Įtakingo socialdemokrato gelbėjimo operacija tęsiasi? | Diena.lt

ĮTAKINGO SOCIALDEMOKRATO GELBĖJIMO OPERACIJA TĘSIASI?

Didelį atgarsį sukėlusi politiko Valio Venslovo gelbėjimo operacija Kauno mariose ir įvykio tyrimas apauga gandais. Apie kai kurias svarbias detales pats išgelbėtasis ir kai kurie įvykio liudytojai pasakoja skirtingai.

Didelį atgarsį sukėlusi politiko Valio Venslovo gelbėjimo operacija Kauno mariose ir įvykio tyrimas apauga gandais. Apie kai kurias svarbias detales pats išgelbėtasis ir kai kurie įvykio liudytojai pasakoja skirtingai.

Pravertė speciali įranga

Likimo ironija: buvęs įtakingas socialdemokratas V.Venslovas tapo pirmuoju kauniečiu, kurį gelbėjant buvo panaudotas nuo pavasario Kauno ugniagesių gelbėtojų turimas termovizorius.

Nors praėjusios kadencijos Kauno miesto savivaldybės taryba, kurios nariu buvo ir V.Venslovas, nubalsavo, kad nereikia skirti pinigų jam įsigyti. Šiemet pavasarį termovizorių Kauno ugniagesiams gelbėtojams padovanojo viena miesto bendrovė.

Pats V.Venslovas, praėjusį pavasarį atšventęs šešiasdešimtmetį, tačiau po atmintino spalio 10-osios vakaro Kauno mariose galintis pradėti skaičiuoti gyvenimo metus iš naujo, teigia nepamenantis, kaip balsavo svarstant taryboje ugniagesių gelbėtojų prašymą.

Viskio kvapas

Lietuvos saugios laivybos administracija dėl spalio 10-osios incidento pradėjo tyrimą. Šią savaitę V.Venslovas ir kiti su juo kateryje buvę bičiuliai – Arvydas Bangardavičius ir miesto tarybos narys konservatorius Vygantas Gudėnas vieningai tvirtino, kad tądien alkoholis nebuvo vartojamas.

Vis dėlto įtarimų kelia ne tik specialiųjų tarnybų darbuotojų, dalyvavusių V.Venslovo gelbėjimo operacijoje, užfiksuoti pastebėjimai, kuriais šie pasidalijo su "Kauno diena".

Dar praėjusią savaitę V.Gudėnas neneigė, kad jie tądien išgėrė viskio. Tačiau akcentavo, kad tai padarė įvykus nelaimei, kai kateris pats jau neplaukė, o buvo tempiamas kito laivo.

Politikas tikino, kad jie atsidarę viskio butelį tik laukdami ilgai užtrukusios pagalbos – kai sušalo. Kelis jo gurkšnius su kokakola išgėrė ir V.Venslovas, dar bandęs pats remontuoti sugedusį variklį. Tačiau neva alkoholis jokios įtakos tam, kas netrukus įvyko, tikrai neturėjo.

Paaukojo net telefoną

"Tikrai nebuvo taip, kad visi gulėtų kaip lavonai", – buvo linkęs neigti V.Gudėnas ankstesnius pranešimus, kad jiedu su V.Venslovo draugu, atvykus ugniagesiams gelbėtojams, net nežinojo, kur pametė katerio savininką.

Pašnekovas tikino pamatęs, kad V.Venslovas – vandenyje, vos atsisukęs į įtartiną pliaukštelėjimą. Tačiau, kaip nelaimėlis atsidūrė už borto, nematęs, nes buvo aklina tamsa. Sugedus varikliui, neveikė ir katerio šviesos.

 

"Iš karto bandėme sustabdyti ir mus tempiantį laivą, bet šio kapitonas nereagavo net į mūsų jo link mėtomus daiktus", – tęsė savo pasakojimą V.Gudėnas ir prisipažino, kad tąnakt, kaip ir V.Venslovas, neteko savo mobiliojo telefono.

"Kauno dienos" kalbinti specialiųjų tarnybų darbuotojai patvirtino, kad vizualiai buvo išgėrę visi kateriu žvejojusios trijulės nariai. Nuo jų sklido ir alkoholio kvapas.

Ieškojo adatos šiene

Tiesa, ne visi dienraščio kalbinti specialiųjų tarnybų darbuotojai, tą vakarą skubėję prie Kauno marių, matė visą buksyru į krantą partempto katerio ekipažą.

Kai kuriems pasisekė rasti tik iš vandens ištrauktą vienais apatiniais vilkintį V.Venslovą, kurio kūno temperatūra jau nesiekė 30 laipsnių, ir vieną partemptame kateryje užsilikusį sunkiai besiorientuojantį jo žvejybos draugą. Antrasis jau buvo pasišalinęs.

Ugniagesiai gelbėtojai patvirtino, kad V.Venslovo žvejybos draugai sunkiai galėjo nurodyti vietą, kur jo ieškoti. Iš pradžių teigė, kad galėjo jį pamesti už puskilometrio. Vėliau – jau už trijų kilometrų. Galiausiai – už aštuonių-dešimties. 

V.Venslovas buvo aptiktas Samylų seniūnijoje – tarp Pažaislio vienuolyno ir Kauno jachtklubo, maždaug už kilometro nuo pastarojo kranto, į kurį atskubėjo pagalba.

Laimingų atsitiktinumų grandinė

V.Venslovas "Kauno dienai" prisipažino, kad didesnio išbandymo už tos nakties nuotykį gyvenime nėra patyręs.

Vis dėlto tikino, kad vilties išsigelbėti praradęs nebuvo. "Gal su Dievo pagalba būčiau pasiekęs ir krantą, nes išgyventi padeda noras gyventi", – sakė V.Venslovas, vos porą dienų praleidęs Kauno klinikose, į kurias buvo nuvežtas tą lemtingą vakarą, o vakar jau atsiliepęs telefonu darbe.

Pašnekovas teigė, kad neįtikimą šios istorijos baigtį lėmė daug laimingų atsitiktinumų. Žinoma, ir ugniagesių narų turėtas termovizorius, parodęs temperatūrų skirtumą tarp vos devynių laipsnių Kauno marių vandens ir kažko esančio virš jo.

Pasak V.Venslovo, ne paskutinį vaidmenį suvaidino ir jo vilkėtas hidroterminis kostiumas, tam tikrą laiką nepraleidžiantis vandens ir palaikantis šilumą. Tačiau galiausiai šis pradėjo mirkti ir taip vilkint buvo vis sunkiau plaukti.

Iš pradžių, išniręs po netikėto skrydžio į vandenį ir bergždžiai bandęs šauktis nuplaukiančių draugų pagalbos, jis ketino pasiekti šviečiantį vandens plūdurą. Tačiau srovė nešė jį  hidroelektrinės link, todėl išsirengęs nusprendė plaukti kairiojo kranto link. O netrukus pamatė ir artėjančius dviejų katerių žibintus. Ir vėl ėmė šauktis pagalbos.

Kada sakė tiesą?

"Kauno dienai" V.Venslovas kartojo, kad tą vakarą buvo blaivus, kaip ir jo įgulos nariai.

Pasiteiravus, kaip jis įkrito į vandenį, pašnekovo noras tęsti pokalbį ėmė dingti. Jis pasiūlė kreiptis į tyrimą dėl šio įvykio atliekančią Lietuvos saugios laivybos administraciją. Esą ten papasakojęs visą teisybę.

 

Dar viena likimo ironija – tyrimą dėl plačiai viešumoje nuskambėjusio incidento atlieka šios įstaigos Pramoginės laivybos skyriaus vedėjas Domijanas Popovas. Jis –  V.Venslovo seno politinio bendražygio iš Socialdemokratų partijos, vicemero Vasilijaus Popovo, brolis.

D.Popovas prisipažino, kad išsikviesti V.Venslovą apklausai jam padėjo brolis. Gal tai tik sutapimas, tačiau – jau po to, kai "Kauno diena" pradėjo domėtis jo atliekamu tyrimu.

Tą pačią dieną D.Popovas apklausė ir V.Gudėną. Pastarasis jam jau davė tokius pačius parodymus kaip ir V.Venslovas bei žvejyboje dalyvavęs pastarojo draugas – A.Bangardavičius. Visi tikino buvę blaivūs. Be to, V.Gudėnas jau teigė, kad pasigedo V.Venslovo prie pat uosto, į kurį buvo partemptas jų kateris.

Egzistuoja ir kita versija

Po katerio įgulos apklausos D.Popovas galėjo pateikti tik oficialią V.Venslovo įkritimo į vandenį versiją.

Esą nuėjo, palikęs bendrakeleivius kajutėje, į laivo galą pažiūrėti, ar pakeltas variklio starteris. Ir netikėtai, būdamas pasilenkęs, pajuto katerio kryptelėjimą, nuo kurio neišlaikė pusiausvyros ir atsidūrė vandenyje.

"Kauno dienos" šaltinių duomenimis, V.Venslovo aplinkoje aptarinėjama ir daug kurioziškesnė jo įkritimo į vandenį versija. Pagal šią nelaimėlis yra prisipažinęs, kad lemtingu momentu buvęs visai kitoje pozoje, susijusioje su galbūt išgertų skysčių kiekiu. Ir, katerį tempusiam laivui trūktelėjus, praktiškai už nieko nesilaikė.

Išgirdęs tai iš "Kauno dienos", V.Venslovas atsakė iškalbinga pauze, kurią vėliau nutraukė dirbtinis juokas.

Įžvelgia vieną pažeidimą

Pasak D.Popovo, teigdamas, kad tą vakarą buvo blaivus, V.Venslovas minėjo, jog policija nepradėjo dėl šio įvykio ikiteisminio tyrimo, neliepė jam pūsti ir į alkoholio matuoklį. Politikas leido suprasti ir tai, kad medikai, skubėdami gelbėti jo gyvybę, esą neatliko tokių tyrimų.

Išgirdęs, kad "Kauno dienai" liudytojai dalijosi kitokia informacija dėl galimo incidento dalyvių blaivumo, D.Popovas patikino, kad būtinai kreipsis dėl to raštu į medikus.

O kol kas jis nustatė tik vienintelį V.Venslovo padarytą saugios laivybos taisyklių pažeidimą – prieš tris mėnesius buvo pasibaigęs politiko katerio, kuriam sugedus ir prasidėjo ši kuriozų virtinė, privertusi jo savininką apie pusantros valandos murkdytis Kauno mariose, techninės apžiūros galiojimo laikas.

GALERIJA

  • D. Popovas
  • V. Venslovo kateris
  • V. Venslovo kateris
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Nuomonė

Būtų teisinga jeigu D. Popovas nusišalintų nuo tyrimo. Bet jeigu nusišalinęs vistiek darytų įtaką tiriančiam tai koks skirtumas....

Valančiukas

Net ir politikui negėda nusišlapinti per bortą, juo labiau, kad prostata kankina. Tokių atvejų, pastaruoju metu yra buvę, tik baigtis liūdnesnė, Tai darant būtina tvirtai laikytis ne už "starterio kranelio" bet už laivo. P.S. Patartina laive turėti kibirėlį.

nuomone

Nusibodo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS