Į Nemuną išsiliejo naftos produktai: pranešama, kad tarša sustabdyta | Diena.lt

Į NEMUNĄ IŠSILIEJO NAFTOS PRODUKTAI: PRANEŠAMA, KAD TARŠA SUSTABDYTA

  • 1

Kaune sekmadienį į Nemuną išsiliejus naftos produktams tarša iš aplinkosaugininkams gerai žinomos užterštos teritorijos sustabdyta, vasarį čia turėtų būti pradėti įgyvendinti taršos suvaldymo darbai pastatant požeminę sienutę.

Sekmadienį aplinkosaugininkai buvo gavę pranešimą, kad ties Juozapavičiaus prospektu į Nemuną patenka naftos produktai. Pirmadienį nustatyta, kad tarša naftos produktais sustabdyta.

„Tarša suvaldyta, iš ryto pakeistos kai kurios bonos, tam kad galėtų geriau sugerti, jei naftos teršalai pasirodytų vėl. Vakar situacija buvo gerokai sudėtingesnė, gauta bene dešimt pranešimų, kad Nemune pastebėtos naftos produktų teršalų dėmės“, – pirmadienį žurnalistams sakė AAD direktorius Giedrius Kadziauskas.

Vadovas teigė, jog nėra galimybių paskaičiuoti, kokie kiekiai naftos produktų teršalų pateko į Nemuną iš šios taršios vietos.

Aplinkinės teritorijos A. Juozapavičiaus prospekte ir Nemuno krantinėje naftos produktais užterštos dėl praeityje Kaune veikusios geležinkelio pabėgių gaminimo įmonės veiklos bei galimai dėl netinkamai sandėliuojamų naftos produktų.

Galutinis uždavinys – visiškas teritorijos sutvarkymas.

Pasak G. Kadziausko, vasarį teritorijoje rangovas turėtų pradėti požeminės sienutės įrengimo darbus. Ši sustabdytų taršą. Darbų vertė sieks apie 130 tūkst. eurų.

„Rangovas vasario viduryje turėtų pradėti kasimo darbus požeminei sienutei pastatyti, kad tarša būtų surinkta dar žemėje. Tikimės, kad kai šitie darbai užsibaigs, ir mažesnius, ir retesnius turėsim taršos atvejus. Galutinis uždavinys – visiškas teritorijos sutvarkymas“, – teigė AAD direktorius.

Jis sakė negalintis tiksliai pasakyti, kokio dydžio teritorija užteršta skalūnų alyva, tačiau ši medžiaga įsiskverbusi pakankamai giliai. Po žeme esančius teršalus rangovui atlikus darbus absorbuotų bonos, kurios būtų keičiamos.

Anot G. Kadziausko, pilnas teritorijos sutvarkymas galėtų kainuoti daugiau kaip penkis milijonus eurų.

„Kadangi užteršta teritorija išsidėsčiusi aukščiau, ant šlaito, šiandienos procese darbai vyks ne tuose sklypuose, o šiek tiek žemiau, kad teršalai būtų surinkti“, – sakė vadovas.

Pastatė bonas

Sekmadienį įvykio vietoje buvo nustatyta, kad nuotekų išleistuvu ties geležinkelio tiltu Juozapavičiaus prospekte į Nemuną patenka galimai skalūno alyva – teršalai nusidriekė iki Kauno santakos. Skubiai iškviesti bendrovės „Kauno švara“ darbuotojai pastatė bonines užtvaras.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai plaukdami valtimi specialiomis priemonėmis skaidė Nemune pasklidusius naftos produktus.

Anot departamento, pastebėjus, kad dalis teršalų ir toliau pro bonines užtvaras patenka į upę, buvo nuspręsta kiek toliau pastatyti dar vieną tokią užtvarą. Pirmadienio rytą konstatuota, kad teršalai nebeplinta.

Ši probleminė vieta aplinkosaugininkams yra žinoma, tačiau tarša naftos produktais šį kartą buvo intensyvesnė.

Pasak aplinkosaugininkų, tokia situacija galėjo susidaryti dėl Nemuno lygio keitimosi Kauno hidroelektrinėje. Dažnu atveju vandens lygio keitimasis susijęs ir su sniego tirpsmu, o naftos produktai į Nemuną galėjo patekti vandeniui pakilus iki užterštos teritorijos bei jam greitai atslūgus.

Kauno valdyba užterštų teritorijų sklypų savininkams yra davusi privalomuosius nurodymus dėl užterštų teritorijų tvarkymo planų parengimo. Tvarkymo planą yra parengęs vieno sklypo savininkas. Dėl privalomųjų nurodymų kitiems dviem sklypų savininkams tebevyksta teisminiai procesai.

Kol vyksta teisminiai ginčai dėl sklypų tvarkymo, departamentas, siekdamas, kad ši tarši teritorija būtų kaip įmanoma greičiau sutvarkyta, pasirašė trišalę sutartį su bendrovėmis „LTG Infra“ ir „VentEko Lietuva“ dėl taršos stabdymo priemonių parengimo. Preliminariai rangovas planuoja sistemos įrengimo darbus baigti kovą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Negi si karta ne Putinas kaltas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS