Geriausia jaunoji bibliotekininkė: knygos galia – didžiulė | Diena.lt

GERIAUSIA JAUNOJI BIBLIOTEKININKĖ: KNYGOS GALIA – DIDŽIULĖ

Geriausia praėjusių metų jaunąja bibliotekininke išrinkta kaunietė Monika Straupytė su kolegomis Kaune padeda iš naujo atrasti knygų skaitymo džiaugsmą, bibliotekas kaip erdvę, į kurią verta užsukti dažniau.

Atsidūrė atsitiktinai

Bibliotekos pastaruoju metu išgyvena renesansą. Prie to daug prisidėjo komunikacijos specialistė M.Straupytė, šiuo metu laikinai einanti Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Kultūros vadybos skyriaus vedėjos pareigas. Šiemet ji „Kauno dienos“ skaitytojų buvo išrinkta į rinkimų „Metų kaunietė 2021“ finalinį dalyvių šešetuką.

M.Straupytė bibliotekoje įsidarbino atsitiktinai, tačiau iškart pajuto, kad šis darbas – kaip tik jai. Kaunietė koordinuoja paplūdimio bibliotekų veiklą, atskleidžia įdomiausias bibliotekos istorijos detales vesdama ekskursijas, prisidėjo prie iniciatyvos įkurti biblioteką tatuiruočių studijoje.

Vygaudo Juozaičio/Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.

Ieškodama darbo pagal specialybę komunikacijos srityje, ji atkreipė dėmesį į bibliotekos skelbimą. „Iki tol niekada nebuvau pagalvojusi, kad kada nors dirbsiu bibliotekoje, nors mano mama yra bibliotekininkė. Dirba mokyklos bibliotekoje. Tik pradėjusi dirbti sužinojau, kad mama trumpai yra dirbusi ir viename V.Kudirkos viešosios bibliotekos padalinių. Iš šios bibliotekos ji išėjo į motinystės atostogas. Pažiūrėjus iš šios perspektyvos, mano darbas bibliotekoje buvo tarsi nulemtas“, – šypsojosi M.Straupytė. Iki lemtingo skelbimo bibliotekose ji lankydavosi tik kaip eilinė skaitytoja, be jokių minčių apie darbą kitoje stalo pusėje.

Mergina pasakojo, kad vos tik atėjusi dirbti biblioteką tiesiog įsimylėjo. „Kiek čia erdvės idėjoms, kūrybai, renginiams, projektams organizuoti! Viskas įmanoma! Galbūt kažkada atrodė, kad, pavyzdžiui, šuo bibliotekoje yra visiška fantazija, bet nuo 2017 m. visas bibliotekos padalinių tinklas yra draugiškas gyvūnams“, – sakė kaunietė.

Knygos pagal nuotaiką

M.Straupytė praėjusius metus vadina tarsi pereinamaisiais. Buvo karantinas, bet jo metu bibliotekos veikė, galėjo išduoti iš anksto užsakytas knygas. „Labai smagu, kad atkreiptas dėmesys į bibliotekų svarbą, kad jos galėjo veikti. Tikrasis gyvenimas į bibliotekas sugrįžo, kai jose galėjo vykti renginiai“, – teigė pašnekovė.

Labiausiai įsiminusiu projektu ji įvardijo, jos vertinimu, svarbiausią – „Emocijų biblioteka“. Kaune buvo įkurta viena iš keturių pirmųjų Europoje „Emocijų bibliotekų“.

Mūsų knygų lentynos niekada nebūna pilnos – žmonės knygas skaito.

Jose knygos suskirstytos pagal jų sukeliamas emocijas: penkias pagrindines (džiaugsmą, nuostabą, liūdesį, pyktį ir baimę) ir meilę, kuri knygose ir gyvenime irgi vaidina labai svarbų vaidmenį. Iki šiol knygos būdavo sudėtos pagal autorių, pagal tematiką, skaitytojų, kuriems jos skirtos, amžių.

Specialiais ženklais pažymėtos „Emocijų bibliotekos“ lentynose Kauno V.Kudirkos viešojoje bibliotekoje – jau apie 1 tūkst. knygų, iš jų 200 knygų vaikams.

„Emocijų bibliotekoje“ yra ir lietuvių literatūros, ir knygų užsienio kalbomis. Labai džiaugiamės, kad mūsų knygų lentynos niekada nebūna pilnos – žmonės knygas skaito“, – pastebėjo M.Straupytė.

Dar vienas išskirtinis projektas – „Žaisloteka“. Jau ketverius metus užsukus į Žaliakalnyje esantį bibliotekos Z.Kuzmickio padalinį, žaislais arba stalo žaidimais galima naudotis vietoje arba skolintis juos į namus. „Žaislotekos“ idėja pasiteisino, nes stalo žaidimai brangūs, be to, greitai nusibosta. Čia pat veikia nemokamas Pabėgimo kambarys. „Pati buvau, išbandžiau, galiu pasakyti, kad tikrai labai įdomu“, – rekomendavo užsukti dar nebuvusiems M.Straupytė.

Ji negalėjo nepaminėti ir, kaip įvardijo, širdžiai mieliausio projekto – skaitymai su šunimis. „Bendradarbiaujame su Kaniterapijos klubu. Užsiėmimais nesiekiama išmokyti vaikų skaityti. Tikslas – įkvėpti vaikus pamilti knygas, kad skaitymas jiems sietųsi su teigiamomis emocijomis, kurias ir kelia jauki bibliotekos erdvė, šuns buvimas šalia, bendravimas su juo, glostymas“, – pasakojo kaunietė ir atkreipė dėmesį, kad šunys nekritikuoja, netaiso klaidų, tad vaikas gali atsipalaiduoti, pasakoti pagal paveiksliukus arba skaityti taip, kaip moka. Atsipalaidavus, ėmus savimi pasitikėti gerėja ir skaitymo įgūdžiai.

Visai nepavykusių įgyvendinti idėjų M.Straupytė nepamena. Pasitaikė atvejų, kai į renginio organizavimą įdėta daug širdies ir laiko, bet į jį susirinko gerokai mažiau žmonių, nei tikėtasi. „Visko būna“, – teigė pašnekovė.

Skaityti – naudinga

Kaunietė savo gyvenimo neįsivaizduoja be knygų. Skaitymas mažina stresą, gerina miego kokybę, netgi didina laimės jausmą, padeda atsipalaiduoti. „Tai buvo ypač aktualu per karantiną ir dabar, kai Ukrainoje vyksta karas. Knygos galia yra didžiulė“, – kalbėjo M.Straupytė ir pridūrė, kad knygos šiais laikais – ne tik popierinės, bet ir elektroninės ar garso formatu. V.Kudirkos viešoji biblioteka gali pasiūlyti įvairių.

Pašnekovė pasakojo, kad bibliotekos lankytojai gali naudotis prieiga prie elektroninių knygų ir ukrainiečių kalba.

Registruotų vartotojų biblioteka turi 33 tūkst., tačiau pernai bibliotekos padaliniuose iš viso apsilankė apie 0,5 mln. žmonių. Apsilankyti čia vykstančiuose renginiuose, parodose, užsukti ramiai padirbėti prie kompiuterio arba atlikti namų darbų gali ir neregistruoti. Bibliotekos bilietas būtinas tik skolinantis knygas.

Skaitomiausios knygos – meilės romanai, detektyvai ir biografinės, istorinės.

Kviečia į lauko skaityklą

Kaip M.Straupytė reagavo į įvertinimą – geriausia metų jaunoji bibliotekininkė? „Nustebau. Aišku, džiaugiuosi. Tai didžiausias mano profesinis apdovanojimas. Tačiau šiomis aplinkybėmis, kai šalia vyksta karas, sunku kažkuo džiaugtis. Yra gumulas gerklėje. Tai, kas vyksta Ukrainoje, yra siaubinga. Beprasmiškas šlykštus karas, agresija“, – pritilo M.Straupytė.

Garbingą įvertinimą ji priėmė su kolegomis bebaigdama naują projektą. Netrukus prasidės skaitymai su šunimis ukrainiečių vaikams. „Jiems dabar tikrai labai reikia atsipalaiduoti, reikia teigiamų emocijų, o terapiniai šunys tikrai sugeba tai suteikti“, – dėstė pašnekovė.

Kokie jos ir kolegų profesiniai vasaros planai? Pagrindinė vasaros naujiena bus lauko skaitykla Kalniečių parke. „Atsidarysime gegužės pabaigoje ir veiksime visą vasarą. Kaune tai pirmoji tokia erdvė“, – nurodė M.Straupytė.

Ji kalbėjo, kad visų tradicinių ir netradicinių renginių, projektų tikslas yra skatinti skaityti. „Stengiamės pritraukti žmones į biblioteką. Galbūt pirmą kartą į ją ateis ne dėl knygos ar jos pristatymo, o į parodą, koncertą, paskaitą, bet labai norime, kad Kaunas būtų skaitantis miestas, nes skaitantys žmonės yra laimingi“, – įsitikinusi kaunietė.

Rado lobį

Pašnekovė pabrėžė, kad vaikams geriausia skatinimo skaityti priemonė yra skaitantys tėvai. Bendradarbiaujant su darželiais, mokyklomis ir pakvietus apsilankyti grupes, klases, po tokio apsilankymo vaikai sugrįžta atsivesdami tėvelius, nes labai čia patiko.

Beveik visų V.Kudirkos viešosios bibliotekos padalinių patalpos yra šviesios, jaukios, modernios, erdvios, kiek įmanoma pritaikytos žmonėms su judėjimo negalia, laukia skaitytojų, jų iniciatyvų. Beje, bibliotekos padaliniuose rengiamos ekskursijos, supažindinama su pastato, bibliotekos istorija, pasidalijama įvairiomis įdomybėmis.

Beje, viename padalinių, kuriame dirba pati M.Straupytė, rastas lobis. Šiame pastate Laisvės alėjoje šalia fontano tarpukariu veikė brolių Jono ir Juozo Vailokaičių ūkio bankas. Nuo banko laikų bibliotekos patalpose išlikę du puikiai išsilaikę seifai. Vieno, mažesniojo, seifo keli skyreliai buvo nenaudojami ir iki šiol užrakinti, o rakto bibliotekininkai neturėjo.

„Kai tai sužinojau, ėmė kirbėti mintis, kaip čia atrakinti. Kai tik buvo galimybė, pasikvietėme seifų meistrą“, – pasakojo specialistė. Atidarius seifą rasta 70 knygų, daugiausia jų išleista XIX a. prancūzų kalba. Seniausia seife rasta knyga – veršiuko oda aptrauktais mediniais viršeliais, išleista greičiausiai XVI–XVII a., o XVIII a. jau restauruota. Daugelio knygų viršeliai dekoruoti, kai kurių puslapiai paauksuoti, kelios knygos įrištos ranka.

„Kas ir kada jas įdėjo į seifą ir užrakino, nežinome, bet, tikiuosi, kada nors tai paaiškės“, – sakė M.Straupytė.

Pažanga, inovatyvumas ir kūrybingumas

Geriausi metų bibliotekininkai renkami Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės proga. Kultūros ministerija kasmet apdovanoja pažangiausius, iniciatyviausius ir kūrybingiausius praėjusių metų bibliotekininkus.

„Neįmanoma pervertinti bibliotekininko darbo svarbos, ypač šiandien, informacinių grėsmių akivaizdoje, kai koncentruotas patikimos informacijos šaltinis yra tiesiog gyvybiškai reikalingas. Naudodamasis proga nuoširdžiai dėkoju visai bibliotekininkų bendruomenei, kuri yra viena stipriausių kultūros grandžių Lietuvoje, įrodžiusi tai ir veikdama sudėtingomis pandemijos sąlygomis, ir šiuo itin sunkiu metu. Linkiu tolesnių prasmingų iniciatyvų, veržlaus, energingo judesio pirmyn ir supratimo, kad biblioteka taip pat yra patriotiškumo ir demokratinių vertybių puoselėjimo židinys“, – prieš įteikdamas apdovanojimus sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Geriausio 2021-ųjų bibliotekininko vardas suteiktas ir premija skirta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Projektų valdymo skyriaus vadovei Giedrei Čistovienei, geriausio bibliotekos vadovo – Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Loretai Aleknienei, o geriausio jaunojo bibliotekininko – M.Straupytei.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

15min.skelbia

Top20 įmonių, kovą mokėjusių didžiausius atlyginimus Lietuvoje

Anonimas

laikrastis dabar yra toks kokia partija finansuoja tokios ir zinios

To ano

Kompiuteris siais laikais reikalingas daiktas. Kas jo neturi, gali pasinaudoti bibliotekos kompu. Tik labai jau akis gadina tie spindintys ekranai, daug zmoniu skundziasi regejimu, puola akiu ligos. Knygos akiu taip baisiai nepazeidzia. Knyga - prabangos preke, skirta maloniam laiko praleidimui. Kas neturi pinigu - ima knygas is bibiotekos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS