Kauną žadėta liūtis aplenkė | Diena.lt

KAUNĄ ŽADĖTA LIŪTIS APLENKĖ

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėjo, kad ateinančią naktį daug kur numatomas smarkus lietus, perkūnija. Kaune pirmieji lietaus lašai nukrito trečiadienį, apie 16 valandą, tačiau didesnės liūties nebuvo.

Visgi Kaune iš medžio gniaužtų teko vaduoti du automobilius. Šalia Radvilėnų plente esančio 56a numeriu pažymėto namo nugriuvęs medis prispaudė du automobilius. Atvykę gelbėtojai medį nuo automobilių nuėmė, supjaustė ir pašalino.

Du medžiai prispaudė keturis automobilius Tauragėje. Šiame mieste gamta šėlo bene labiausiai - vanduo sėmė ne tik gatves, bet ir rūsius, gelbėtojams teko pumpuoti vandenį iš degalinės.

Sostinę ir jos prieigas trečiadienio vakare taip pat pasiekė gamtos šėlsmas. Apie 18.30 val. Vilnių užklupo smarki liūtis.

Klaipėdos hidrometeorologijos tarnyboje trečiadienį kaito telefonai. Darbuotojai vos spėjo atsakinėti į skambučius ir ramino gyventojus, kad žadėto uraganinio vėjo uostamiestis išvengs.

Sinoptikų duomenimis, liūties galime sulaukti naktį. Specialiosios tarnybos praneša, kad liūčių metu gali būti apsemtos sodybos, miestų gatvės, keliai, žemės ūkio pasėlių plotai, pavojingai persipildyti hidrotechninių statinių vandens telkiniai, gali sutrikti žmonių socialinės gyvenimo sąlygos.

Šalies ūkis ir gyventojai dėl sugadintų pastatų, statinių, kelių, energetikos ir ryšių sistemos objektų, sutrikusio įprastinio eismo gali patirti didelius nuostolius.

Kauno apskrities policijos pareigūnai, pasitikdami artėjantį stichinį hidrometeorologinį reiškinį, imasi visų reikiamų priemonių ir rengiasi sutikti gresiančią stichinę nelaimę.

Patruliuojantiems ir operatyvaus valdymo padaliniuose dirbantiems policijos pareigūnams nurodyta būti pasirengusiems operatyviai reaguoti į gautą informaciją apie susidariusią ekstremalią situaciją dėl stipraus lietaus ar vėjo ir imtis visų įmanomų priemonių apsaugoti  žmonių gyvybę, sveikatą ir turtą.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Vitalijaus Pacevičiaus, pareigūnai, gavę pavojaus signalą, privalo pirmiausiai nedelsdami padėti nukentėjusiems piliečiams, visomis įmanomomis priemonėmis apsaugoti jų gyvybę, sveikatą ir turtą.

Kabinetuose dirbantys pareigūnai, atėjus audrai, turi pasirūpinti visomis saugumo priemonėmis, užsidaryti langus, išjungti kompiuterius.

Praėjusią savaitę audros nusiaubė Kėdainių rajone esantį kaimą, po kelių dienų smarkus lietus plovė centrines Panevėžio gatves.

Svetainėje civilinesauga.lt skelbiama, kad 80 proc. visų gamtinės kilmės ekstremalių situacijų Lietuvoje sukelia hidrometeorologiniai reiškiniai.

Dažniausias meteorologinis reiškinys, taip pat sukeliantis ir ekstremalias situacijas, yra lietus. Lietuvoje smarkus lietus iškrenta vidutiniškai 3-4 kartus per metus. Smarkiausias lietus iškrito 1980 metų liepos 1-2 d. Sartų ežero apylinkėse - per 8 valandas iškrito net 250 mm kritulių. Vanduo apsėmė laukus ir daržus, buvo išguldyta apie 40 proc. javų, sunaikinta 20 ha bulvių, 5 ha kukurūzų. Sartų ežero lygis pakilo 30 cm.

2005 metais rugpjūčio 8-11 d. liūtis, viršijusi stichinio meteorologinio reiškinio kriterijus, sukėlė staigius potvynius ir padarė daug nuostolių Pietų ir Vakarų Lietuvos gyventojams. Per šias keturias lietingas rugpjūčio dienas kai kuriuose Lietuvos rajonuose prilijo 200-230 mm. Nidoje rugpjūčio 9 d. lietus prilygo katastrofiniam reiškiniui - per 12 valandų iškrito 82 mm kritulių. 

2008 metų birželio pabaigoje per Kauną praūžusi smarki liūtis per keliolika minučių miesto gatves pavertė didžiulėmis upėmis.

Jeigu užfiksuosite liūtį ar jos sukeltus padarinius, kviečiame siųsti nuotraukas į redakciją elektroniniu paštu i.zirliene@diena.lt. Trijų įspūdingiausių ir įdomiausių nuotraukų autoriams padovanosime po firminį "Kauno dienos" puodelį.

GALERIJA

  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Etikos sargai vertins VMVT vadovo J. Miliaus  elgesį
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
  • Kauną žadėta liūtis aplenkė
Gairės: Liūtis Kaune
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS