Karo pabėgėliai iš Ukrainos nuo kitos savaitės gaus vienkartines Kauno savivaldybės išmokas | Diena.lt

KARO PABĖGĖLIAI IŠ UKRAINOS NUO KITOS SAVAITĖS GAUS VIENKARTINES KAUNO SAVIVALDYBĖS IŠMOKAS

Iš agresoriaus užpultos savo tėvynės pabėgusiems ukrainiečiams, apsigyvenusiems Kaune, nuo pirmadienio šio miesto savivaldybė išmokės vienkartinę paramą. Ji skiriama asmenims, užsiregistravusiems Migracijos departamento paslaugų sistemoje arba Kauno Pabėgėlių registracijos punkte bei neturintiems kitų pajamų.

Parama bus išmokama į lietuviškas banko sąskaitas ar šias mokėjimo platformas: Verified Payments, Monese, N26 Bank, Foxpay, Verse Payments Lithuania, Revolut Limited, Paysera. 

ELTA jau skelbė, kad Kauno savivaldybės socialinė parama vienam žmogui sieks 126 Eur, o esant didesnei šeimai – už kiekvieną artimąjį bus išmokama dar po 42 eurus. Kaune oficialiai registruotų ukrainiečių skaičius jau artėja prie keturių tūkstančių, o realiai pabėgėlių gali būti ir kelis kartus daugiau. Dėl Rusijos pradėto karo iš Ukrainos pasitraukusiems žmonėms teikiama Kauno miesto savivaldybės finansinė parama padės jaustis užtikrinčiau patenkinant būtiniausius pirminius poreikius.

Savivaldybės vadovai pažymi, kad daugiausiai iš visų Kauną pasiekusių ukrainiečių – mamos su mažamečiais, taip pat vyresnio amžiaus žmonės. Dažnai jie atvyksta tiesiog taip, kaip stovi, – be santaupų, drabužių ir kitų būtinų daiktų, o prašyti pagalbos nedrįsta. Tad pabėgėlius priėmusio miesto pareiga–- pasistengti, kad kiekvienas jaustųsi oriai ir galėtų savarankiškai pasirūpinti bent minimaliais poreikiais, kol sulauks valstybės skiriamos socialinės paramos.

Kadangi migracijos dokumentų tvarkymas užtrunka – prieglobstį Lietuvoje radę karo pabėgėliai negali iškart pretenduoti į valstybės garantuojamą socialinę paramą. Gali praeiti mėnuo, atliekant biurokratines procedūras, ir Lietuvos valstybės paramos skyrimas tiek pat laiko gali vėluoti. Todėl, Kauno savivaldybės administracijos atstovės Rasos Markauskaitės teigimu, antradienį Kauno miesto taryba skubos tvarka priėmė sprendimą, kuris padės šią spragą užpildyti. Vienkartinės socialinės išmokos bus skiriamos jau nuo ateinančios savaitės.

Prašymus dėl šios paramos galima teikti Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriuje darbo dienomis. Su savimi reikia turėti galiojantį pasą ar asmens tapatybės kortelę, laikiną asmens pažymėjimą, laikiną leidimą gyventi arba Migracijos departamento išduotos kortelės kopiją.

Jos dydis vienam asmeniui sieks 126 eurus, o kiekvienam papildomam šeimos nariui skiriama dar po 42 eurus. Lėšos šiai socialinei paramai paskirtos iš miesto biudžeto. Sprendimą skirti 500 tūkst. eurų pagalbos priemonėms ir kokybiškam ukrainiečių apgyvendinimui Kaune užtikrinti miesto taryba neeiliniame posėdyje priėmė vos prasidėjus karui Ukrainoje, vasario pabaigoje. Tikimasi, kad pirminė finansinė Kauno savivaldybės parama leis karo pabėgėliams įsitvirtinti mieste, apsirūpinti būtiniausiomis prekėmis.

Susitvarkius leidimus ir gavus laikinosios apsaugos statusą, karo pabėgėliams priklausys Lietuvos valstybės teikiama socialinė parama – išmokos vaikams, šalpos pensijos, vienkartinė išmoka įsikūrimui, būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos ir kita pagalba, – pabrėžiama Kauno miesto savivaldybės pranešime.

Gairės: Kauno savivaldybė, išmokos, išmokos ukrainiečiams, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS