Kaip kandidatai į Kauno merus gelbės miestą nuo tuštėjimo | Diena.lt

KAIP KANDIDATAI Į KAUNO MERUS GELBĖS MIESTĄ NUO TUŠTĖJIMO

Kaunas – bene labiausiai dėl emigracijos nukentėjęs Lietuvos miestas. Prieš Nepriklausomybės atkūrimą Kaune gyveno 420 tūkst. žmonių, tuo metu 2014-aisiais – šiek tiek daugiau kaip 300 tūkst. Kandidatai į Kauno merus Visvaldas Matijošaitis ir Andrius Kupčinskas LRT televizijos debatuose diskutavo, kaip gerinti tokią situaciją.

Dabartinio Kauno mero A. Kupčinsko manymu, gyventojų mažėti pradėjo jau po Nepriklausomybės atkūrimo, kai nemažai kauniečių persikraustė į Vilnių.

„Kita didelė problema [kodėl mažėja gyventojų mieste] yra ta, kad Kaune vis dar neišspręstas žemės grąžinimo klausimas. Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje jis yra įvykęs. Tuo metu Kaune, kaip laikinojoje sostinėje, buvo daugiausia žemės savininkų, ir kol kas valstybė ir savivaldybė su jais yra neatsiskaičiusi“, – aiškino A. Kupčinskas.

Pasak A. Kupčinsko, tai trukdo kurtis naujakuriams, o pastarieji renkasi Kauno rajoną, kur gyventojų padaugėjo 30 tūkst.: nuo 60 iki 90 tūkst. Čia esą žemės paskirties žemė buvo verčiama į gyvenamosios ar kitokios paskirties žemę.

„Taigi Kaunas turi šiek tiek kitokią istoriją, bet pamažu grįžta žmonės, kuria verslus, ateina dideli užsienio investuotojų centrai. Dabar matome, kad didžiausias yra biurų poreikis. Manau, netolimoje ateityje Kaune pradės dygti biurų pastatai“, – LRT televizijos debatuose kalbėjo A. Kupčinskas.

Savo ruožtu kandidatas į Kauno merus V. Matijošaitis teigia, jog Kaune visuomet buvo stabdomos statybos ir ilgai daromi detalūs planai: „Jei Kauno rajone buvo vystoma mažaaukščių gyvenamųjų namų statyba, tai Kaunas turėjo vystyti daugiabučių namų statybą, ką darė Vilnius. Tuomet žmonės būtų pirkę butus ir galvoję apie darbą Kauno mieste, o jie išvažiavo į Vilnių.“

Anot V. Matijošaičio, „Transparency International“ atlikto tyrimo duomenimis, Kauno savivaldybė pagal viešųjų pirkimų skaidrumą užima 53 vietą. „Žemiau Kaunas negali nukristi, kas investuos į jį?“ – teiravosi V. Matijošaitis. Jo teigimu, verslininkas, norėdamas investuoti, žiūri, kaip Lietuvos miestų lygmenyje atrodo miestas.

„Kaunas yra studentų miestas, vienu metu čia mokosi apie 40 tūkst studentų. Reikia pradėti rūpintis, kad jie liktų Lietuvoje. Galima taikyti JAV modelį, kai studentams suteikiamas laikinas gyvenamas plotas ir jie ne tik sukuria šeimas, bet ir pradeda savo verslus. Taip būtų skatinamas smulkus ar vidutinis verslas, arba būtų įsidarbinama stambiajame versle“, – siūlė V. Matijošaitis.

Kalbėdamas apie investicijas, A. Kupčinskas džiaugėsi, kad į miestą atėjo naujų paslaugų kompanijų, atidarytas KTU „Santakos“ slėnis. „Iki 2022-ųjų, kai bus patvirtintas miesto strateginis planas, Kaunas taps ir paslaugų centru, ir sausumos uostu. Kaune šiemet ateis „Rail Baltica“, miestas bus vienintelis taškas, sujungtas su Europa europiniu geležinkeliu. Tikiu, kad Kaunas taps Europos kultūros sostine“, – LRT televizijos debatuose kalbėjo A. Kupčinskas.

Pirmajame rinkimų ture „Vieningas Kaunas“ kandidatas V. Matijošaitis surinko 37,81 proc. rinkėjų balsų, o Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatą A. Kupčinską palaikė 25,22 proc. rinkėjų.

Sekmadienį vyks antrasis merų rinkimų turas.

GALERIJA

  • Visvaldas Matijošaitis
Rašyti komentarą
Komentarai (66)

VIdutelel aha

Juokas ima kai meras neturi kuo pasigirti miesto darbais ,o tik pabegusiais miestieciais i kitas salis ir sugeba pries rinkimus dergti profesijas priesininku . Tai jus galite pagalvoti kaip jis mus vadino avinais ir kitokiais kai ikiso mums tualeta ar kupola ir dar daug ka . Is tikro avinai ir esame ,.po sitokio miesto suniokojomo konservatoria turejo negauti nei vieno balso isskyrus zinoma tu ,kuriu prikiso apie tukstanti dirbti i savivaldybe

Žmonės,

Ko jūs tikitės iš to, kuris nuo savo darbininkû 9kailius nulupès, garaže 2 ferarius laiko ...

Saulius

Matijoska siuntineja sms i telefonus.As ir mano chebra gavome pries pietus. Mano nuomone nei kupce, nei matijoska neverti buti merais. Visiems atrodo kad matijoska padarys stebukla...Nesitikekit nieko gero, nes miesta kaip ir sali valdo grupuotes ir gaujos.Per 25 metus Lietuva praskolinta ir isvogta. Stai jums nepriklausomybe su oziu priesakyje.O dar karo kurstymas, padlaiziavimas jankiams.Todel reiks kuo greiciau svarstyti klausima del emigracijos,evakuacijos, nes oriai egzistuoti nera sansu...Gaila kad musu tauta tokia pasyvi ir viskam abejinga, o kupce perdebatus sake, kad sumazejo sildymas Kaune.O realiai padidejo sildymo kaina, nes ziema buvo silta, o saskaitos kaip prie -15.Suinteresuotas asmuo kupcinskelis su savo partine gauja, o oligarchas- milicininkas taip pat pilsto is tuscio i kiaura...Nera prasmes eiti i rinkimus...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS