Kauniečiai gerokai permokėjo už šilumą | Diena.lt

KAUNIEČIAI GEROKAI PERMOKĖJO UŽ ŠILUMĄ

Beveik 15 mln. eurų – tiek, Kainų komisijos duomenimis, 2015-2018 metais vartotojai permokėjo už šilumą „Kauno energijai“.

Komisija ketvirtadienį nusprendė, kad nepagrįstos „Kauno energijos“ pajamos – 14,268 mln. eurų – susidarė dėl šilumos kainoje įskaitytų ir faktiškai patirtų sąnaudų kurui ir šilumai iš nepriklausomų gamintojų įsigyti neatitikimo. Taip pat nuo 2016 m. rugpjūčio 1 d. iki 2018 m. sausio 31 d. dėl neteisingai apskaičiuotų šilumos gamybos sąnaudų vartotojams buvo įskaičiuota 653,5 tūkst. eurų nepagrįstų šilumos įsigijimo sąnaudų.

„Kauno energija“ turės visą šią sumą grąžinti vartotojams, mažindama šilumos kainas.

Komisija nusprendė, kad „Kauno energijos“ bazinė šilumos kaina nuo spalio turėtų mažėti 8,3 proc. ir siekti 4,17 cento už kilovatvalandę (kWh), neįvertinant papildomų dedamųjų. Ši kaina Kaune galios ateinančius trejus metus.

Kauniečiai už šilumą iš tiesų permokėjo beveik 15 mln. eurų. Visos mūsų prognozės pasitvirtino.

Nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos prezidentas Vytautas Kisielius teigia, kad po Kainų komisijos įpareigojimo grąžinti vartotojams nepagrįstai surinktas lėšas šilumos kaina Kaune galėtų tapti mažiausia šalyje.

„Konkurencija šilumos rinkoje veikia. Tačiau dėl taikytos kainodaros konkurencijos nauda nepasiekdavo gyventojų. Tokia ydinga situacija po Kainų komisijos sprendimo pagaliau pasikeis“, – pranešime žiniasklaidai teigia V. Kisielius.

Pasak jo, asociacija jau ne vienerius metus viešai kėlė klausimus dėl „Kauno energijos“ kainodaros ir galimų vartotojų permokų.

„Nors mūsų skaičiavimai dėl galimų permokų ne kartą buvo vadinti spekuliacijomis, šiandien matome aiškiai – kauniečiai už šilumą iš tiesų permokėjo beveik 15 mln. eurų. Visos mūsų prognozės pasitvirtino“, – teigia V. Kisielius.

Kaune veikia aštuonios nepriklausomų šilumos gamintojų katilinės, gaminančios šilumą iš biokuro ir medienos atliekų. Pasak V. Kisieliaus, nepriklausomų gamintojų konkurencija ir biokuro naudojimas rinkoje lėmė tai, kad nuo 2012 metų šilumos kainos Kaune jau sumažėjo net 40 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

...

Gyvatuko mokestis tai lyg turėtume mokėt šaldytuvo mokestį kai parduotuvėj perkam ledus.

Inžinierius

Gyvatuku mokestis atsirado atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje.Tuojau vagys susigaudė kurioje vietoje galima padaryti didelius pinigus.Gyvatuko mokęsčio neturi būti,nes žmonės moja už šiltą vandenį.Šiltas vanduo tiekiamas vamzdynais,kurie isvedžioti per namo butų vonias,tam kad šiltas vanduo neatšaltu.Todėl mokantys už karštą vandenį apmoką už tai ,atskiro mokesčio už gyvatuką negali būti.Tai prektas,sugalvotas inžinierių,kitaip negali būti.Tų vamzdynų iš vonios kambarių nepašalinsi.Dabar butų savininkai moka kelis kartus už šiltą vandenį,nors tai yra tokia šilto vandens pateikimo sistema į butus.

Kaunietis

Ne tik nuo 2015 buvo apvogti šilumos pirkėjai Kauno mieste,visoje Lietuvoje.Lietuvos piliečiai apgaudinėjami ir apvagiami buvo ir yra energetiku nuo tada kaip atgavo Lietuva nepriklausomybę .Vagia centralizuoto šildymo pardavėjai,Lietuvos dujos,sugalvojo ”pastovia dujų kainos dalį”,vandenys prisidėjo prie sąskaitos paaiškinama grafą apie 1 m3 vandens mokęstį ,kas į 1m3 įeina.Elektros pardavėjai liko sažiningi,jie parduoda elektrą pagal prietaisų rodmenis,taip kaip yra įteisinta LR C energetikos kodekse.Aukščiau minėtos įmonės ,tai ” ,Lietuvos dujos”,”centralizuotai ”parduodama šiluma nesąžiningai verčiasi.Teko matyti,teko skaičiuoti ,todėl aišku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS