„Kauno energija“ žengia į vėsumos tiekimo rinką: įsigytas absorbcinis įrenginys | Diena.lt

„KAUNO ENERGIJA“ ŽENGIA Į VĖSUMOS TIEKIMO RINKĄ: ĮSIGYTAS ABSORBCINIS ĮRENGINYS

  • 27

Nors patalpų oro vėsinimas nėra naujas dalykas, tačiau centralizuotai tiekiama vėsuma – dar pakankamai nauja paslauga. Lietuvoje ji dar nėra plačiai išvystyta. Centralizuotai šilumą Kaunui tiekianti AB „Kauno energija“, reaguodama į vis šiltėjančio klimato pokyčius, žengia į šią naują, Lietuvoje dar mažai išbandytą centralizuoto vėsumos tiekimo rinką.

Centralizuotas vėsinimas – tai centralizuota vėsumos gamyba ir tiekimas, paverčiant šilumos energiją į vėsumą ir panaudojant turimą centralizuoto šilumos tiekimo infrastruktūrą. Ši paslauga vertinama už tai, kad pastatų savininkus „išvaduoja“ nuo rūpesčių, apsirūpinant šia energija.

Viena iš naujausių technologijų vėsumai iš šilumos gaminti – absorbciniai šilumos siurbliai. Juose, gana sudėtingo technologinio proceso metu, šilumos energija paverčiama vėsuma, kuri kitais įrenginiais tiekiama į patalpas.

Vieną iš tokių absorbcinių šilumos siurblių įsigijo ir miesto energetikos bendrovė „Kauno energija“. 2020 metų balandžio 8 dieną šis įrenginys atvežtas į bendrovės „Inkaro“ katilinę Kaune.

Absorbcinis šilumos siurblys.

„Įsigydami šį įrenginį, žengėme žingsnį į mums dar naują verslo sritį. Planuojame pradėti teikti centralizuoto vėsumos tiekimo paslaugą konkurencingomis kainomis ir patraukliomis sąlygomis. Pastatų savininkams galėsime pasiūlyti apsirūpinti vėsuma pigiau už dabar naudojamus būdus. Jiems nereikės patiems investuoti į vėsinimo įrangą ir mokėti už jos eksploataciją, nereikės rūpintis jos priežiūra, bus mokama tik už faktiškai sunaudotą vėsumos energijos kiekį“, – sako AB „Kauno energija“ generalinis direktorius Tomas Garasimavičius. Be to, pasak Generalinio direktoriaus, bendrovė klientui galės pasiūlyti tiek vėsumos, tiek ir šilumos tiekimo paslaugas iš vienų rankų bei užtikrinti visišką techninį palaikymą.

Absorbciniai šilumos siurbliai yra gerokai ilgaamžiškesni už šiuo metu paplitusius kompresorinius oru aušinamus vėsinimo įrenginius, o jais pagaminama vėsuma yra iki 20 proc. pigesnė. Taip pat jie ir ne tokie triukšmingi, bei suvartoja mažiau elektros energijos.

Kol kas naujasis įrenginys bus išbandomas AB „Kauno energija“ „Inkaro“ katilinėje. Juo pagaminta vėsuma nebus tiekiama vartotojams, tačiau bus bandomas įrenginio veikimas, suderinamumas su kita įranga bei analizuojamos tiekimo galimybės. Tačiau jau dabar žinoma, kad geriausiai tokių absorbcinių siurblių savybės atsiskleidžia administracinės, visuomeninės, komercinės ir pramoninės paskirties objektuose, kuriuose projektinis vėsinimo poreikis didesnis nei 500 kW.

Panašus, tik gerokai galingesnis absorbcinis šilumos siurblys pagal sudarytą sutartį bus įrengtas Kauno miesto savivaldybės pradedamame statyti mokslo muziejuje „Mokslo sala“.

Dar viena absorbcinių šilumos siurblių naudų yra ta, kad ši technologija leidžia vasarą efektyviau išnaudoti centralizuoto šilumos tiekimo tinklo katilines. Vasarą šilumos poreikis yra mažas, o įrengus absorbcinius šilumos siurblius, jis galėtų padidėti, kadangi juose, kaip varančioji energija, panaudojama šilumos tinkluose cirkuliuojančio šilumnešio energija. Taigi, įdiegus šią technologiją, šilumą gaminančios katilinės vasarą galėtų dirbti efektyviau.

Įrenginį AB „Kauno energija“ įsigijo iš Pietų Korėjos kompanijos „World Energy Co., LTD.“ AB „Kauno energija“ „Inkaro“ katilinėje naujasis įrenginys turėtų būti sumontuotas jau per balandžio mėnesį.

GALERIJA

  • Absorbcinis šilumos siurblys
"Kauno energijos" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Ačiū Dievui, mielas komentatoriau

Jus mane nuraminot kažkiek. Musu namas su vienanare ar vienvamzde sistema, tai kaip Jus sakot tokių neliečia. O aš kaip moteris, tai apie tai nieko nežinojau, ir išsigandau kad vasarą teks mokėt už šaltus, šaltus radiatorius. Ir dar mat nežinojau kad reikia konvektoriaus, o ne radiatoriaus , kad juos šaldytu.

įdomus spredimas

Kažkoks poreikis, aišku, yra, tačiau ar atsiras daug norinčių įsigyti konvektorius? Su paprastais radiatoriais ta sistema neveikia. Straipsnis parašytas labai neaiškiai ir su klaidomis.Niekas nesiruošia vėsinti katilinėje prisotintų garų - termofikato.Bus ataušinamas vasarą iš vartotojų grįžtantis karštas termofikatas ir tiekiamas atgal atvėsintas. Radiatorių savininkai, ypač vienvamzdės sistemos, gali nesijaudinti, nes tai ne jiems.

Aiškiai parašyta kad bus CENTRALIZUOTAI tiekiama vėsuma

O tai reiškia kad kaip iki šiol per šildymo sezoną mum CENTRALIZUOTAI tiekiama šiluma. O dabar už CENTRALIZUOTAI tiekiamą vėsumą ir vasarą reikės mokėt už tai kad mum šaldys radiatorius, kurie bus jau lediniai ir rasos, ir rūdys. O jeigu bus šalta vasara tik 13 laipsnių kaip kad vaikščiojom su striukėm vieną vasarą, tai mus namuose iš vis sušaldys, kai tuo tarpu jau neblogai butu ir kad šiltu radiatoriai, kai labai šalta vasara.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS