Kaunietė Bristolį užkariavo džiazo ritmu: svarbiausia – ieškoti galimybių | Diena.lt

KAUNIETĖ BRISTOLĮ UŽKARIAVO DŽIAZO RITMU: SVARBIAUSIA – IEŠKOTI GALIMYBIŲ

"Gyvenime, be abejo, veikia tam tikras sėkmės faktorius. Tačiau labiausiai pasikliauju savo ryžtu ir užsispyrimu", – sako kaunietė Karolina Griškutė.

Šią merginą išties galima vadinti laimės kūdikiu. Vos baigusi mokyklą ir atvykusi studijuoti į Jungtinę Karalystę, ji įgyvendino savo svajonę – subūrė džiazo grupę. Šiandien kvartetas sėkmingai koncertuoja įvairiose Bristolio erdvėse ir ruošiasi turui. Vis dėlto viso to nebūtų įvykę be didžiulių pačios K.Griškutės pastangų.

Sėkmė laukė svetur

Karolina dainuoja dar tik keletą metų, tačiau menai jos gyvenime visada užėmė svarbią vietą. Net septynerius metus mergina šoko sportinius šokius. Tačiau, sulaukus dvylikos, juos teko palikti, nes išėjo buvęs šokių partneris. Tuomet vyko keli muzikiniai konkursai mokykloje, kur K.Griškutės talentas buvo pastebėtas.

"Nuo mažų dienų domėjausi džiazu. Šio žanro klausėsi mano tėvai, o mane pačią be galo įkvėpė atlikėja Billie Holiday. Tad apsidžiaugiau, kai pradėjus dainuoti, paaiškėjo, kad mano balsas puikiai tinkamas džiazui", – pasakojo pašnekovė.

Nutarusi siekti muzikinės karjeros, K.Griškutė ėmė rimčiau mokytis vokalo, ir dainuoti įvairiose Kauno vietose – baruose, restoranuose ir kitose erdvėse. Būdama vos septyniolikos, ji netgi buvo pakviesta užlipti ant "Kaunas Jazz" festivalio scenos. "Be galo nustebau, kai sužinojau, kad organizatorius sužavėjo vienas mano ankstesnių pasirodymų. Dalyvavimas tokio masto renginyje man, kaip jaunai muzikantei, davė labai daug. Juk "Kaunas Jazz" turi ilgametes tradicijas ir yra vienas svarbiausių džiazo renginių Lietuvoje", – džiaugėsi ji.

Būdama abiturientė, K.Griškutė taip pat pradėjo dirbti Kauno valstybinėje filharmonijoje. Mergina tikėjosi būti arčiau muzikos profesionalų. Taktika pasiteisino – Karolina susipažino su muzikantais ir išgirdo jų nuomonę.

"Stengdavausi nepraleisti progos užmegzti ryšių su Filharmonijoje koncertuojančiais muzikais. Tad su kai kuriais jų iki šiol palaikome draugiškus santykius. Tada ir supratau, kad jei jau profesionalai skatina mane eiti į priekį, vadinasi, esu teisingame kelyje", – mintimis dalijosi pašnekovė.

Žmonės Bristolyje išties labai draugiški ir paslaugūs.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Savo karjeros pradžia K.Griškutė laiko 2016-uosius, nes būtent tada ji pirmą kartą pasirodė viešame renginyje. Pradėjus nuo restoranų ir barų, vėliau merginos muzikiniame kelyje atsirado ir kur kas rimtesnių scenų. Baigusi gimnaziją K.Griškutė nusprendė išvykti studijuoti į Jungtinę Karalystę – juk čia jaunam muzikantui daugiau galimybių. Tiesa, mergina pasirinko ne muzikos, o medijų ir kultūros studijas Vakarų Anglijos universitete Bristolyje. "Baigus šias studijas galima dirbti visame kultūros lauke. Pasirinkau platesnę sferą, nes noriu turėti daugiau galimybių. Tačiau neapleidau ir muzikos – jai skyriau ypatingą dėmesį", – pasakojo pašnekovė

K.Griškutė visuomet svajojo sukurti džiazo grupę ir su ja koncertuoti. Tad išvykusi svetur, laiko veltui ji neleido. Jau antrąją studijų savaitę mergina susipažino su būsimais kvarteto nariais. "Žmonės Bristolyje išties labai draugiški ir paslaugūs. Dėstytojai stengiasi išlaikyti neformalų santykį, pataria, pagelbėja. Ypač atsižvelgiama į studentus iš užsienio – stengiamasi juos įtraukti į kuo daugiau užsiėmimų, kviesti į renginius. Nors buvo labai baisu išvykti toli nuo namų, džiaugiuosi, kad tam ryžausi. Tiesa, jei pati nebūčiau rodžiusi be galo didelės iniciatyvos, mano muzikinė karjera būtų nesivysčiusi taip greitai", – tikino ji.

Sudomino britus

Į Bristolį K.Griškutė atsikraustė vos prieš metus. Žinodama, kad miestas gausus džiazo renginių, ji stengėsi jų aplankyti kuo daugiau. "Renginiuose ir per socialinius tinklus ieškojau kitų muzikantų kontaktų. Žmonės mane taip pat surasdavo per medijas. Išvydę vaizdo įrašus, kuriuose dainuoju, kviesdavo išbandyti savo jėgas atviruose renginiuose ar koncertuose", – pasakojo ji.

Taip pažįstamų ratas aplink Karoliną vis plėtėsi, tad Bristolyje šiuo metu apie jos veiklą žino nemažai žmonių. Mergina netgi buvo pakviesta į radijo stotį "Ujima Radio Bristol". Radijo laidos vedėjai Karoliną vėlgi surado per socialinius tinklus. "Jie matė kelis mano gyvus pasirodymus, tad plačiau pasidomėjo manimi – ką aš dainuoju, kur koncertuoju. Radijo laidos atstovams buvo be galo įdomu tai, kad aš užsienietė. Jie sakė, kad metai yra labai trumpas laiko tarpas, per kurį ne kiekvienas jaunas muzikantas, juolab iš užsienio, sugebėtų suburti profesionalią grupę ir pradėti koncertuoti, – pasakojo pašnekovė. – Laidos metu papasakojau, kaip man sekasi, su kokiais iššūkiais susiduriu, atlikau dainą. Tad apie mane sužinojo dar daugiau bristoliečių."

Socialiniai tinklai ir lemtingi netikėtumai K.Griškutei taip pat padėjo susipažinti su savo grupės nariais. "Tik persikėlusi į Bristolį pamačiau, kad viename bare vyks svingo ir džiazo renginys. Jame grojo vienas kontrabosininkas, kuris buvo feisbuko draugas. Sutapimas, kad jis taip pat buvo matęs mano pasirodymų įrašus, ir mane pagyrė. Nuėjus pažiūrėti, kaip muzikantas groja gyvai, supažindino su savo draugais. Du iš jų dabar yra mano grupėje", – juokėsi pašnekovė. Tad, susidraugavus su naujaisiais pažįstamais, K.Griškutei kilo mintis apie kvartetą. Grupės kūrimo idėją bičiuliai sutiko palankiai. O kadangi kvarteto nariai Bristolyje gyvena seniau ir turi daugiau patirties, Karolinai atsivėrė nemažai galimybių.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

"Mano grupės pianistas yra amerikietis, kontrabosininkė – pusiau amerikietė, pusiau vokietė, o būgnininkas – britas. Tad štai tokia įdomi mūsų daugiakultūrė kompanija, – pasakojo pašnekovė. – Iš savo muzikantų išmokstu išties nemažai, nes jie vyresni ir labiau patyrę. Pavyzdžiui, būgnininkas turi savo bigbendą. Kvartete kartais mums keturiems būna gana sunku susikalbėti, bet tada pagalvoju, kad bigbende yra net šešiolika asmenų."

Pagaliau susigrojome ir nusprendėme, kokius kūrinius tiksliai norime atlikti.

Tad K.Griškutė iš savo grupės muzikantų sulaukia patarimų ne tik muzikiniais, bet ir rinkodaros ar finansų klausimais. "Jaunas muzikantas turi būti pats sau vadybininkas. Man kol kas tai didelis iššūkis, bet manau, kad susitvarkau neblogai. Juk visais grupės klausimais faktiškai rūpinuosi aš. Buvo įdomu sužinoti, kaip tai reikia daryti svečioje šalyje, nes čia kiek kitokia sistema", – pripažino ji.

Planuose – turas

Merginos suburta grupė kol kas vadinasi "Karolina Griškutė Quartet". Tačiau užsienyje lietuviškas pavardes ištaria ne visi, tad pavadinimas su laiku gali kisti.

"Šiuo metu brandiname savo muziką. Pagaliau susigrojome ir nusprendėme, kokius kūrinius tiksliai norime atlikti. Ketiname džiazą šiek tiek pamaišyti su kitais muzikos stiliais, kadangi grupės pianistas yra bliuzo muzikantas. Tad mūsų kūriniuose atsiras ir bliuzo prieskonių", – mintimis dalijosi pašnekovė.

Artimiausiuose grupės planuose – koncertas Kardifo mieste ir mini turas po Ispaniją. O pavasarį K.Griškutė norėtų surengti kvarteto koncertą ir Lietuvoje. "Jei nepavyks, bent jau atvyksime dviese su pianistu", – šypsojosi ji. Gimtinėje mergina neseniai lankėsi ir viena. Čia ji surengė koncertą restorane "Pilies sodas". "Visada gera grįžti namo. Deja, dėl įtempto grafiko tai pavyksta ne taip dažnai, kaip norėtųsi", – pripažino ji.

Vis dėlto apie tėvynę K.Griškutė britams pasakoja nemažai. Anot jos, užsieniečiams pastarieji jaučia didžiulį prielankumą. "Jei esi talentinga asmenybė, o dar ir atvykusi iš svetur, britams ypač įdomu. Buvau nustebusi, kiek daug žmonių čia žino apie Lietuvą ir susidomėję klauso, kai apie ją pasakoju", – atskleidė mergina. Karolinos kvartetas jau turi ir ratą savo gerbėjų, kurie lankosi kiekviename koncerte. Tad apie džiazuojančią lietuvę sužino vis daugiau bristoliečių,

Dėl muzikinės veiklos gausos Karolina šiuo metu netgi pristabdė studijas. Koncertų tiek daug, kad mergina praktiškai gali išgyventi vien iš muzikos. "Taip pat pradėjau dirbti viename teatre. Tad, sudėjus visas pajamas, išeina pakankama pragyventi suma. Žinoma, kai tik atvykau į Bristolį, teko dirbti ir restorane bei kitus panašius darbus, – atskleidė ji. – Tačiau niekada neužmiršau ir savo muzikinės veiklos. Tokia jau muzikanto duona. Privalai nuolat tobulėti, siūlyti savo koncertus įvairioms koncertinėms vietoms. Kiek pastangų pats įdėsi, tiek pajamų ir turėsi."

Nors atrodo, kad K.Griškutė savo svajonę pasiekė gana lengvai, pašnekovė nemano, kad tai akla sėkmė. "Tiesa, kad tik atvažiavusi susipažinau su savo grupės nariais. Tačiau jei pati nebūčiau rodžiusi iniciatyvos, viskas būtų uždelsta arba išvis neįvykę, – tiki ji. – Svarbiausia pasiryžti ir ieškoti galimybių, nes niekas neateis ir už tave nepadarys. Atsitiktinė sėkmė egzistuoja, bet aš labiau pasitikiu nesustojamu ėjimu į priekį", – pokalbį baigė Karolina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cupacups

Lūpos .megsta cupacups.

>Raimondui

Čia šeichai pasivaikščiojo

Raimondas

Graži moteris

SUSIJUSIOS NAUJIENOS