Kauno centrinį paštą nori paskelbti kultūros paminklu | Diena.lt

KAUNO CENTRINĮ PAŠTĄ NORI PASKELBTI KULTŪROS PAMINKLU

Kultūros ministerija inicijuoja Kauno centrinio pašto paskelbimą kultūros paminklu.

Šių veiksmų ministerija ėmėsi vykdydama premjero Sauliaus Skvernelio pavedimą, kai jis anksčiau vasarį pranešė sieksiantis pritaikyti pastatą valstybės reikmėms.

Kauno centrinis paštas yra vienas svarbiausių tarpukario valstybės reprezentacinių statinių.

Kultūros ministerija Vyriausybę informavo, jog pavedė Kultūros departamentui skubos tvarka parengti dokumentus Kauno centrinio pašto rūmų paskelbimui kultūros paminklu.

„Ministerija, gavusi iš departamento reikiamą medžiagą, nedelsiant parengs ir teisės aktų nustatyta tvarka teiks derinti Vyriausybės nutarimo projektą dėl minėto objekto paskelbimo kultūros paminklu“, – rašoma Kultūros ministerijos rašte Vyriausybei.

Pašto rūmams gavus kultūros paminklo statusą, jis galės būti įrašomas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą ir tuomet bus galima pradėti rūmų paėmimo visuomenės reikmėms procesą.

Šiuo metu pastatą valdo Susisiekimo ministerijai pavaldus Lietuvos paštas.

Kauno centrinio pašto pastato likimu susirūpinta po to, kai sausio viduryje čia įvyko vandentiekio avarija, dėl jos buvo užlieta dalis patalpų. Vėliau pašto sienos dar kartą sudrėko testuojant vandentiekio sistemą ir ieškant daugiau gedimų.

Kauno centrinį paštą užliejo vanduo

Vilmanto Raupelio nuotr.

Kilus pasipiktinimui dėl netinkamai prižiūrimo išskirtinės architektūros pastato, Lietuvos paštas siūlė Kauno centrinio pašto rūmus parduoti, tačiau dalis kauniečių tam prieštaravo, ragindami valstybę susirūpinti nacionaliniu lygmeniu svarbiu objektu ir pasirūpinti jo atgaivinimu.

Reaguodamas į tai, S. Skvernelis vasario viduryje pavedė ministerijoms pateikti siūlymus Turto bankui dėl ministerijų ir valdymo srities institucijų administracinių patalpų poreikio Kauno mieste, kartu įvertinant galimybes optimizuoti šiuo metu naudojamą nekilnojamąjį turtą.

Įvertinęs gautą informaciją, Turto bankas įpareigotas pateikti išvadas dėl galimybių perkelti į Kauno centrinio pašto pastatą atitinkamas valstybės institucijas ir Kauno miesto savivaldybės institucijas, suderinus šį klausimą su Kauno miesto savivaldybės administracija.

Vyriausybės spaudos tarnyba BNS informavo kad informaciją institucijos buvo įpareigotos pateiki iki kovo 1 dienos, tačiau sulaukta tik minėto Kultūros ministerijos rašto.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

nepavydi, bet protinga

Mieli kauniečiai, kol dar galime, kovokime už Nemuno salą ir kiekvieną mums brangų istorinį žemės lopinėlį, nes šios kadencijos ponams yra svarbu tik ...... kiek man liks.

ww

Puiku, nes biznieriai įsijautė tik griauti ir daryti pinigus statant stiklinius pastatus.,prigrųsti Nemuno salą ,lyg nebūtų žemės. Miesto valdžiai vienodai rodė, kad pastatas atlaikė karą, okupacijas o apleistas dabar kai yra sąlygos išsaugojimui.

Likimas

Pritaikyti Universitetui arba mokslo vystymo laboratorijai, o nestatyti naujų pastatų Nemuno saloje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS