Kauno Botanikos sode pasodintas ąžuolas kompozitoriui K. Pendereckiui | Diena.lt

KAUNO BOTANIKOS SODE PASODINTAS ĄŽUOLAS KOMPOZITORIUI K. PENDERECKIUI

Liepos 14 d. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode iškilmingai pasodintas ąžuolas lenkų kompozitoriaus Kšyštofo Pendereckio (1933–2020) garbei.

Jis laikomas viena įdomiausių XX a. muzikos pasaulio asmenybių – kūrėjas, dirigentas, daugiau nei 40 metų nepaleidęs iš rankų batutos, koncertavęs su pačiais garsiausiais Europos orkestrais ir atlikėjais. K.Pendereckis taip pat buvo nuoširdus Lietuvos muzikos visuomenės bičiulis. Jis ne kartą viešėjo Vilniuje ir Kaune, dirigavo atliekant jo kūrinius.

Pagerbti šio žymaus žmogaus atminimo susirinko Lenkijos instituto Vilniuje direktorė dr. Malgožata Stefanovič-Pecela, LR Seimo narys, Seimo kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta, VDU rektorius Juozas Augutis, Aleksoto bendruomenės centro valdybos pirmininkė Steputė Račkauskienė ir kiti.

Simbolis: K.Pendereckį VDU Botanikos sode primins pasodintas ąžuoliukas. / S. Chudobaitės nuotr.

Botanikos sodas šiam renginiui buvo pasirinktas ne veltui. K.Pendereckis labai mylėjo savo sodą ir apie kiekvieną medį galėjo pasakoti valandų valandas. "Neatsitiktinai kompozitoriaus ąžuolas buvo pasodintas prie Japonijos sodelio, nes kadaise K.Pendereckis sukomponavo kūrinį apie Hirošimos sprogimo aukas", – priminė renginio vedėjas Zenonas Šalna.

"Kiekvienas žmogus, kuris kada nors kalbėjo su K.Pendereckiu, tikrai tuo metu jautėsi lyg būtų svarbiausias", – prisiminimais pasidalijo V.Juozapaitis.

Lenkijos instituto Vilniuje direktorė M.Stefanovič-Pecela dėkojo visiems susirinkusiesiems ir džiaugėsi, kad VDU Botanikos sode visuomet išliks šio išskirtinio menininko atminimas.

Renginyje taip pat nuskambėjo dvi K.Pendereckio miniatiūros, kurias atliko klarnetininkė Amelija Lapinskaitė su mama Marta Lapinskiene.

GALERIJA

  • Kauno Botanikos sode pasodintas ąžuolas kompozitoriui K. Pendereckiui
S. Chudobaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alenksandrovič Santoryisky

O propesoriai ten namukus pasistatyti nesugalvos?precedentas yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS