Kauno apskrityje daugėja pneumokokinės infekcijos atvejų | Diena.lt

KAUNO APSKRITYJE DAUGĖJA PNEUMOKOKINĖS INFEKCIJOS ATVEJŲ

  • 1

Kauno apskrityje daugėja pneumokokinės infekcijos atvejų. Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius čia užregistruota 16 pneumokokinės infekcijos atvejų, t. y. beveik tiek, kiek per visus 2022 m. (17 atvejų).

Pneumokokinę infekciją sukelia bakterijos Streptococcus pneumoniae, dažniausiai sukeliančios bakterinį plaučių uždegimą, bet gali būti ir tokių ligų, kaip meningitas, angina, endokarditas, vidurinės ausies ir prienosių ančių uždegimai, priežastis. Daugelio ligų būtų galima išvengti pasitelkiant skiepus.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skaičiuoja, kad pernai Kauno apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ) įskiepijo 1 839 pneumokokinės infekcijos polisacharidinės konjuguotos vakcinos dozes suaugusiesiems, t. y. beveik 2 kartus mažiau, palyginti su 2021 m. (2 839 dozės), ir beveik 3 kartus mažiau, palyginti su 2020 m. (5 495 dozės). Pernai vos 19 vaikų, priklausančių pneumokokinės infekcijos rizikos grupėms, buvo paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, o tai yra daugiau kaip 3 kartus mažesnis paskiepytų asmenų skaičius, palyginti su 2021 m. (64 dozės) ir beveik 9 kartus, palyginti su 2020 m. (169 dozės).

Iki šiol nuo pneumokokinės infekcijos nemokamai buvo skiepijami patvirtintų rizikos grupių asmenys, vaikai ir suaugusieji. Prieš mėnesį pradėtas 75 metų ir vyresnio amžiaus asmenų skiepijimas pneumokokinės infekcijos polisacharidine konjuguota vakcina valstybės biudžeto lėšomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tik

mazeja dulkiagalviu kontingentas ir tai daroma samoningai pagal briuselio klounu programa pristatoma psoz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS