Kaune pagerbti nuolatiniai kraujo donorai | Diena.lt

KAUNE PAGERBTI NUOLATINIAI KRAUJO DONORAI

  • 2

Vakar Kauno klinikų Kraujo centro organizuotoje iškilmingoje šventėje išskirtinai pagerbti nuolatiniai kraujo donorai.

Renginio metu skleista neatlygintinos kraujo donorystės idėja ir priminta, kodėl ši misija yra svarbi visuomenei.

Ženkliukus ir medalius įteikęs Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius, sveikindamas susirinkusius į šventę, priminė išskirtines istorijas, kuomet kraujo donorų dėka buvo išgelbėtos Kauno klinikų pacientų gyvybės. „Kraujo donorystė – vertinga dovana, kurią dėl jūsų kilnumo mes galime kasdien dovanoti visiems pacientams. Dėl jūsų gerumo kasdien galima atlikti daugybę operacijų. Šiais metais buvo ir gražiųjų istorijų: buvo išgelbėta gimdyvė, kuri dėl sunkios nėštumo patologijos neteko 3,5 litrų kraujo. Taip pat norėčiau prisiminti istoriją, kuomet dar negimusiai vienai iš dvynių motinos įsčiose buvo perpiltas kraujas. Tai nebūtų įvykę be jūsų pagalbos. Man džiugu matyti gausiai susirinkusius donorus, taip pat kolegas, studentus, kurie rodo pavyzdį mūsų visuomenei. Juk niekada negali žinoti, kada kraujo donorų dovanos gali prireikti kiekvienam iš jūsų“, – kalbėjo prof. habil. dr. R. Jurkevičius.

Alvyda Naujokaitė, Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminio lygio koordinavimo skyriaus vyr. specialistė pabrėžė, kad Kauno klinikų Kraujo centras per šių metų trečiąjį ketvirtį pasiekė 91 proc. neatlygintinų donacijų. „Jūs turite išskirtinę galimybę dovanoti žmonėms tai, ko mokslininkams vis nepavyksta sintezuoti. Esate ir būsite labai laukiami ir reikalingi pacientams dar daugelį metų“, – į susirinkusiuosius kreipėsi ir jiems dėkojo A. Naujokaitė.

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė pabrėžė, kad nuo praėjusios šventės iki šios Kraujo centre apsilankė virš 10 tūkstančių kraujo donorų, padėjusių išgelbėti gyvybę tūkstančiams žmonių.  „Nuoširdžiai dėkoju, jog aukodami kraujo suteikėte galimybę pacientams gauti reikiamą gydymą, atlikti sudėtingą operaciją, eiti į darbą ir sugrįžti į įprastą gyvenimą. Dėkojame žmonėms, kurie savo pastangomis ir idėjomis prisideda prie kraujo donorystės propagavimo. Ačiū tariu ir Lietuvos kariuomenei ir NATO kariams, be kurių pagalbos sėkmingos kraujo donorystės nebeįsivaizduoju. Už tai, jog donorai grįžta į Kraujo centrą ir jame jaučiasi saugūs bei laukiami, nuoširdžiai dėkoju visai Kraujo centro komandai“, – kalbėjo dr. D. Remeikeinė.

Kasmet Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu apdovanojami kraujo donorystėje pasižymėję donorai: davusieji kraujo neatlygintinai 20 kartų apdovanojami Lietuvos donorystės žymūno pažymėjimu, 30 kartų – Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimu, o dovanojusiesiems kraujo ne mažiau kaip 40 kartų suteikiamas garbės donoro vardas ir apdovanojami kartu su tai patvirtinančiu ženklu ir pažymėjimu.

Apdovanojimas ir išskirtiniai aplodismentai buvo skirti Antanui Damarackui, kraujo dovanojusiam net 109 kartus.

Šiais metais Donorystės žymūno pažymėjimai įteikti 33 donorams, kraujo dovanojusiam ne mažiau nei 20 kartų, Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimai – 11 donorų, kraujo dovanojusiems ne mažiau nei 30 kartų. Garbės donoro vardai suteikti dešimčiai donorų: Vidui Ajučiui, Artūrui Averjanovui, Aurelijui Eičui, Angelijai Gudžiūnaitei, Kristinai Matukaitienei, Egidijui Petrauskui, Rimantui Stakauskui, Donatui Streigiui, Renaldui Svistun, Jelenai Žeburtovičienei.

Šventinę nuotaiką renginio metu kūrė ne tik iškilmingi neatlygintinų donorų apdovanojimai, sveikinimų ir padėkos kalbos, bet ir „Electric Ladies“ koncertas, kuriam publika negailėjo gausių ovacijų.

GALERIJA

  • Kaune pagerbti nuolatiniai kraujo donorai
  • Kaune pagerbti nuolatiniai kraujo donorai
R. Kreivaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Tos uodės visąlaik kraują čiulpia - tai gal ir mes donorai?..

?

krauja daviau daugiau kaip 40 kartu ir nieko apie rengini nezinojau...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS