Kardinolas – kovotojas už tiesos žodį ir laisvę | Diena.lt

KARDINOLAS – KOVOTOJAS UŽ TIESOS ŽODĮ IR LAISVĘ

  • 13

"Kova už laisvę neturi pabaigos, nes gyvename pasaulyje, kuriame viešpatauja "nuodėmės įstatymas", o ten, kur yra nuodėmė, ten visuomet reikės kovoti už tiesos žodį ir laisvę", – yra kalbėjęs Kauno arkivyskupas emeritas, kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ. Šiandien dvasininkui sukako 83-eji.

Kardinolo biografija – išties spalvinga. Dar nesulaukęs septyniolikos kibo į studijas Kunigų seminarijoje, nes sakė apie nieką kitą daugiau ir negalvojęs, vėliau teko patirti nelengvų išbandymų sovietinėje armijoje – jie, kaip yra sakęs pats dvasininkas, tik sustiprino jo pašaukimą. O ir gavęs kunigystės šventimus S.Tamkevičius ne visada galėjo tarnauti žmonėms, mat užsitraukė sovietų valdžios nemalonę ir jam tiesiog buvo draudžiama kunigauti, tad dirbo paprastu darbininku gamykloje ir melioracijos darbus. Vėliau – "Bažnyčios kronikos" gimimas ir leidimas, kalėjimas, Sąjūdžio priešaušriu – tremtis. Jau nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje S.Tamkevičius kone 20 metų stovėjo prie Kauno arkivyskupijos vairo, o galiausiai popiežius Pranciškus jam suteikė garbingą kardinolo titulą.

"Kardinolo tarnystė – ištikimybė Bažnyčiai, ištikimybė evangelijai, ir ta raudona spalva simbolizuoja, kad iki kraujo, iki kankinystės, jeigu to reikėtų. Bet tokia ištikimybė – kiekvieno normalaus tikinčio kataliko, juo labiau – dvasiškio, tarnystė. O tas paaukštinimas… Jau turiu tiek metų, kad man visi tie paaukštinimai jau labai nedaug reiškia. Sulaukęs vyresnio amžiaus pastebėjau, kad vis dažniau mintimis planuoji susitikimą su Viešpačiu, tai tie visi dzinguliukai, spalvos pasitraukia į šoną", – 2019-ųjų rudenį paskelbus apie paskyrimą kardinolu "Kauno dienai" kalbėjo S.Tamkevičius.

Sulaukęs vyresnio amžiaus pastebėjau, kad vis dažniau mintimis planuoji susitikimą su Viešpačiu.

Vienu reikšmingiausių darbų S.Tamkevičius laiko jo redaguotos "Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos" misiją surašyti Bažnyčios persekiojimo faktus ir juos viešinti. Anot dvasininko, buvo viliamasi, kad viešumas bent šiek tiek pristabdys persekiotojus, kuriems buvo svarbu, kad pasaulio visuomenė sovietinę valstybę matytų gerbiančią žmogaus teises, ypač po 1975 m. Helsinkio susitarimų, kuriuos pasirašė ir Sovietų Sąjunga. "Manau, kad Kronika savo tikslą pasiekė su kaupu", – yra sakęs ganytojas.

Jau laisvoje Lietuvoje – 1998 m. – S.Tamkevičius įkūrė labdaros ir paramos fondą "Bažnyčios kronika", kuris remia nekomercinius sklaidos projektus, skatina įvairių Lietuvos katalikiškų žiniasklaidos priemonių bendradarbiavimą, rengia mokymus katalikų komunikavimo kompetencijoms gerinti.

Kitamęt "Lietuvos katalikų bažnyčios kronika", pradėta leisti 1972 m. kovo 19 d., švęs 50 metų jubiliejų, o 2022-uosius Seimas yra paskelbęs "Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos" metais.

83-iąjį gimtadienį minintis dvasininkas nesiskundžia metų našta – jau daugybę metų mėgsta pasivaikščioti Santakoje, važinėja dviračiu, aukoja šv.Mišias, lanko parapijas, mielai dalyvauja renginiuose, į kuriuos yra kviečiamas. Kardinolas – aktyvus socialinio tinklo feisbuko vartotojas, kas savaitę dalijasi homilijomis pagal sekmadienio Šventojo Rašto skaitinius, stebi valdžios sprendimus ir kitus įvykius Lietuvoje bei pasaulyje, pasisako jam rūpimomis temomis. "Šiandien pasiskiepijau trečiąja vakcina nuo kovido, – lapkričio 4-ąją savo sekėjus feisbuke informavo ganytojas, o prieš skiepus nusistačiusiems šio įrašo kritikams atsakė: Tikėjimą turiu, bet Dievo nereikia gundyti. Linkiu ir jums pasinaudoti šiuolaikinės medicinos galimybėmis."

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Popiežius

Pranciškus būtų žinojęs jo draugystę su šarlatanais, tai tamkevicius kardinolo kepurėlę būtų matęs kaip savo ausisbe veidrodžio.

Laikinoji sostinė

Arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ savo pasisakymais ir nuveiktas darbais labiau primena GARBĖTROŠKĄ,KARJERISTĄ IR PINIGUS DIEVINANTĮ AISTRUOLĮ,o ne kovotoją už tiesos žodį ir laisvę!Romos popiežius Pranciškus deja priėmė kvailą sprendimą skirdamas Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchą-PRINCĄ arkivyskupą Tamkevičių SJ Šventosios Romos Bažnyčios kardinolu Lietuvoje ! Tenka konstatuoti faktą,kad per 20 metų trukmės laikotarpį,kai visuomenės populizmą pamėgęs avelių ganytojas Sigitas Tamkevičius SJ tarnavo Kauno arkivyskupijai,sumažėjo kandidatų skaičius į Kauno kunigų seminariją,dauguma asmenų panoro išsižadėti katalikų tikėjimo,žiauriai pašlyję santykiai tarp Kauno arkivyskupijos ir kitų Krikščionių Bažnyčios atstovų,arkivyskupo S. Tamkevičiaus SJ dažnoka nepagarba kunigams bei negebėjimas išklausyti kitų nuomonės dėl Kauno Bažnyčios aktualijų ir daug kitų niekšybių apie kurias patyliu iš pagarbos Kristui !NE KARDINOLAS,O ASILŲ ASILAS !!!

Kaio su musu kungiais?

Kaip su lietuvos pedofilais kunigais? Girdejau, kad prancuzijos kataliku baznyciai nelieka nieko kito kaip moketi uz ju pedofilu kataliku kunigu padarytus nusikaltimus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS