Kaunas ruošiasi Saugaus eismo dienai: šiurpoka paroda kvies pasimokyti iš svetimų klaidų | Diena.lt

KAUNAS RUOŠIASI SAUGAUS EISMO DIENAI: ŠIURPOKA PARODA KVIES PASIMOKYTI IŠ SVETIMŲ KLAIDŲ

Apie avarijose patirtus kaukolės lūžius, stuburo pažeidimus ir kitas gyvybei pavojingas traumas kauniečiai netrukus sužinos ne tik iš medikų pasakojimų, bet ir apsilankę nekasdieniškoje parodoje. Balandžio 6-ąją minima Saugaus eismo diena kvies vaizdžiai įsitikinti, kokius padarinius atneša neatsakingas elgesys lekiant paspirtuku ar kita transporto priemone.

Azartiškas greitis neretai atneša skausmingus padarinius. Apie tai liudija ir kompiuterinės tomografijos tyrimai bei medikų diagnozės, nelaimėliams patekus į ligoninės priimamuosius. Įprastai tokie duomenys nugula į ligos istorijas, tačiau netrukus kauniečiai turės progą iš arčiau susipažinti su nuasmenintais jų fragmentais.

Pasitinkant Saugaus eismo dieną, Kauno miesto savivaldybė kviečia į tradicija tapusį kasmetinį renginį. Šiemet pagrindinė jo idėja ir šūkis: „Neieškok kaltų, nes vairuoji tu!“

Balandžio 6 dieną Nepriklausomybės aikštėje, prie vadinamojo Soboro, lankytojų lauks turiningos veiklos ir atraktyvūs užsiėmimai. Bene ryškiausiu programos akcentu turėtų tapti precedento neturinti paroda, kurioje eksponuojami medicininių tyrimų rezultatai, bylojantys apie sunkias ir pavojingas traumas. Jas patyrė per neatsargumą į eismo įvykius patekę paspirtukų vairuotojai.

„Vien sutvarkytos gatvės ir atnaujinta kita eismo infrastruktūra mieste neužtikrina saugaus eismo. Priešingai, kartais lygiame kelyje greičiai netgi išauga, o vairuotojų atsargumas ir savisauga neretai ima mažėti. Vis dėlto tai ir toliau išlieka mūsų miesto prioritetu, kad situacija Kauno gatvėse kasmet vis gerėtų ir skaudžios avarijos taptų kuo retesnės.

Turime patys nepamiršti ir aplink esantiems priminti, koks svarbus elementarus atsargumas. Jo ypač pritrūksta važinėjantiems elektriniais paspirtukais, kurių su kiekviena diena daugėja. Tikriausiai būsima paroda ne vieną lankytoją šokiruos, bet tuo pačiu privers ir susimąstyti. Tai ir yra vienas iš tikslų“, – kviesdamas kauniečius dalyvauti Saugaus eismo dienos renginyje, kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Veiksmas Nepriklausomybės aikštėje šeštadienį prasidės nuo 12 val. Tiek šeimas su vaikais, tiek ir vyresnius dalyvius pasitiks autosimuliatoriai, leidžiantys saugiai pajusti, kokią didelę reikšmę turi saugos diržai patekus į eismo įvykį.

Lietuvos šaulių sąjunga kvies į savo paviljoną. Šauliai dalinsis žiniomis bei patirtimi, mokydami tinkamai suteikti pirmąją pagalbą.

Nevengiantys prie vairo naudotis išmaniaisiais įrenginiais galės išbandyti save specialiame vairuotojo reakcijos stende. Šis padės įsitikinti, kaip neatsargus elgesys ir dėmesio stoka apsunkina vairavimą.

Patiems mažiausiems eismo dalyviams Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykla parengs specialias trasas. Jose lauks pramoginis figūrinis važiavimas dviračiais. Pasirodymą su savo dresuojamais keturkojais tarnybos partneriais ruošia ir Policijos kinologai.

Išsami balandžio 6-osios programa: bit.ly/SaugusEismas.

Saugaus eismo dienos renginiais bei iniciatyvomis Kauno miesto savivaldybė kasmet primena visuomenei apie opiausias problemas kelyje, skatindama saugų ir atsargų eismo dalyvių elgesį. Jau ne pirmus metus Kauno gatvėse saugumą užtikrina išskirtinis miesto sprendimas – ant važiuojamosios dalies nupiešti „rombai“, įspėjantys vairuotojus apie artėjančias perėjas. Novatoriškas ženklinimas stipriai sumažino nelaimingų atsitikimų skaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS