Kad deklaracijos nesukeltų rūpesčių: viskas, ką reikia žinoti | Diena.lt

KAD DEKLARACIJOS NESUKELTŲ RŪPESČIŲ: VISKAS, KĄ REIKIA ŽINOTI

  • 3

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kovo 3 d. paskelbė apie gyventojų pajamų deklaravimo pradžią. Pernai pajamas deklaravo 194 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų.

Iš jų 120 tūkst. susigrąžino daugiau nei 27 mln. eurų mokesčių permokų, taip pat 53 tūkst. gyventojų deklaravo mokėtiną 29 mln. eurų sumą. Šiais metais deklaravimas truks du mėnesius ir dėl šalyje paskelbto karantino vyks nuotoliniu būdu. Deklaravimo procesą gyventojams ir toliau lengvins jau praėjusiais metais pasiteisinęs vedlys. Apie aktualijas kalbamės su Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininke Judita Stankiene.

– Kokios svarbiausios gyventojų pajamų deklaravimo naujovės?

– Šiemet mokesčių administratorius kaip niekada anksti į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) perkėlė duomenis iš trečiųjų šaltinių, todėl nuotoliniu būdu pateikti deklaracijas ir sumokėti mokesčius gyventojai turi du mėnesius – iki gegužės 3-iosios. Esminių pokyčių nėra, kaip ir pernai pajamas padeda deklaruoti jau pažįstamas ir šį procesą palengvinantis vedlys. Didelė dalis gyventojų pateikti tikslias deklaracijas gali kelių mygtukų paspaudimu. Naujausiais duomenimis, už 2020 m. pajamas deklaravo jau daugiau nei 92 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų, didžioji jų dalis deklaravo e.būdu: apie 78 tūkst. šių gyventojų pateikė deklaracijas, pagal kurias turėtų susigrąžinti daugiau nei 22 mln. eurų GPM permokų, o apie 9 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas, pagal kurias valstybei turėtų sumokėti daugiau nei 4 mln. eurų.

Naujausiais duomenimis, už 2020 m. pajamas deklaravo jau daugiau nei 92 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų.

– Ką daryti, jei nėra galimybių savarankiškai pateikti deklaraciją arba kyla neaiškumų?

– Neturintiems galimybių deklaruoti e.būdu deklaracijas telefonu padės užpildyti VMI konsultantai. Tokią praktiką taikėme ir praėjusiais metais, todėl sukaupta patirtis leido atitinkamai pasiruošti šių metų deklaravimo laikotarpiui. Konsultacijas telefonu teikia ir deklaracijas padeda pildyti apie 350 mokesčių specialistų visoje šalyje, VMI per dieną yra pasirengusi atsakyti į maždaug 11,5 tūkst. gyventojų skambučių. Konsultacijos teikiamos paskambinus numeriu 1882, Kauno regiono gyventojai taip pat gali skambinti tel. 8 343 97 762 ir 8 315 55 856.

– Ką patartumėte gyventojams, kad prireikus konsultaciją gauti būtų galima greičiau?

– Verta priminti, kad galima pasinaudoti autentifikavimo telefonu paslauga, kuri veikia jau ne vienus metus, tačiau šioje situacijoje, kai deklaravimas vyksta nuotoliniu būdu, ji tampa dar aktualesnė. Gyventojai, kurie "Mano VMI" paskyroje užsisakys autentifikavimą pagal telefono numerį, skambučio mokesčių informacijos centro telefonu 1882 metu konsultacijos sulauks greičiau, nes sistema atpažins skambinantįjį ir suteiks jam pirmenybę. Ši sistema yra skirta identifikuoti gyventojus, kurie jau naudojasi VMI e.paslaugomis ir jiems VMI konsultantai gali greičiau padėti. Detalias instrukcijas, kaip užsisakyti paslaugą, galima rasti VMI interneto svetainės www.vmi.lt skiltyje "Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu", pasirinkus "Kaip užsisakyti autentifikavimo pagal telefono numerį paslaugą?"

– Kas nutiks tiems, kurie nespės deklaruoti ir sumokėti mokesčių iki gegužės 3 d.? Ar patiriantieji sunkumų gali kreiptis pagalbos?

– Svarbu atkreipti dėmesį, kad gyventojams, kuriems atsiras mokėtinų mokesčių po šių metų deklaravimo, juos reikės sumokėti įprasta tvarka iki deklaravimo laikotarpio pabaigos – gegužės 3-iosios. To nepadarius iki nustatyto termino, bus pradėti skaičiuoti delspinigiai. Jei gyventojas patiria sunkumų, jis gali kreiptis į VMI dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo (palūkanos 0,03).

Pagal šiuo metu galiojančias nuostatas, mokestinės pagalbos priemonės taikomos individualią veiklą vykdantiems asmenims, kurių veikla yra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, ir gyventojams, nevykdantiems jokios veiklos. Mokestinės pagalbos priemonės, t.y. kai neskaičiuojami delspinigiai, nepradedami išieškojimo veiksmai, galioja tiems mokesčiams, kurie susidarys iki balandžio 30 d.

Jei gyventojas turi ankstesnio laikotarpio mokesčių nepriemoką, pvz., nuo praėjusių metų deklaravimo, tokioms nepriemokoms iki birželio 30 d. nebus skaičiuojami delspinigiai ir jos nebus išieškomos, taip pat iki balandžio 30 d. galima kreiptis dėl tokių nepriemokų išdėstymo, sudarant mokestinės paskolos sutartį be palūkanų.

Judita Stankienė/Vilmanto Raupelio nuotr.

– Kokiu būdu ir kam šiemet galima skirti paramą?

– GPM dalies paramos skyrimo tvarka ir forma nesikeičia. Paremti norimas organizacijas, politines partijas, profsąjungas ar meno kūrėjus gyventojai gali iki gegužės 3 d. Saugiausias ir paprasčiausias būdas tai padaryti – teikti prašymus (FR0512, 4 versija) per EDS. Privalantys deklaruoti pajamas gyventojai GPM paramą skirti galės tik pateikę pajamų deklaracijas. Teisingai ir laiku užpildytos metinės pajamų deklaracijos bus pripažintos ir prašymuose nurodyti paramos gavėjai sulauks skirtos paramos. Prieš teikdami paramą gyventojai VMI interneto svetainėje gali pasitikrinti, ar norimam paramos gavėjui gali skirti paramą, t.y. ar pastarasis turi reikiamą statusą. Pernai beveik 67 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų paramai skyrė daugiau nei 3 mln. eurų. Šiemet VMI jau pasiekė apie 5 tūkst. Kauno miesto ir rajono gyventojų prašymų dalį nuo 2020 m. sumokėto GPM skirti paramai. Pažymėtina, kad nuo 2022 m. GPM dalį skirti bus galima tik e.būdu.

– Į ką dar atkreiptumėte gyventojų dėmesį?

– Šiemet pirmą kartą, įsigaliojus naujai lengvatai, deklaravusieji pajamas už 2020 m. dalį mokesčių už studijas galės susigrąžinti studijuojant ne pirmą kartą, nevertinant įgyjamo mokslinio laipsnio ir už profesinio mokymo išlaidas. Taip pat šiais metais gyventojai išlaidų pranešimus (PRC912) už jiems 2020 m. suteiktas būsto ir automobilio remonto ar auklių paslaugas pildė greitesniu ir paprastesniu būdu – nauju Pranešimo apie išlaidas vedliu. Gyventojų pateikti duomenys automatiškai persikėlė į metines pajamų deklaracijas. Nespėjusieji to padaryti iki vasario 15 d., informaciją apie išlaidas galės užpildyti pajamų deklaracijoje. Verta priminti, kad nuo 2020 m. aštuoni keleivių vežimo organizatoriai – pavėžėjimo platformos – VMI teikia duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius vežėjus ir jų už keleivių vežimą lengvaisiais automobiliais gaunamas pajamas. Remiantis pateiktais duomenimis, VMI papildys šią individualią veiklą vykdančių gyventojų pajamų deklaracijas už 2020 m., o iki to laiko individualią veiklą vykdantys vežėjai gali deklaruoti pajamas pagal savo turimus apskaitos duomenis.


Kas turėtų deklaruoti savo pajamas?

Pajamas privalo deklaruoti visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai:

Pernai vykdę individualią veiklą ar turėję verslo liudijimus – deklaraciją jiems būtina pateikti net ir tuo atveju, jei pajamų iš vykdytos veiklos negavo.

Norintieji pasinaudoti numatytomis GPM lengvatomis.

Gyventojai, norintys susigrąžinti permoką dėl pritaikyto ne viso NPD arba tie, kuriems buvo pritaikytas per didelis NPD, ir dėl to privalantys sumokėti dalį GPM.

Gyventojai, kurių metinių pajamų suma viršijo nustatytą vidutinio darbo užmokesčio sumą.

Pajamas deklaruoti turi ir asmenys, kurie pardavė trejus metus neišlaikytą nuosavybėje transporto priemonę ar dešimt metų neišlaikytą nuosavybėje nekilnojamąjį turtą; gavo palūkanų už paskolas iš bankų, įmonių, didesnes nei 500 eurų palūkanas už indėlius ir ne nuosavybės vertybinius popierius pagal sutartis, sudarytas nuo 2014 m.; gavo nuomos pajamų iš gyventojų; iš artimųjų gavę didesnes nei 2 500 eurų dovanas arba didesnes nei 2 500 eurų dovanas iš kitų gyventojų; bet kokių pajamų gavę iš užsienio valstybės ir pan.

Politikai, valstybės tarnautojai ir kt., kurie turi pateikti ne tik pajamų, bet ir turto deklaracijas dėl 2020 m. užimtų pareigų.

Primename, kad GPM permokos į gyventojų, kurie laiku pateikė teisingas deklaracijas, sąskaitas tradiciškai bus pervestos iki liepos 31 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ruonis

Nežinau su šituo, bet kaip ir mokęsčai taip ir deklarantai turi imt ir priimti sprendimą naujovėm, ne visi suprantą sovietinį humorą, kai tuo tarpu lietuvybė tikrai kraustosi svetur.

Pilietiškas

Nesuprantu vmi darbo: kodėl jie negali pateikti gyventojams, kurių visi finansai tvarkomi tik per banką, užpildytas jų deklaracijas, o gyventojai tik pasitikrintų ir persiųstų pasitikrinę? Juk VMI apie mus viską žino! Kam reikalingi tie nežinia ką veikiantys vedliai ir t.r.

Ot

Kad deklaracijos nekeltų rūpesčių, tokius dalykus tvarkyti turi tie, kas už tai algas gauna, o ne neturintys buhalterinio išsilavinimo žmogeliai, kuriems ir be deklaracijų pildymo galvasopio pakanka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS