Gimdymas telefonu: Kalėdų stebuklas su dispečerės pagalba | Diena.lt

GIMDYMAS TELEFONU: KALĖDŲ STEBUKLAS SU DISPEČERĖS PAGALBA

Į Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinę suplaukia trečdalio Lietuvos skambučiai, kuriais prašoma pagalbos. Ekrane matydami greitosios medikų ekipažų buvimo vietas, dispečeriai susisiekia su artimiausiuoju, ir kol šis skuba pas kvietėjus, dispečeris tikslinasi situaciją ir konsultuoja, duoda nurodymus sunegalavusiemsiems ar jų artimiesiems telefonu.

„Greitąją medicinos pagalbą teikiančių medikų kasdienybėje džiaugsmingų akimirkų ne tiek jau daug. Ir nesumeluosime pasakę, kad mažo žmogaus gimimas – tikriausias stebuklas, suteikiantis labai daug džiaugsmo ir pozityvo!" – tokia įžanga Kauno greitosios medicinos pagalbos  (GMP) stotis pradėjo džiaugsmingą žinią, kuria negalėjo nepasidalyti su visais.

Šv. Kalėdų naktį, gruodžio 25 d., dispečerinė Viktorija Rudbalytė sulaukė skambučio iš Jurbarko rajono.

„Buvo apie trečia valanda nakties. Skambino vyriškis. Nežinau, jis gimdyvės brolis ar vyras. Skambindamas greitajai susijaudinęs išbėgo į lauką su manimi kalbėti ir pasitikti medikus. Sistemoje pamačiau, kad artimiausias laisvas ekipažas nespės atvykti per kelias minutes. Paprašiau jo, kad grįžtų į vidų. Grįžęs telefoną jis perdavė pačiai būsimai mamytei. Su ja pasiskaičiavome sąrėmius, tiksliau – laiką tarp jų. Mačiau, kad reikalai rimti jau – sąrėmiai dažnai kartojosi“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo V. Rudbalytė. 

„Tada jos mamos paprašėme, kad surastų reikiamus įrankius: žiogelį (jis pagal instrukcijas reikalingas, jeigu patys neplyšta dangalai), batų raištelį (perrišti virkštelei)...“ , – tęsė pasakojimą dispečerė.

Gimdyvės mamai namuose beieškant reikalingų daiktų ir toliau palaikant ryšį su greitąja, mažylis nusprendė nebelaukti. „Prasidėjo gimdymas. Tada greitai guldėme būsimąją mamytę ir sklandžiai, per kelis sąrėmius užgimė vaikutis... Kai išgirdome jo verkimą, ne tik aš, bet ir kolegės šokinėjom iš laimės. Virpėjom. Net dabar jaudinuosi vien apie tai kalbėdama“, – virpančiu balsu sakinį užbaigė V. Rudbalytė. Po gimdymo ji dar teikė šeimai instrukcijas, kokią pagalbą suteikti mamai, kaip pasirūpinti mažyliu, kol estafetę perėmė atvykę greitosios medikai.  

Kai išgirdome jo verkimą, ne tik aš, bet ir kolegės šokinėjom iš laimės.

Kai jie suruošė vaikutį su mamyte vežti į gydymo įstaigą, medikė susisiekė su dispečere ir ją pasveikino: „Jums gimė mergaitė!“.

Tai buvo pirmas V. Rudbalytės telefonu priimtas gimdymas. Visas pokalbis truko iki 20 minučių, bet dispečerė pasakojo, kad jai viskas pralėkė kaip sekundė. „Džiaugiuosi, kad telefonu pavyko taip sukomunikuoti, kad atgalinis atsakas buvo toks, kokio reikėjo. Jie viską darė taip, kaip buvo prašyti.“

„Telefono ragelyje girdėjosi šauksmas, būsimoji mama buvo tikrai susijaudinusi, kalbėjo garsiu tonu, bet kartu buvo susikaupusi, viską vykdė, kartais perklausdavo, pasitikslindavo“, – dėstė dispečerė, šį darbą dirbanti pastaruosius dvejus metus, o prieš tai dvejus metus dirbo kaip greitosios medicinos pagalbos ekipažo narė.

„Labai džiaugiamės prisidėję prie sklandesnio gimimo stebuklo, mamytei ir jos vaikučiui linkime sveikatos!“ – viešai linkėjo visas Kauno GMP stoties kolektyvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

ALGIS

ŽURNALIŪGA, kaip galima ''GIMDYTI TELEFONU''

zx

Pažiūrėčiau kaip BPC specai išsisuktų tokioje situacijoje.

Indra

Gerai kai viskas gerai lengvai ir paprastai bei nesunkiai pasigimdo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS