Kaune paminėtas pirmosios Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-metis | Diena.lt

KAUNE PAMINĖTAS PIRMOSIOS LIETUVOS KARIUOMENĖS PRIESAIKOS 100-METIS

Kaune šeštadienį paminėtos pirmosios viešos Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-osios metinės.

1919 m. gegužės 11 dieną pirmoji vieša Lietuvos kariuomenės priesaika įvyko Kaune, Rotušės aikštėje, kur iškilmingoje ceremonijoje priesaiką „nesigailėdamas savo sveikatos nei gyvasties ligi paskutinio kraujo lašo ginti Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“ davė pirmieji šalies savanoriai, o dalis savanorių tuo metu jau kovėsi su priešu Nepriklausomybės kovose.

Minint šią sukaktį, pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, Lietuvos kariuomenės padaliniai žygiavo Kauno gatvėmis, Krašto apsaugos sistemos ir kariuomenės pajėgų vadovybė, Kauno gyventojai ir miesto svečiai kartu su dalyvavo gėlių padėjimo ceremonijoje Istorinės Prezidentūros kiemelyje, vėliau susirinkusieji stebėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių priesaikos ceremoniją.

„Savanoriai buvo ir išlieka svarbiausia Lietuvos kariuomenės atrama, petys į petį dalyvaujantys pratybose su kariais profesionalais ir stojantys tarnybon tarptautinėse operacijose. Esate būtina Lietuvos kariuomenės augimo ir stiprėjimo sąlyga bei šviežias jos kraujas“, - sakė renginyje dalyvavęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Susidarius palankiai situacijai po Pirmojo pasaulinio karo šią galimybę mūsų protėviai išnaudojo tinkamai. Paskelbę apie atkuriamą Lietuvos valstybę ir sukūrę savo kariuomenę, prieš 100 metų šioje aikštėje rikiavosi Lietuvos karių būriai, sudaryti iš savanorių, pasiryžusių ginti atkurtą Lietuvos valstybę ir žūti dėl jos laisvės. Lietuvos žmonės nepabijojo imtis atsakomybės už savo atkuriamą valstybę. Svarbiausia ir didžiausia tos atsakomybės išraiška tapo prisijungimas prie jaunos Lietuvos kariuomenės”, - renginio metu sakė Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, renginio svečiams parodomąją programą Kauno Rotušės aikštėje surengė ir Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa, grojo Karinių oro pajėgų orkestras.

1919 m. vasario 16 d. kai kuriose Lietuvos vietovėse jau buvo surengti kariuomenės paradai, tačiau gegužės 11-ąją vykusi pirmoji vieša Lietuvos kariuomenės priesaika laikoma pirmuoju oficialiu Lietuvos kariuomenės pristatymu, nes renginyje dalyvavo ir užsienio šalių atstovai iš JAV, Anglijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Po priesaikos Kaune kariai buvo prisaikdinti ir kitose įgulose ir pačiame fronte, tiesa, dėl intensyvių kovų ginant šalies nepriklausomybę kai kurie Lietuvos savanoriai žuvo taip ir nespėję prisiekti.

 

GALERIJA

  • Kaune paminėtas pirmosios Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-metis
  • Kaune paminėtas pirmosios Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-metis
  • Kaune paminėtas pirmosios Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-metis
M.Patašiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

apgavikas

atejau i iki netoli amaliu sankryzos nusipirkti torciuko gabaliuka.tai buvo balandzio pirma.pardaveja tortu skyriuje ryskiai buvo be nuotaikos.tai matesi is toli.paprasiau atpjauti gabaleli torto kurio buvo tik puse like.parasiau puse to kas buvo.ji kazka sumurmejo kad nepjausto bet virs galvos kabojo uzrasas kad mielai atpjausime jei nenorite viso torto.ji dar pakalbino kolege ar cia pjauti ar ne.kolega sake kad jin kai dirbo kazkokioj kitoj iki tai ten pjaustydavo.zodziu stoviu klausau,stebiu kas cia bus,ji vis tik atpjove idejo pasvere.ir tada as jai sakau...aij nenoriu.persigalvojau..........reikejo matyti jos reakcija pirmos sekundes kuria ji ji kazkaip suvalde nepasiusdama manes toli toli...tada as sakau su balandzio pirmaja ir viskas apsiverte.ji nusisypsojo pasake kad as pirmas kuris ja isdure ir dar kazka tai.as paemiau torciuka ir ejau taip pat isisiepes.tiesa sakant tai pusbalsiu zvengiau ...atsisukau i pardaveja.ji irgi zvenge nors neziurejo jau i mano puse

raudonoji Dalia

tai as lietuwos azuolas...

kauniete-suvalkiete

...jeigu sirdyje nera meiles ir pagarbos savo zemei,savo mamai,kad esi Lietuvos dalis ir vyro dalia ginti savo shali ,savo gimtine,,neturi supratimo ,kad esi VYRAS,,,nesupranti ir taip neaukletas[leidi neprausburniams niekinti TAVO tevu zeme]]] tai ---ka tokiam sutverimui ir priesaika….juk toks negerbia neeee saves ,ne savo tevu..Toks ir nugyvena ne LIETUVOS AZUOLO gyvenima,,o taip,,,--tik --kaip samana...Pagarbos!!! pagarbos !!sau ir tevynainiams...Zinoma nieks nenorime karo,,,bet ---kas gali zinoti ..AUGTI vyrais ---tai garbinga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS