Kaune pagerbtas Šaulių sąjungos įkūrėjas V. Putvinskis-Pūtvis | Diena.lt

KAUNE PAGERBTAS ŠAULIŲ SĄJUNGOS ĮKŪRĖJAS V. PUTVINSKIS-PŪTVIS

Minint 145-ąsias Šaulių sąjungos įkūrėjo, ideologo ir pirmojo viršininko Vlado Putvinskio-Pūtvio gimimo metines, penktadienio popietę šauliai susirinko pagerbti atminimą Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Lietuvos šaulių sąjungos V.Putvinskio-Pūtvio klubo prezidentas Stasys Ignatavičius sakė, kad šauliai vis dar gyvena V.Putvinskio idėjomis ir tęsia jo veiklą, pradėtą dar prieš organizacijos įkūrimą. "Visi Lietuvos gyventojai turėtų būti savo Tėvynės gynėjais. To siekiame ir mes dabar. Per savo darbus ruošiame visuomenę Tėvynės gynimui", – V.Putvinskio pavyzdžiu sekti kvietė S.Ignatavičius.

Provaikaitis Vidas Pūtvis, tardamas padėkos žodį susirinkusiems, pabrėžė, kad pagerbdami V.Putvinskį, mes parodome ištikimybę savo tautos idealams.

V.Putvinskis, užaugęs lenkiškoje šeimoje, pats nusprendė mokytis lietuvių kalbos. Jis aktyviai kovojo prieš spaudos draudimą, įsteigė didžiausią lietuviškos spaudos gabenimo centrą Žemaitijoje. 1919 m. kartu su bendraminčiais įkūrė Šaulių sąjungą, iki 1922 m. buvo jos pirmininkas. 1928 m. buvo apdovanotas DLK Gedimino II laipsnio ordinu už nuopelnus atkuriant bei įtvirtinant Lietuvos nepriklausomybę, taip pat garbės ženklu "Šaulių žvaigždė", kitų valstybių apdovanojimais.

V.Putvinskis-Pūtvis mirė 1929 m. kovo 5 d. Kaune. Prieš mirtį gydytojui jis pasakė: "Daktare! Ne fiziškai sergu, bet sergu dėl to, kad negaliu dirbti tautos idėjos darbo..."

GALERIJA

  • Kaune pagerbtas Šaulių sąjungos įkūrėjas V. Putvinskis-Pūtvis
  • Kaune pagerbtas Šaulių sąjungos įkūrėjas V. Putvinskis-Pūtvis
  • Kaune pagerbtas Šaulių sąjungos įkūrėjas V. Putvinskis-Pūtvis
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kaunietis

Pagarba.

tam -OS -cha ha ha na mat koks tu protingas....

o cia net penki debilai minusiukus sudejo [nesuprato jumoro] beje o kas toj sauliu sutvej susirinke konservatkgbesniku anukai ar ir buvusiu komjaunuoliu anukelius priimat ??

O.S.

Feliksas Bugailiškis, teisininkas, visuomenės veikėjas įkūrė Šiaulių "Aušros" muziejų. Atsakau komentatoriui - šmaikštautojui. O Prūdas yra tik TV "Dviračio žyyynių" personažas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS