Kauno centrinis knygynas – „Pegaso“ rankose | Diena.lt

KAUNO CENTRINIS KNYGYNAS – „PEGASO“ RANKOSE

Kauno centrinis knygynas jau turi naują šeimininką. Kauno miesto savivaldybė šiandien patvirtino, kad nuo liepos mėnesio knygynas pereis į knygynų tinklo „Pegasas“ rankas.

Vienas kandidatas

Praėjusį mėnesį miesto valdžia buvo paskelbusi Laisvės alėjoje esančio Centrinio knygyno nuomos konkursą. Jame dalyvauti susidomėjo tik viena bendrovė – knygynų tinklas „Pegasas“. Po nedidelių derybų, savivaldybė palankiai įvertino kandidatą. 

„Kaip bebūtų liūdna, konkurse dalyvavo tik vienas dalyvis, bet šis kandidatas mums tinkamas. Konkurso sąlygos to nenumatė, bet mes analizavom įmonės balansą, kelis jo punktus paprašėme patikslinti. Jie mums viską paaiškino ir mums tai tiko“, – komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Jis patikino, kad pavyko susiderėti ir labai palankią nuomos kainą. Konkurso sąlygose buvo nurodoma, kad minimali nuomos kaina už kvadratinį metrą bus 10 eurų, tačiau „Pegasas“ sutinka mokėti 15 eurų, tad į miesto biudžetą bus surenkama daugiau pinigų.

G. Petrauskas sakė, kad, jei niekas nestabdys procesų, tikimasi Centrinį knygyną išnuomoti iki liepos pirmos dienos. Tiesa, anot administracijos direktoriaus, kol kas nėra aišku, kokia kryptimi keliaus naujieji knygyno valdytojai. G. Petrauskas sakė, kad kol kas konkrečios vizijos nėra. Jos greičiausiai šiemet ir neišvysime, nes „Pegasas“ nori iš pradžių kokį pusmetį Centriniame knygyne apšilti kojas ir tuomet galvoti, kaip veiklą vystyti toliau bei svarstyti, ką keisti leidžia paveldosaugininkai.

Nuomos sąlygos

Konkurso sąlygose įtvirtinta, kad konkursą laimėjęs nuomininkas privalės išsaugoti dabartinį knygyno interjerą bei ant pastato fasado esančią iškabą. Nuomininkas taip pat bus įpareigotas rinkodaros ir reklamos tikslais naudoti nepakeistą Centrinio knygyno pavadinimą.

„Naujieji patalpų šeimininkai turi atrasti harmoningus sprendimus, kurie apjungtų šiuolaikiškas idėjas su ilgametėmis tradicijomis. Mūsų tikslas – išsaugoti knygyno veidą, kad paveldu tapęs ir į Kultūros vertybių registrą įtrauktas turtas būtų puoselėjamas, bet sykiu atlieptų ir šiuolaikiško žmogaus poreikius“, – anksčiau sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Savivaldybės atstovai tikino, kad šiuo metu pusė patalpų knygyno paversta sandėliu, tačiau ateityje tikimasi knygyno salę gerokai praplėsti. Mažiausiai 80 proc. ploto privalės būti skirta knygų prekybai, todėl čia vietos lentynose užteks ir Lietuvos rašytojų sąjungos rekomenduotiems leidiniams, kuriems turės būti skirta ne mažiau nei 5 proc. prekybinės ekspozicijos.

Centrinis knygynas turėtų tapti tam tikru kultūros židiniu, kuriame būtų teikiamos ir įvairios papildomos paslaugos, pavyzdžiui, renginiai. Numatyta, kad teikti maisto, alkoholinių gėrimų, drabužių, avalynės ir galanterijos prekybos paslaugas Centrinio knygyno patalpose bus draudžiama.

Nuomos sutartyje taip pat numatyta, kad nuomininkas įpareigoja įdarbinti daugiau kaip pusę dabartinių Centrinio knygyno darbuotojų ne prastesnėmis sąlygomis nei dabar, perimant visas jų socialines garantijas.

Pasitiko protestais

Portalas kauno.diena.lt jau ne kartą rašė apie aistras, kilusias dėl Centrinio knygyno nuomos. Nemažai kauniečių sunerimo, kad tokiu būdu bandoma gvieštis miesto centre esančių unikalių patalpų. Baiminamasi, kad knygyno čia greitai neliks.

Balandį prie knygyno buvo surengta akcija, kai iš suneštų knygų buvo kuriama simbolinė gynybinė siena. Pagrindiniais smuikais tada griežė miesto savivaldybės taryboje esantys konservatoriai.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Nijolė

Gaila,netekom geriausio knygyno. Pegasas tai tas pats, kas prekybos centras. Lietuvoje didžiausia kultūra vyksta prekybcentruose. Gaila, kai mus valdo tik pinigai ir mažai protaujantys. Bet tai pas mus yra normalus dalykas...

Aha

Tik pabandyk naikinamą kultūrą užtart, tuoj tau "balanos gadynę" pripaišys. Kurgi ne, kuo daugiau stklainių pristatysim ir kuo daugiau kultūros židinių pribaigsim, tuo nebalaniškesni būsim! Kai kam "Akropolis" - pažangos viršūnė. Ypač lietuviškai be klaidų rašyt nemokantiems...

Duoda kruopų

Gražu net mėlyna, kaip gražiai fufaikiniai komentuoja.Tačiau. Kas gali paneigt, kad Kairiukui neatneš 106 tūkstančius kažkokio gero į namus už šaunų privatizavimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS