Kaunietės pragaras: išvažiavus pareigūnams kaimynai siautėja toliau | Diena.lt

KAUNIETĖS PRAGARAS: IŠVAŽIAVUS PAREIGŪNAMS KAIMYNAI SIAUTĖJA TOLIAU

"Gyvename kaip kokie zombiai – visiškai be poilsio. Į darbus turime eiti be miego", – savo ir kaimynų apverktiną kasdienybę aprašė kaunietė, gyvenanti V.Krėvės pr. 31 daugiabutyje.

Baisiausia – per šventes

"Naktimis neįmanoma pakęsti kaimynų trypimo, daužymosi, rėkavimo, keiksmų, kartais būna ir muštynių. Baisiausia situacija būna per šventes. Neturėjome nei normalių švenčių, nei poilsio", – tęsė gyventoja.

"Kauno dienos" žurnalistams ji pasakojo, kad su viename iš butų gyvenančiais vis kitais žmonėmis ji ir kiti nuolatiniai gyventojai vargsta jau gana seniai.

"Ten yra buvusi girtuoklių landynė. Gyveno girtuoklė moteris. Ji prasigėrė, numirė. Butas atiteko sūnui. Jis buto nei tvarkė, nei remontavo. Tokią landynę ir nuomoja. Tvarkingi žmonės ateina, pasižiūri, ir bėgte išbėga iš to buto", – kalbėjo kaunietė. Nuomininkai vis pasikeičia, bet kaskart tenka nusivilti jų kaimynyste. Ne tik nusivilti, bet ir toliau rašyti skundus policijai bei kentėti siautulį, kuris neretai trunka net iki 5–6 val. ryto.

"Anksčiau butą nuomojosi vieni girtuokliai. Tuos dar buvo galima kentėti. Pas juos bent naktimis buvo tylu. Dieną būdavo visko – ir muštynių, ir su peiliu kažkas kažką sužalojo. Būdavo riksmai, daužymaisi, baisu. Bet naktimis buvo tylu. Kentėjome", – dėstė pašnekovė.

Gyventojai skundžiasi, kad naktimis neįmanoma pakęsti kaimynų trypimo, daužymosi, rėkavimo, keiksmų, kartais būna ir muštynių.

Į pastabas nereaguoja

Prieš porą metų minėti žmonės išsikėlė. Netrukus į jų vietą atėjo kiti gyventojai. "Atsikraustė kiti girtuokliai. Ir prasidėjo... Jau ir naktimis triukšmas, rėkavimas, daužymasis. Policiją kviečiame, rašome pareiškimus – naudos jokios. Tie kaimynai gyveno apie pusantrų metų", – triukšmingų kaimynų odisėją tęsė moteris.

Sulaukus jų išsikraustymo vėl sužibo viltis. "Galvojome, kad, atsikraustę kiti žmonės, bent jau naktimis bus ramūs. Bet nieko nepagerėjo. Atsikraustė pana apie 20 metų su sugyventiniu. Naktimis duodasi ištisai. Daužymas, lakstymas. Neįmanoma. Naktį jie ten ir baldus stumdo, mėto. Kai trenkia kažką, pašoki iš miegų, iš lovos", – pasakojo gyventoja.

Anot jos, per Naujųjų metų sutikimą, kai buvo trys laisvadieniai, ramybės nebuvo visas tris paras. Dieną naktį. "Staugimas, žviegimas, klykimas. Ir muštynių buvo. Policiją kvietėme. Pareigūnai išvažiuoja, kaimynai toliau duodasi. Neįmanoma ištverti. Su savininku kalbėta. Ir mes kalbėjome, ir policija. Su juo susišnekėti neįmanoma. Jam vienodai. Svarbu nuompinigiai, o kas vyksta bute – ne jo reikalas, vienodai šviečia", – tvirtino moteris.

Neįmanoma. Naktį jie ten ir baldus stumdo, mėto. Kai trenkia kažką, pašoki iš miegų, iš lovos.

Baudos nepadeda

Kaunietė pasakojo, kad kartu su kitais kaimynais buvo nuėjusi į seniūniją. Ten, kaip teigė, sulaukė patarimo kreiptis į namo savininkų bendrijos pirmininką: jis turi rašyti raštą ir tada seniūnija kažką darytų.

"Kreipėmės į pirmininką. Jis neveiklus. Tik pečiais patraukė. Nieko nedaro. Sakė, kad rašytume pareiškimą policijai, jis jį pasirašytų paremdamas mus. Bet policijai esame jau tiek rašę pareiškimų... Nusibodo kiekvieną naktį kviesti pareigūnus ir pareiškimus rašyti. Nežinau, kaip iškeldinti tokius nuomininkus, ką daryti", – guodėsi kaunietė, atsiuntusi kelis protokolus, kuriuose pareigūnai konstatuoja, kad atvykę jie užfiksavo triukšmaujančius kaimynus.

Moteris teigė nelabai suprantanti, kodėl už tokius pažeidimus neskiriamos baudos arba skiriamos neadekvačios. "Į pareiškimus gauname nemažai atsakymų tiesiog "pareiškėją pripažinti nukentėjusiu" arba skiriama nusižengimo neatitinkanti bauda (20 eurų). Iki 2021 m. už triukšmą nakties metu minimali bauda buvo 50 eurų. Nuo 2021 m., kiek žinau, baudos yra padidintos, ir minimali bauda už tokį nusižengimą siekia 100 eurų. Iš kur 20 eurų? Už piktybiškai nuolat pasikartojančius nusižengimus, manyčiau, baudos turėtų didėti. O čia gaunasi atvirkščiai – mažėja... Tokios nuobaudos (ar iš viso jų nebuvimas) nuomininkų nedrausmina. Jie ir toliau siautėja lyg niekur nieko, o kaimyninių butų gyventojai nežino, kur kreiptis pagalbos ir ką daryti. Jau tikrai nusibodo ir nuolat kviesti policiją, ir tuos pareiškimus rašyti. Todėl tikimės bent jau gauti kokį patarimą, kas galėtų įpareigoti buto savininką iškeldinti tokius nuomininkus, ar kur kreiptis pagalbos, kad pagaliau pasibaigtų pragaras", – nepraranda vilties moteris.

Ji priduria, kad naktimis girdėti daugiau nei dviejų žmonių šūksniai, nors bute turėtų gyventi tik pora.

Aštuoni skundai sausį

Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė neturi kito patarimo, nei kad kaskart kreiptis į pareigūnus, kai kaimynai neleistinu metu pradeda triukšmauti.

"Iš tikrųjų reikėtų klausimą spręsti su buto savininku, kuris tą butą išnuomojo, dėl tokių asmenų iškraustymo. Pareigūnai, pasitvirtinus triukšmo faktui, gali bausti pagal numatytą tvarką", – teigė policijos atstovė.

Ji pacitavo, kad pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 488 str., dėl viešosios rimties trikdymo, gresia bauda nuo 20 iki 80 eurų. Pakartotinai padarytas toks pažeidimas užtraukia baudą nuo 80 iki 300 eurų.

O.Vaitkevičienė nurodė, kad vien šiais metais nurodyto daugiabučio adresu (pagal konkretų butą informacijos neteikia) gauti aštuoni pranešimai. Visi – dėl viešosios tvarkos pažeidimų.

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas gyventojams teigė negalįs niekuo padėti. "Dėl situacijos nuomojamame bute V.Krėvės prospekte triukšmu besiskundžiantys gyventojai turėtų kreiptis į policiją raštu. Nei seniūnija, nei Viešosios tvarkos skyrius neturi įstatymu suteiktų įgaliojimų spręsti tokių klausimų ar imtis gyventojų iškeldinimo procedūrų", – tvirtino R.Vilimas.

Name veikia daugiabučio namo savininkų bendrija "Krėvėna". Su jos pirmininku susisiekti nepavyko.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Bbb

Mano draugelis kaimynu duris uzklikavo gerais klijais, tie duru nesugebejo atidaryti kelias dienas..pradziai nesuprato kas vyksta..baliai vel buvo,,vel uzklijavo..irpo keliu kartu baigesi..

Vejas

Noviciok issprestu visas problemas ir su savininku ir su nuomininkais

Kai patvarke vieną landynę su tiuremscikais tai visi apsiputoje reke kad nubausti reikia pareigūnus,tai patys ir tvarkykites.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS