdono vartotos "pedagogės".

aras

...užtat labai geri mokytojai,ir vieta labai gera.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS