JAV gamykla suviliojo emigrantus | Diena.lt

JAV GAMYKLA SUVILIOJO EMIGRANTUS

Kauno rajone šiandien atidaroma dar viena didžiulė gamykla. Šiame JAV medicinos įrangos gamintojo "Hollister Incorporated" moderniausiame padalinyje dirba beveik vien lietuviai, o kas dešimtas jų – grįžęs iš emigracijos.

Rekomenduotų ir kitiems

Šiuo metu gamykloje, įsikūrusioje Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, dirba 140 darbuotojų. Per porą metų kolektyvą planuojama išplėsti iki 500 darbuotojų, o investicijos turėtų pasiekti apie 50 mln. eurų.

Tai neeilinis įvykis visos šalies mastu, tad atidaryme planuojama išvysti Kauno miesto ir rajonus vadovus. Planuojamas ir finansų ministro Viliaus Šapokos vizitas.

"Hollister Incorporated" prezidentas, vykdomasis direktorius ir valdybos narys Varghese'as George'as Maliekelis prieš atidarymą "Kauno dienai" pasakojo, kad patirtis įkuriant verslą Lietuvoje – labai teigiama. "Rekomenduotume šalį ir kitiems", – neabejojo bendrovės vadovas.

George'as Maliekelis

Gamyklą Kaune, kai ši pradės dirbti visu tempu, jis apibūdino kaip būsimą didžiausią ir labiausiai technologiškai pažengusį bendrovės padalinį. Gamykla paruošta stomos priežiūros ir šlapimo šalinimo sutrikimų produktams gaminti.

V.G.Maliekelis pridūrė, kad, kaip įgyvendinant kiekvieną didžiulį projektą, ir šįkart iššūkių netrūko, tačiau su nacionalinės ir vietinės valdžios, švietimo įstaigų ir tiekėjų pagalba pavyko viską įgyvendinti laiku.

Jis akcentavo, kad bendrovė tebevaldo savo pastatytas gamyklas (jų yra JAV, Airijoje, Danijoje ir Indijoje). "Mūsų patirtis Lietuvoje leidžia tikėti, kad buvo teisingas žingsnis pasirinkti Lietuvą ir Kauno regioną", – teigė V.G.Maliekelis.

Anot jo, buvo daugybė faktorių, dėl kurių naujai gamyklai buvo pasirinkta Lietuva ir Kauno rajone esanti laisvoji ekonominė zona. Bendrovės dėmesį atkreipė "investuoti kviečiantis Lietuvos Vyriausybės požiūris, kurį transliavo "Investuok Lietuvoje", ir teigiamas "galima padaryti" žmonių požiūris".

Tarp sprendimą nulėmusių aspektų – aukšta darbo kultūra Lietuvoje, techninį išsilavinimą suteikiančios aukštosios mokyklos. "Svarbiausia, kad pajautėme, jog galėsime vystyti verslą Lietuvoje, ir gamykloje plėtoti kultūrą, atitinkančią "Hollister" kultūrą ir "Hollister" verslo vystymo būdą", – komentavo V.G.Maliekelis.

Dauguma – iš Kauno

"Hollister Lietuva" gamyklos generalinis direktorius Shane'as Caheris, kalbėdamas apie personalo naujajai gamyklai paieškas, teigė, kad visi, išskyrus jį patį ir dar vieną darbuotoją, yra lietuviai. Dauguma jų yra iš Kauno ar Kauno regiono, tačiau yra ir tokių, kurie važinėja iš Vilniaus.

"Taip pat mums pavyko sėkmingai motyvuoti žmones grįžti iš emigracijos į Lietuvą ir čia parvežti svetur sukauptą patirtį. Šiuo metu daugiau nei penkiolika bendradarbių anksčiau yra dirbę užjūryje ir dabar grįžo. Tikimės, kad jų skaičius augs", – sakė Sh.Caheris, pats "Hollister" kompanijoje dirbantis šeštus metus.

"Hollister Lietuva" gamyklos generalinis direktorius Sh.Caheris teigė, kad Lietuva yra labai patraukli vieta ir gyvenimui, ir verslui.

Išskyrus pagrindinį vadovą, į visas kitas aštuonias vadovaujamąsias pozicijas yra paskirti lietuviai. Jis tikisi, kad visa vadovų komanda, kuriai dar ieškoma žmonių, bus lietuviška.

Sh.Caheris teigė, kad kol kas lietuviškai jis moka vos kelis žodžius. "Man labai pasisekė, kad tiek daug žmonių Lietuvoje labai gerai kalba angliškai", – pridūrė vadovas.

Ši gamykla tapo didžiausia investicija bendrovės istorijoje, tad sakė tiesiog negalėjęs atsisakyti parodyto pasitikėjimo ir pasiūlymo jai vadovauti. "Be to, Lietuva yra labai patraukli vieta gyventi su savo nuostabia kultūra ir istorija, fastastiška virtuve ir gyventojais", – vardijo Sh.Caheris.

Statė pusantrų metų

Visa gamyklos teritorija užima 13 ha. Pirmasis gamyklos aukštas yra 23 tūkst. kv. m, visas gamyklos plotas – 30 tūkst. kv. m. Statybos darbai truko septyniolika mėnesių.

Šiuo metu Kauno regionas daugiausia yra sulaukęs vokiškojo kapitalo tiesioginių užsienio investicijų. Jos sudaro 23 proc. ir lenkia Nyderlandus (22 proc.), Suomiją (19 proc.) ir beveik dvigubai Švediją (10 proc.).

Didžiausia investicija įvardijama automobilių pramonės gigantės "Continental" atėjimas su 95 mln. eurų ir 1 000 darbo vietų elektroninių automobilių komponentų gamykloje.

Investuotojai labiausiai vertina gerą Lietuvos infrastruktūrą, konkurencingus atlyginimus, darbuotojų mentalitetą ir reikalingų kvalifikuotų darbuotojų pasiūlą.

GALERIJA

  • JAV gamykla suviliojo emigrantus
  • JAV gamykla suviliojo emigrantus
  • JAV gamykla suviliojo emigrantus
  • JAV gamykla suviliojo emigrantus
  • JAV gamykla suviliojo emigrantus
"Hollister" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Algos turi buti

Visvien uz kenksmyngas salygas

Vietinis

1800 € į rankas yra neblogai šiai dienai.

G

Pagal verksnio Tado logiką Volietija ir Airija tiesiog dústa o jû piliečiai miršta nuo užreštumo !?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS