Kauno metai: kuo gyvenome 2019-ai­siais? | Diena.lt

KAUNO METAI: KUO GYVENOME 2019-AI­SIAIS?

  • 3

2019-ie­ji kau­nie­čiams bu­vo dos­nūs vis­ko: iš­skir­ti­nių pro­gų, griū­van­čių na­mų, švie­sių as­me­ny­bių, rin­ki­mų, šven­čių ir pra­ra­di­mų. 

„Kau­no die­na“ kvie­čia pri­si­min­ti, kaip ir kuo gy­ve­no­me šiemet.

SAU­SIS

 

 

 

Vilmanto Raupelio nuotr.

Su­kak­tis: „Ko­kią is­to­ri­ją bū­tų ra­šęs Kau­nas, jei ne 1919-ųjų įvy­kiai ir pro­ga pasima­tuo­ti sos­ti­nės ap­da­rą“, – sau­sį Kau­nui įžen­gus į Lai­ki­no­sios sos­ti­nės 100-me­tį ra­gi­no susi­mąs­ty­ti is­to­ri­kas pro­f. Jo­nas Vai­če­no­nis.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pa­si­rin­ki­mas: „Ma­no nuo­mo­ne, jis vie­nin­te­lis iš esa­mų kan­di­da­tų ga­li su­vie­ny­ti lie­tu­vius“, – sau­sį pri­si­jun­gęs prie Gi­ta­no Nau­sė­dos rin­ki­mų šta­bo kal­bė­jo bu­vęs Kau­no vice­me­ras Po­vi­las Ma­čiu­lis. G.Nau­sė­dai lai­mė­jus preziden­to rin­ki­mus, lie­pą P.Ma­čiu­liui Pre­zi­den­tū­ro­je pa­ti­kė­tos vy­riau­sio­jo patarė­jo vi­daus po­li­ti­kos klau­si­mais pa­rei­gos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ap­lei­do: „Vis­kas įvy­ko ket­vir­ta­me aukš­te, bu­vu­sio­se ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­tal­po­se“, – apie ar­chi­tek­tū­ros per­lu va­di­na­muo­se Kau­no cent­ri­nio pa­što rū­muo­se trūkusio vamz­džio ava­ri­ją pa­tvir­ti­no „Lie­tu­vos pa­što“ at­sto­vė Vai­da Bud­rie­nė. Van­duo pra­si­ver­žė per pa­sta­to sie­nas, o žie­mos šal­tis jį pa­ver­tė var­vek­liais. Po ge­ros sa­vai­tės si­tua­ci­ja pa­si­kar­to­jo dar kar­tą, ir tai su­kė­lė kau­nie­čių pasipiktinimą. Va­sa­rį Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­ja pa­skel­bė ne­sku­bė­sian­ti pri­va­ti­zuo­ti šio pa­sta­to, o skirs dau­giau lai­ko dis­ku­si­joms. Paš­to rū­mais su­si­do­mė­jo ir prem­je­ras Sau­lius Skver­ne­lis, o ba­lan­džio 29 d. kul­tū­ros mi­nist­ro įsa­ky­mu Kauno cent­ri­nio pa­što rū­mai pa­skelb­ti vals­ty­bės sau­go­mu kul­tū­ros pa­vel­do objek­tu. Nors Lie­tu­vos pa­štas bu­vo nu­spren­dęs par­duo­ti pa­sta­tą, gruo­džio 11-ąją pa­skelb­ta, kad Kau­no cent­ri­nio pa­što rū­mų auk­cio­nas stab­do­mas.

VA­SA­RIS

Išs­kir­ti­nė: „Aud­ro­nė Pet­ra­šiū­nai­tė (nuo­tr.) pa­skelb­ta įsi­min­ti­niau­sia 2018 m. Kau­no me­ni­nin­ke už įspū­din­gą per­so­na­li­nę pa­ro­dą Kau­no pa­veiks­lų ga­le­ri­jo­je, švie­sų, jau­kų, šiek tiek pa­slap­tin­gą šios me­ni­nin­kės kū­ry­bos pa­sau­lį, įdė­mų ir me­niš­kai įpras­min­tą žvilgs­nį į sa­ve ir ap­lin­ką bei už meist­riš­ką ir su­bti­lią mo­ters mo­ters eg­zis­ten­ci­jos iš­raiš­ką me­ne“, – 21-ąjį kar­tą Įsi­min­ti­niau­sią Kau­no meninin­ką pa­skel­bė šių rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kė, me­no­ty­ri­nin­kė pro­f. dr. Ra­su­tė Žu­kie­nė.

Evaldo Virkečio nuotr.

Da­tos: „Prieš 180 me­tų iš­ras­ta fo­tog­ra­fi­ja, prieš 50 me­tų įsteig­ta Fo­tog­ra­fi­jos drau­gi­ja, o mes iš klu­bi­nės fo­tog­ra­fi­jos pe­rė­jo­me į pro­fe­sio­na­lią. Prieš 45 me­tus sa­vo veik­lą ak­ty­viai pra­dė­jo, Kau­no sky­rius, ku­ria­me pra­dė­jau dirb­ti 1975-aisiais“, – ju­bi­lie­ji­nių da­tų vir­ti­nę fo­to­me­ni­nin­kas Ro­mual­das Po­žers­kis vainikavo gar­bin­gu ke­tu­rias­de­šimt­me­čiu: 1979 m. Kau­ne du­ris at­vė­rė iki šiol didžiau­sia ša­ly­je fo­tog­ra­fi­jos ga­le­ri­ja.

KO­VAS

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Per­ga­lė: „Džiu­gu. Me­luo­čiau, jei­gu sa­ky­čiau, kad ne­si­džiau­giu“, – nak­tį iš ko­vo 3-io­sios į ko­vo 4-ąją pri­si­pa­ži­no ant­ra­jai ka­den­ci­jai Kau­no me­ru iš­rink­tas Visvaldas Ma­ti­jo­šai­tis, ku­riam ne­pri­rei­kė var­žy­tis su kon­ku­ren­tais ant­ra­ja­me rinki­mų tu­re, nes me­ro kė­dę jam pa­ti­kė­jo be­veik 80 pro­c. Kau­no rin­kė­jų. Pajėgas mies­to ta­ry­bo­je ge­ro­kai su­stip­ri­no ir V.Ma­ti­jo­šai­čio ko­man­da – „Vieningas Kau­nas“ ga­vo 32 man­da­tus iš 41. Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikščio­nių de­mok­ra­tų na­riams ati­te­ko 8 vie­tos ta­ry­bo­je, iš ku­rios eli­mi­nuo­tos kitos iki šiol čia dir­bu­sios po­li­ti­nės jė­gos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Įver­ti­ni­mas: „Di­džiau­sia šio pro­jek­to ver­tė yra ta, kad at­krei­pia­mas dė­me­sys į žmo­nes, su­si­tel­ku­sius į sa­vo veik­lą, tiks­lus, ku­riems rei­kia ir kant­ry­bės, atsidavimo, dau­gy­bės juo­do kas­die­nio dar­bo“, – kal­bė­jo „Kau­no die­nos“ rengiamuo­se rin­ki­muo­se „Me­tų kau­nie­te 2018“ ta­pu­si Lie­tu­vos svei­ka­tos mokslų uni­ver­si­te­to Kau­no kli­ni­kų kar­dio­lo­gė pro­f. Oli­vi­ja Gus­tie­nė.

123rf.com nuotr.

Prot­rū­kis: „Ser­ga ir vai­kai, ir suau­gu­sie­ji. Tie­sa, pa­sta­rų­jų yra dau­giau“, – neįpras­tai di­de­lį su­si­rgi­mų ty­mais pro­trū­kį pa­tvir­ti­no Kau­no grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties pa­mai­nos vyr. gy­dy­to­ja. Iki ko­vo vi­du­rio Lie­tu­vo­je jau bu­vo patvir­tin­ta 120 ty­mų at­ve­jų. Be­ne pu­sė iš jų – Kau­ne.

Evaldo Virkečio nuotr.

Ne­te­ko­me: „Miš­ke at­si­ra­dau tuo­met, kai rei­kė­jo rink­tis – ar­ba pa­klus­ti 1944 m. pa­skelb­tai mo­bi­li­za­ci­jai į Rau­do­ną­ją ar­mi­ją, ar­ba ei­ti į miš­ką pas par­ti­za­nus. Pasi­rin­kau pa­sta­rą­jį ke­lią“, – prieš ke­le­rius me­tus pri­si­mi­ni­mais su „Kau­no dienos“ skai­ty­to­jais da­li­jo­si Lie­tu­vos re­zis­ten­tas, par­ti­za­ni­nio ju­dė­ji­mo da­ly­vis, di­mi­si­jos ma­jo­ras Vy­tau­tas Bal­sys-Uo­sis. 2019 m. ko­vo 19-ąją jo že­miš­ko­ji kelio­nė bai­gė­si, o am­ži­no­jo poil­sio tau­tos did­vy­ris at­gu­lė Ro­mai­nių ka­pi­nė­se.

BA­LAN­DIS

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Chao­sas: „Per­kė­li­mas į Kau­ną tik­rai ne­pab­lo­gins žem­dir­bių si­tua­ci­jos. No­rė­čiau ti­kė­ti, kad net pa­ge­rins. Bū­si­me Lie­tu­vos cent­re“, – ba­lan­džio 2-ąją kal­bė­jo tuome­tis že­mės ūkio mi­nist­ras Gied­rius Surp­lys, Kau­ne, I.Kan­to gat­vė­je, oficialiai ati­da­ręs Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos (ŽŪM) pa­da­li­nį, ar­ba „veid­ro­di­nę“ minis­te­ri­ją. Tie­sa, vė­liau pro­ce­sai ne­bu­vo to­kie sklan­dūs: G.Surp­lys pa­li­ko minist­ro kė­dę, mi­nis­te­ri­jos per­kė­li­mo ap­lin­ky­bė­mis sua­be­jo­jo nau­ja­sis ša­lies Pre­zi­den­tas Gi­ta­nas Nau­sė­da, nors prem­je­ras Sau­lius Skver­ne­lis kar­to­jo, kad mi­nis­te­ri­ja bus per­kel­ta. Nau­ja­sis že­mės ūkio mi­nist­ras And­rius Pa­lio­nis dar prieš užim­da­mas šias pa­rei­gas ne­ro­dė to­kio už­si­de­gi­mo dėl per­kraus­ty­mo, kaip jo pirm­ta­kas, o prieš pat Ka­lė­das pa­skelb­ta, kad mi­nis­te­ri­ja į Kau­ną ne­bus kraus­to­ma – čia veiks tik jos pa­da­li­nys.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Re­ga­li­jos: „Po­ky­čius, ku­rie pa­sta­rai­siais me­tais įvy­ko Kau­ne, dau­ge­lis žmo­nių va­di­na sėk­mės is­to­ri­ja. O aš juos va­di­nu ge­ra įžan­ga ar­ba ap­ši­li­mu prieš tik­rą­ją sėk­mės is­to­ri­ją, ku­rią vi­si kar­tu pra­de­da­me šian­dien“, – kal­bė­jo ba­lan­džio 16-ąją ant­ra­jai ka­den­ci­jai Kau­no me­ro re­ga­li­jo­mis pa­si­puo­šęs Vis­val­das Matijošaitis. Kar­tu su juo pri­sie­kė ir dar­bą pra­dė­jo nau­jo­ji mies­to ta­ry­ba.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Siek­si­me, kad Kau­no ra­jo­nas bū­tų šiuo­lai­ki­nė dar­niai be­si­plė­to­jan­ti savivaldybė“, – ža­dė­jo ba­lan­džio 18-ąją ketvirtąjai kadencijai Kau­no ra­jo­no meru inau­gu­ruo­tas Va­le­ri­jus Ma­kū­nas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pla­nai: „Ši dvie­jų juos­tų gat­vė svar­biau­sia­me mies­to pla­na­vi­mo do­ku­men­te – Bend­ra­ja­me pla­ne – bu­vo su­pla­nuo­ta dar prieš ke­lis de­šimt­me­čius. Že­mie­ji Šan­čiai šian­dien yra au­gan­tis ra­jo­nas. Nau­jo­ji gat­vė bus skir­ta ne tik pa­to­giai ju­dė­ti vie­tos gy­ven­to­jams, bet ir vi­siems kau­nie­čiams, at­vyks­tan­tiems į nau­ją­jį pa­plū­di­mį. Taip pat bus pa­to­giau pri­va­žiuo­ti prie Kau­no Šan­čių mo­kyk­los“, – balan­džio pa­bai­go­je aiš­ki­no sa­vi­val­dy­bės Mies­to tvar­ky­mo sky­riaus ve­dė­jas Aloy­zas Pa­kal­niš­kis apie pla­nus Že­muo­siuo­se Šan­čiuo­se pa­lei Ne­mu­ną nutiesti nau­ją gat­vę. Že­mų­jų Šan­čių bend­ruo­me­nė šią ži­nia su­ti­ko prie­šiš­kai nusi­tei­ku­si.

GE­GU­ŽĖ

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Ne­kal­ta: „Teis­mas, iš­nag­ri­nė­jęs by­lą, nu­spren­džia Eg­lę Kru­čins­kie­nę (nuo­tr.) ištei­sin­ti, nes ji ne­pa­da­rė vei­kos, tu­rin­čios nu­si­kal­ti­mo ar bau­džia­mo­jo nusižengimo po­žy­mių“, – ge­gu­žės 13 d. pa­skel­bė Kau­no apy­lin­kės teis­mo teisė­jas Vir­gi­ni­jus Kal­kaus­kas. Mo­te­ris bu­vo kal­ti­na­ma vie­šo­sios tvar­kos pažeidi­mu ir fi­zi­nio skaus­mo su­kė­li­mu ma­ža­me­čiui. Iki­teis­mi­nis ty­ri­mas bu­vo pra­dė­tas po to, kai per­nai rug­sė­jo 29 d. Bend­ra­ja­me pa­gal­bos cent­re gau­tas pra­ne­ši­mas apie Kau­no Pa­ne­mu­nės par­ke praei­vio pa­ste­bė­tą mo­te­rį, ku­ri suda­vė ma­ža­me­čiui vai­kui. Di­džiu­lį ažio­ta­žą su­kė­lė tai, kad abu ma­ža­me­čiai bu­vo paim­ti iš šei­mos, bet vė­liau grą­žin­ti.

Vilmanto Raupelio nuotr,

Pert­rau­ka: „Ar­tė­jant va­sa­rai da­li­nai nu­trauk­si­me eis­mą ir kol kas trau­ki­niai vyks tik iki Pa­le­mo­no“, – ge­gu­žės vi­du­ry­je pa­skel­bė „Lie­tu­vos ge­le­žin­ke­lių“ va­do­vas Man­tas Bar­tuš­ka. Dėl dar­bų įren­giant eu­ro­pi­nę ge­le­žin­ke­lio vė­žę „Rail Bal­ti­ca“ ge­gu­žės 22 d. bu­vo už­da­ry­tas is­to­ri­nis Kau­no ge­le­žin­ke­lio tu­ne­lis. Trau­ki­niams jis vėl bu­vo at­ver­tas gruo­džio pra­džio­je.

Laimučio Brudzos nuotr.

Sma­giai: „Džiau­giuo­si, kad mies­to šven­tė, ku­rią ini­ci­ja­vo­me, ta­po neats­ki­ria­ma mies­to tra­di­ci­ja“, – ge­gu­žės 17-ąją sa­kė Kau­no ce­re­mo­ni­meist­ras Kęs­tu­tis Igna­ta­vi­čius 21-ąjį kar­tą pra­dė­jus švęs­ti Kau­no mies­to gim­ta­die­nio šven­tę, ku­ri tru­ko tris die­nas. Taip pa­mi­nė­tas 611-asis Kau­no gim­ta­die­nis.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Ne­pa­vy­ko: „Tai vi­siš­kai tas pa­ts lai­vas, ku­ris į Ni­dą plau­kio­jo nuo 1963 m. Jis nuo­sta­biai ge­ros būk­lės, įver­ti­nus tai, kad pa­sta­ruo­sius sep­ty­ne­rius me­tus juo ne­bu­vo plau­kio­ja­ma“, – ge­gu­žės 22-ąją džiau­gė­si vie­šo­sios įstai­gos „Van­dens ke­lias“ pre­zi­den­tas Ne­ri­jus Šil­ga­lis. Ki­tą die­ną pla­nuo­ta, kad is­to­ri­nė „Ra­ke­ta“ vėl pra­dės ke­lio­nių Ne­mu­nu į Ni­dą se­zo­ną. De­ja, „Ra­ke­ta“ šį se­zo­ną taip ir neišp­lau­kė – ne­va dėl to, kad ne­gau­ta rei­kia­mų lei­di­mų.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Kar­je­ra: „Spren­di­mas ei­ti šias pa­rei­gas ne­bu­vo spon­ta­niš­kas, ži­nant ko­kios sudė­tin­gos ir vi­siems ak­tua­lios ku­ruo­ja­mos sri­tys“, – pri­si­pa­ži­no kul­tū­ros viceminist­re ta­pu­si, „Me­tų kau­nie­te 2017“ iš­rink­ta me­no­ty­ri­nin­kė, paminklosaugi­nin­kė, moks­li­nin­kė ir dės­ty­to­ja Ing­ri­da Ve­liū­tė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Iš­rin­ko: „Mi­tai apie Kau­ną, kaip kon­ser­va­to­rių bas­tio­ną, man at­ro­do, se­niai nevei­kia. Kau­nas da­bar vi­sai ki­tas“, – ver­tin­da­mas pre­zi­den­to rin­ki­mų re­zul­ta­tus kons­ta­ta­vo po­li­to­lo­gas Ber­na­ras Iva­no­vas. O kau­nie­čiai šį­syk bal­sa­vo kaip vi­si – už Gi­ta­ną Nau­sė­dą, ant­ra­ja­me rin­ki­mų tu­re ati­da­vė jam 59,06 pro­c. bal­sų. Ing­ri­dą Ši­mo­ny­tę pre­zi­den­to po­ste ma­ty­ti te­no­rė­jo 40,94 pro­c. bal­sa­vu­sių miesto rin­kė­jų.

BIR­ŽE­LIS

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tra­di­ci­ja: „Kol mes vi­si kar­tu dai­nuo­si­me, tol bus gy­va ir lie­tu­vy­bės, ir Dai­nų šven­čių tra­di­ci­ją pra­dė­ju­sio kom­po­zi­to­riaus Juo­zo Nau­ja­lio dva­sia“, – Kau­no dai­nų slė­ny­je tra­di­ci­nės Dai­nų šven­tės „Lie­tu­va bran­gi“ pra­džią pa­skel­bė aktorius Dai­nius Svo­bo­nas. Šven­tė šie­met bu­vo skir­ta lie­tu­vių pro­fe­sio­na­lio­sios mu­zi­kos pa­triar­cho J.Nau­ja­lio 150-osioms gi­mi­mo me­ti­nėms pa­mi­nė­ti.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Idė­ja: „Mus la­biau­siai įkvė­pė Kau­no trans­for­ma­ci­jos per pa­sta­rą­jį šimt­me­tį“, – 12-ąją Kau­no bie­na­lę „Po iš­vy­ki­mo / Prieš iš­vyks­tant“ bir­že­lio 7 d. pra­dė­jo vie­na šių me­tų Kau­no bie­na­lės ku­ra­to­rių Ne­rin­ga Stoš­ku­tė. Bie­na­lė po Kau­ną ke­lia­vo iki rug­sė­jo 29 d.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pa­si­ma­tuo­ti: „Čia, vie­nuo­ly­no priei­go­se, iš tie­sų gy­vi pa­lai­min­to­jo Teo­fi­liaus Matu­lio­nio ne­ma­to­mi žings­niai“, – ti­ki­no ne­to­lie­se gi­męs ir au­gęs kau­nie­tis Nojus Kiz­nis. Jis ant laip­te­lių, ve­dan­čių į se­se­rų be­ne­dik­ti­nių vie­nuo­ly­ną ir Šv.Mi­ka­lo­jaus baž­ny­čią, su­kū­rė neįp­ras­tą skulp­tū­rą „Pa­si­vaikš­čio­ji­mas palaimin­to­jo ba­tais“ – kiek­vie­nas da­bar ga­li pa­si­ma­tuo­ti čia ka­pe­lio­nu dir­bu­sio pa­lai­min­to­jo ba­tus.

LIE­PA

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Pa­nai­ki­no: „Dė­ko­ja­me ke­lei­viams, ku­rie iki šiol rin­ko­si marš­ru­ti­nius tak­si kelionėms mies­te. Jau­čia­me, kad mū­sų mi­si­ja mies­te yra at­lik­ta“, – ži­nią, kad nuo lie­pos 1 d. Kau­ne ne­be­va­ži­nės marš­ru­ti­niai tak­si au­to­bu­sai, pa­skel­bė šią pa­slau­gą tei­ku­sios bend­ro­vės „Kaut­ra“ di­rek­to­rius Li­nas Skar­džiu­kas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pat­rauk­lu: „Ko­dėl Kau­nas? Čia ga­li­ma ras­ti ir Niu­jor­ką, ir Mask­vą. Čia ap­stu įvai­rių in­ter­je­ro de­ta­lių, ku­rių ne­ra­si nie­kur ki­tur“, – ko­dėl ge­gu­žę pa­ro­dy­tas mi­ni se­ria­las „Čer­no­by­lis“ bu­vo fil­muo­ja­mas ir Kau­ne, paaiš­ki­no Li­nas Dau­ba­ras, liepą kau­nie­čiams ve­dęs iš­skir­ti­nio su­si­do­mė­ji­mo su­lau­ku­sias eks­kur­si­jas po „Čer­no­by­lio“ fil­ma­vi­mo vie­tas Kau­ne.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Pra­ra­di­mai: „Vi­li­jam­po­lė iki na­cių oku­pa­ci­jos bu­vo miš­rus ra­jo­nas. Jo­je gy­ve­no daug lie­tu­vių, ru­sų tau­ty­bės pi­lie­čių. Ta­čiau jiems bu­vo liep­ta iš­si­kraus­ty­ti ir apsi­mai­ny­ti tur­tu su į ge­tą su­va­ry­tais žy­dais. Tad iš pra­džių nu­ken­tė­jo ir ki­tų tauty­bių Vi­li­jam­po­lės gy­ven­to­jai, ka­dan­gi jie pri­va­lė­jo pa­lik­ti sa­vo na­mus“, – skau­džius is­to­ri­jos mo­men­tus Kau­no IX for­te su­reng­to­je eks­kur­si­jo­je pri­mi­nė gidas Dei­man­tas Ra­ma­naus­kas. Eks­kur­si­ja bu­vo skir­ta pa­mi­nė­ti 75-ąsias Kauno ge­to su­nai­ki­ni­mo me­ti­nes.

Laimučio Brundzos nuotr.

Truk­džiai: „Pas­ta­tas yra la­bai su­dė­tin­gas. No­rint ką nors pa­da­ry­ti šia­me skly­pe, rei­kia nu­griau­ti se­ną­jį monst­rą. Per 20 me­tų esa­me iš­nag­ri­nė­ję vi­sas įma­no­mas kom­bi­na­ci­jas. Da­bar at­si­ra­do la­bai įdo­mus in­ves­tuo­to­jas ir pa­siū­ly­mas pa­sta­ty­ti vieš­bu­tį, nes Kau­ne vieš­bu­čių trūks­ta“, – apie vai­duok­liu va­di­na­mos „Bri­ta­ni­kos“ virs­mą kal­bė­jo ar­chi­tek­tas Gin­tau­tas Nat­ke­vi­čius. Lie­pą mies­to ta­ry­ba pri­ta­rė leis­ti Kęs­tu­čio g. 26 skly­pe sta­ty­ti nau­ją pa­sta­tą ma­žes­niais ne­gu nor­mi­niai atstu­mais iki že­mės skly­po ri­bos. Tie­sa, rug­sė­jį mies­to ta­ry­ba nu­spren­dė sustab­dy­ti vieš­bu­čio sta­ty­bai iš­duo­tą lei­di­mą, ku­rį teis­mas lai­ki­nai su­stab­dė, tad pro­ce­sas vėl pa­ki­bo teis­muo­se.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Se­no­ji: „Jau at­li­ko­me ne­ma­žą da­lį grio­vi­mo dar­bų. Ži­no­ma, pa­da­rė­me dar ne vis­ką, kas nu­ma­ty­ta, bet ar­tė­ja­me grio­vi­mo pa­bai­gos link“, – lie­pą kal­bė­jo bendro­vės „Ver­si­na“ sta­ty­bos va­do­vas Min­dau­gas Smai­džiū­nas. Kau­nie­čiai sune­ri­mo, ar bend­ro­vė, griau­nan­ti aš­tuo­nis de­šimt­me­čius stūk­san­čią Kau­no spor­to ha­lę – vie­nin­te­lę to­kią erd­vę Eu­ro­po­je, ka­dai­se de­di­kuo­tą krep­ši­niui, nepa­žei­džia pa­vel­do­sau­gos rei­ka­la­vi­mų. Dar­bus at­lie­kan­ti bend­ro­vė ga­ran­ta­vo, kad pa­sta­to ver­tin­go­sios sa­vy­bės – ne­pa­ki­tęs vi­daus erd­vių tū­ris, fa­sa­do architek­tū­ri­nės ypa­ty­bės bei pa­grin­di­nės me­ta­li­nės konst­ruk­ci­jos iš­liks. Taip pat ke­ti­na­ma res­tau­ruo­ti Kau­no spor­to ha­lės me­di­nes pa­ra­di­nes du­ris iš­sau­gant jų au­ten­tiš­ku­mą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Bė­da: „Pa­siė­miau tik gy­vū­nė­lius ir išė­jau. Kaip sto­viu išė­jau“, – guo­dė­si Bir­žiš­kų g. 11-uo­ju nu­me­riu pa­žy­mė­to dau­gia­bu­čio gy­ven­to­ja. Lie­pos 25 d. 22-jų šio namo bu­tų gy­ven­to­jai bu­vo sku­biai eva­kuo­ti na­mo sie­no­se at­si­vė­rus ply­šiams – na­mo sie­na ski­lo nuo penk­to aukš­to, ava­ri­nė­mis pri­pa­žin­tos ir laip­ti­nės aikštelės. Iki šiol eva­kuo­ti na­mo gy­ven­to­jai dar ne­ga­li grįž­ti na­mo – na­mo tvirtini­mo ir re­mon­to pro­ce­sai už­tru­ko.

RUGP­JŪ­TIS

Evaldo Virkečio nuotr.

Pa­siū­ly­mas: „Tai vie­nin­te­lė me­no ga­le­ri­ja Kau­ne, ku­ri ne­tu­ri aiš­kaus pavadinimo“, – apie idė­ją Kau­no pa­veiks­lų ga­le­ri­jai su­teik­ti „Flu­xus“ krikš­ta­tė­vio Jur­gio Ma­čiū­no var­dą kal­bė­jo Na­cio­na­li­nio M.K.Čiur­lio­nio mu­zie­jaus di­rek­to­rė Ina Pu­ke­ly­tė. Šis pa­siū­ly­mas su­kė­lė daug dis­ku­si­jų ir ga­lu­ti­nio spren­di­mo kol kas nė­ra, o mu­zie­jaus di­rek­to­rė I.Pu­ke­ly­tė gruo­džio 17-ąją pa­li­ko pa­rei­gas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

At­vi­ra: „No­ri­si, kad ro­tu­šė bū­tų mies­to pa­ži­ni­mo cent­ras. Vie­ta, kur lan­ky­to­jas su­pras­tų mies­to is­to­ri­ją, su­si­pa­žin­tų su da­bar­ti­mi ir pa­ma­ty­tų, ką mies­tas suplana­vęs atei­ty­je“, – pri­sta­tant Kau­no bal­tą­ja gul­be ti­tu­luo­ja­mos mies­to rotušės at­nau­ji­ni­mo dar­bų pro­jek­tą kal­bė­jo me­ro pa­ta­rė­jas Si­mo­nas Kai­rys. Tiki­ma­si ro­tu­šę at­nau­jin­ti iki 2022-ųjų.

RUG­SĖ­JIS

 

Laimučio Brundzos nuotr.

Gau­siau: „Kiek­vie­nas rug­sė­jis ir toks pat, ir ki­toks“, – Rug­sė­jo 1-osios išvakarėse sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo sky­riaus ve­dė­jas Vir­gi­ni­jus Mažei­ka. Anot jo, la­biau­siai džiu­gi­nan­ti – šių­me­čių pir­mo­kė­lių sta­tis­ti­ka: jų Kauno mies­te 344-iais dau­giau nei per­nai. 3 321 ma­ža­sis kau­nie­tis šį rug­sė­jį pir­mą kar­tą sė­do į mo­kyk­los suo­lą.

 

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ti­tu­las: „Jau tu­riu tiek me­tų, kad man vi­si tie paaukš­ti­ni­mai la­bai ne­daug reiš­kia. Su­lau­kęs vy­res­nio am­žiaus pa­ste­bė­jau, kad vis daž­niau min­ti­mis pla­nuo­ji susitiki­mą su Vieš­pa­čiu, tai tie vi­si dzin­gu­liu­kai, spal­vos pa­si­trau­kia į šo­ną“, – taip rug­sė­jį pa­skelb­tą ži­nią apie po­pie­žiaus Pran­ciš­kaus spren­di­mą pa­kel­ti į kar­di­no­lus priė­mė Kau­no ar­ki­vys­ku­pas eme­ri­tas Si­gi­tas Tam­ke­vi­čius SJ. Krau­jo rau­do­nu­mo kar­di­no­lo su­ta­ną jis už­si­vil­ko spa­lio 5-ąją, kai Va­ti­ka­ne kar­di­no­lų kon­si­to­ri­jo­je ofi­cia­liai ga­vo vi­sus šio ti­tu­lo at­ri­bu­tus. Spa­lio 19-ąją Kau­no Šv.Apaš­ta­lų Pet­ro ir Po­vi­lo ar­ki­ka­ted­ro­je ba­zi­li­ko­je nau­ja­sis kar­di­no­las au­ko­jo pa­dė­kos šv.Mi­šias.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Vi­zi­ja: „Tai tu­ri bū­ti žmo­nių spren­di­mas“, – kal­bė­jo Kau­no me­ras Vis­val­das Matijo­šai­tis, pra­bi­lęs apie tai, kad 13-ka Kau­no ra­jo­no se­niū­ni­jų tu­rė­tų tap­ti Kauno mies­to da­li­mi. Rug­sė­jį mies­to ta­ry­ba tam pri­ta­rė, ta­čiau Kau­no ra­jo­no meras Valerijus Makūnas ir da­lis gy­ven­to­jų prieš to­kius po­ky­čius sto­ja pies­tu.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Ste­bi­na: „Duo­me­nų, kad nu­teis­ta­sis And­rius Ka­la­siū­nas ga­li bū­ti pa­vo­jin­gas, ne­tu­ri­ma“, – taip Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­tas pa­ko­men­ta­vo si­tua­ci­ją, kai rug­sė­jį iš sta­tyb­vie­tės Lais­vės alė­jo­je pa­si­ša­li­no be sar­gy­bos prie­žiū­ros dir­bęs nuteistasis, at­lie­kan­tis baus­mę Pra­vie­niš­kių pa­tai­sos na­muo­se. A.Ka­la­siū­nas bu­vo pa­gar­sė­jęs sa­dis­tas, nu­teis­tas už bu­vu­sios sa­vo mer­gi­nos, nu­spren­du­sios jį palikti, ne­tei­sė­tą lais­vės atė­mi­mą ir pa­si­kė­si­ni­mą nu­žu­dy­ti itin žiau­riai kankinant. Jis bu­vo pel­nęs Auš­vi­co kon­cent­ra­ci­jos sto­vyk­los bu­de­lio Jo­se­fo Men­ge­lės pra­var­dę. Iki šiol apie A.Ka­la­siū­ną jo­kių ži­nių nė­ra.

SPA­LIS

Elijaus Kniežausko nuotr.

Neį­ti­ko: „Di­rek­to­rius at­lei­džia­mas kaip pra­ra­dęs mi­nist­ro pa­si­ti­kė­ji­mą dėl vėluojan­čių so­do re­no­va­ci­jos dar­bų, ne­skaid­riai vyk­dy­tų vie­šų­jų pir­ki­mų, nepatenkina­mų są­ly­gų gy­vū­nų ge­ro­vei už­tik­rin­ti“, – spren­di­mą iš pa­rei­gų at­leis­ti Lie­tu­vos zoo­lo­gi­jos so­do di­rek­to­rių Au­ri­mą Di­džio­ką (nuo­tr.) ko­men­ta­vo aplinkos mi­nist­ro Kęs­tu­čio Ma­žei­kos at­sto­vas. Nuo 2013 m. so­dui va­do­va­vęs A.Didžio­kas ti­ki­no, kad mi­nis­te­ri­ja ne­no­rė­jo įsi­klau­sy­ti į Zoo­lo­gi­jos so­do problema­ti­ką, o tvar­ky­ti jį rei­ka­lau­ta ne­ski­riant tam lė­šų. Jis pa­ts ti­ki­no jau­tęs ir buvusio, ir da­bar­ti­nio mi­nist­ro spau­di­mą. Nors ga­lė­jo dirb­ti iki ki­tų me­tų va­sa­rio, A.Di­džio­kas pa­si­pra­šė at­lei­džia­mas anks­čiau. Kol mi­nis­te­ri­ja ieš­kos nau­jo vado­vo, so­dui lai­ki­nai va­do­vaus vy­riau­sia­sis šios įstai­gos bio­lo­gas Be­nas Arūnas No­rei­kis. Gruodį Zoologijos sode netikėtai apsilankė ne tik Specialiųjų tyrimų tarnybos, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Butauto Barausko nuotr.

Įk­liu­vo: „Bu­vo at­lie­ka­mas il­ga­lai­kis iki­teis­mi­nis ty­ri­mas tiek Po­li­ci­jos departamen­te, tiek Kri­mi­na­li­nės po­li­ci­jos biu­re dėl dis­po­na­vi­mo ak­ci­zi­nė­mis pre­kė­mis, su­lai­ky­ti de­vy­ni as­me­nys, tarp jų – vie­nas pa­rei­gū­nas“, – spa­lio 9-ąją pa­tvir­ti­no Lie­tu­vos po­li­ci­jos ge­ne­ra­li­nio ko­mi­sa­ro pa­va­duo­to­jas Ed­var­das Šileris. Dar­bo vie­to­je bu­vo su­lai­ky­tas Kau­no ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos komisaria­to Eko­no­mi­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo val­dy­bos 3-io­jo sky­riaus vir­ši­nin­kas Do­na­tas Ka­ra­lu­kas (nuotr.). Pa­rei­gū­nas kal­ti­na­mas den­gęs nu­si­kal­tė­lių veik­lą ir paė­męs di­des­nį nei 10 tūkst. eu­rų ky­šį. Lap­ri­čio ant­ro­je pu­sė­je jis bu­vo paleistas į lais­vę.

LAPK­RI­TIS

Vilmanto Raupelio nuotr.

Nau­jai: „Tai se­no­jo Kau­no pa­vel­das, ku­rį pri­va­lo­me puo­se­lė­ti“, – le­gen­di­nių Kau­ko laip­tų at­gi­mi­mu džiau­gė­si Kau­no me­ras Vis­val­das Ma­ti­jo­šai­tis. Cent­ri­nę mies­to da­lį ir Ža­lia­kal­nį jun­gian­tys 1936 m. įreng­ti au­ten­tiš­ki laip­tai, ku­riuos supro­jek­ta­vo in­ži­nie­rius Fe­lik­sas Viz­ba­ras, o pro­jek­tą pa­ren­gė ar­chi­tek­tas Stasys Ku­do­kas, šie­met baig­ti re­konst­ruo­ti. Tik­ra­sis laip­tų gro­žis tu­rė­tų atsiskleis­ti va­sa­rą, kai vir­šu­ti­nė­je laip­tų da­ly­je ims trykš­ti fon­ta­nai.

 

Vilmanto Raupelio nuotr.

Sug­rį­ži­mas: „Jos svei­ka­ta ge­ra ir ji jau­čia­si ne­blo­gai. Nu­si­tei­ku­si tęs­ti ko­vą Lietu­vo­je“, – pa­skli­dus ži­niai, kad pra­si­dė­jo bu­vu­sios Sei­mo na­rės, tei­sė­jos Nerin­gos Venc­kie­nės (nuo­tr.) ekst­ra­di­ci­ja iš JAV į Lie­tu­vą, ko­men­ta­vo jos sū­nus Ka­ro­lis Venc­kus. Lapk­ri­čio 7-ąją Kau­no apy­lin­kės teis­mas nu­spren­dė ją suim­ti dviem mė­ne­siams, mo­ty­vuo­da­mas tuo, kad ji ga­li ga­li bėg­ti ir slėp­tis. Lapk­ri­čio 19 d. už 10 tūkst. eu­rų už­sta­tą N.Venc­kie­nė bu­vo pa­leis­ta į lais­vę su apy­ko­je, ap­ri­bo­jus at­stu­mą, kiek ga­li nu­tol­ti nuo tė­vų na­mų Gar­lia­vo­je, kur ap­si­gy­ve­no. N.Venc­kie­nė Či­ka­gos ka­lė­ji­me bu­vo lai­ko­ma nuo 2018 m. pra­džios. Ji iš Lietuvos iš­vy­ko 2013 m., kai Sei­mas pa­nai­ki­no jos tei­si­nę ne­lie­čia­my­bę. Jai pareikš­ti įta­ri­mai dėl teis­mo spren­di­mo ne­vyk­dy­mo, pa­si­prie­ši­ni­mo po­li­ci­jos parei­gū­nui, truk­dy­mo ant­sto­liui ir su­da­vi­mo į vei­dą Lai­mu­tei Stan­kū­nai­tei. Vi­sus įta­ri­mus ji nei­gia.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ypa­tin­ga: „Mer­gy­tės būk­lė sta­bi­li, ji pa­ti val­go, jos svo­ris au­ga. Ir tė­ve­liai, ir mes la­bai džiau­gia­mės“, – taip Kau­no kli­ni­kų me­di­kai kal­bė­jo apie šio­je įstai­go­je gimu­sią mer­gy­tę, ku­ri pa­sau­lį iš­vy­do 22-ie­jų nėš­tu­mo sa­vai­čių tes­ver­da­ma vos 350 g. Me­di­kams pri­žiū­rint su­lau­ku­si pen­kių mė­ne­sių ir sver­da­ma 3,5 kg ji su tė­ve­liais iš­ke­lia­vo na­mo. Pa­sak me­di­kų, tai vie­nin­te­lis pa­sau­ly­je po tiek ne­daug nėš­tu­mo sa­vai­čių gi­męs ir iš­gy­ve­nęs to­kio ma­žo svo­rio kū­di­kis.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Kos­mi­nė: „Man ji pri­me­na pa­sa­ką. Rei­kia džiaug­tis, kad Kau­ne eg­lu­tės vi­sa­da bū­na ori­gi­na­lios“, – lapk­ri­čio 30 d. Ro­tu­šės aikš­tė­je įžie­bus pa­grin­di­nę mies­to eg­lę džiau­gė­si kau­nie­tė Jū­ra­tė. Eg­lę ir ro­tu­šės pa­puo­ši­mus kū­ru­si me­ni­nin­kė Jo­lan­ta Šmid­tie­nė šie­met pa­si­rin­ko kos­mo­so te­mą ir „Ma­žo­jo prin­co“ pa­sa­kos mo­ty­vus.

GRUODIS

Martyno Aleksos nuotr.

Prem­je­ra: „Pa­ža­dus rei­kia te­sė­ti. Gruo­džio vi­du­ry­je – „Mak­be­tas“, – Kau­no valsty­bi­nio mu­zi­ki­nio teat­ro ad­mi­nist­ra­ci­ja lai­ki­nai su­stab­dė sce­nos tvar­ky­mo dar­bus, ku­rie bus tę­sia­mi pa­si­bai­gus se­zo­nui. O kiek vė­les­nį įpras­tai se­zo­ną pra­dė­jo ope­ra „Mak­be­tas“. 2022 m. teat­ras švęs 130 me­tų su­kak­tį – ta pro­ga sce­na su­spin­dės vi­su gro­žiu. Dėl sce­nos re­konst­ruk­ci­jos teat­ras du­ris už­vė­rė šį pa­va­sa­rį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...,gyvenau SVIESIA ILTIMI,nes...,

kiti variantai MAN!!! nePRIIMTINI...,taip ir ATSITIKO...,PREZIDENTO INICIATYVA truputi paDIDINTOS PENSIJOS...,MIELIEJI mokekime pasiDZIAUGTI ir MAZAIS DALYKAIS... ,SEKMINGU NAUJUJU linkiui JUMS VISIEMS... TASKAS

gyvenome PAŽADAIS IR MULKINIMU.

Patys kalti,- išsirinkome savo šeimos turtais besirūpinantį godų naglą verslinyką ir kasdien persirenginėjantį gražuolį,- kol vaikas pirštu parodys:'Karalius nuogas".

Anonimui Pydarui

melais, pažadais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS