Kauno gatvėse – dar daugiau palaikymo Ukrainai: ne juokas, kai valstybę taško į gabalus | Diena.lt

KAUNO GATVĖSE – DAR DAUGIAU PALAIKYMO UKRAINAI: NE JUOKAS, KAI VALSTYBĘ TAŠKO Į GABALUS

Ukrainai priklausančią Gyvačių salą Juodojoje jūroje nuo rusų atakos gynusių pasieniečių frazė „Rusijos karini laive, eik n****i“ akimirksniu tapo šio karo vizitine kortele. Kauniečiai ir miesto svečiai užrašų su šia fraze gatvėse gali pastebėti vis daugiau.

Antradienį plakatas su šia fraze atsirado Šilainiuose, Jotvingių ir Rasytės gatvių sankryžoje. 

Kuo daugiau žmonės matys ir žinos, kad Lietuva, žmonės, visas pasaulis, palaiko Ukrainą – tuo geriau.

„Vieni sako, kad tai yra keiksmažodžiai ir jų nederėtų kabinti gatvėse ar dar kažkur, iš kitos pusės kai kurie bijo, kad kabindami tokius plakatus ar vartodami tokius šūkius, mes kažką prisišauksime, tačiau mano nuomonė – šiek tiek kitokia. Galvoju, kad reikia kuo daugiau tokių plakatų, nesvarbu, ar su keiksmažodžiais, ar su palaikymo žodžiais. Kuo daugiau žmonės matys ir žinos, kad Lietuva, žmonės, visas pasaulis, palaiko Ukrainą – tuo geriau. Ukrainoje kovojantys žmonės lygiai taip pat gauna informaciją, kaip pasaulis reaguoja į Rusijos agresiją ir ukrainiečių kovą. Morališkai tokie dalykai labai, labai padeda“, – sakė vienas šio plakatų sumanytojų Mantas Kazlauskas.

Anot jo, šią frazę žmonės žino visame pasaulyje. „Kai kovojantys žmonės mato, kad pasaulis palaiko, nebijo ir prisideda prie jų kovos bet kokiu būdu, tada ir moralė yra visai kita ir jėgų atsiranda daugiau. Kita vertus, yra tokių durnelių,  sakančių, kad jei rusas ateis, tai juos kepurėmis užmėtys, tai čia yra labai aiškus pareiškimas, kad besiginančių žmonių yra daugiau nei verkiančių. Jei žvalgyba matys, kad nebuvo lengva su Ukraina, tai bus nelengva ir su kitomis šalimis, tarkim, ir Lietuva. Svarbu, kad mato, jog žmonės nebijo ir yra pasiruošę gintis visais būdais, kuriais įmanoma. Kokios nuomonės bebūtų, aš už bet kokią informaciją – stendus, plakatus, lipdukus – paramą pinigais, daiktais ir pan. Čia yra ne juokas, kai valstybę taško į gabalus“, – sakė pašnekovas.

Kai kovojantys žmonės mato, kad pasaulis palaiko, nebijo ir prisideda prie jų kovos bet kokiu būdu, tada ir moralė yra visai kita ir jėgų atsiranda daugiau.

Kaunietis neatmeta tikimybės, kad tokių plakatų gatvėse atsiras ir daugiau. Vienas buvo pakabintas ir ant Kleboniškio pėsčiųjų tilto. „Ten pakabino žmonės iš bendros kompanijos“, – sakė vyras, kuris nenori sėdėti rankų sudėjęs ir skatina visus pagelbėti Ukrainos žmonėms.

Sekmadienį legali grafičių tvora Europos pr. 47 buvo nudažyta Rusijos agresijos talžomos Ukrainos vėliavos spalvomis, vėliau ji papildyta pasaulinę poziciją Rusijos atžvilgiu atspindinčiu užrašu „Русский военный корабль, иди нахуй“.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Portalas jau skelbė, kad apie šios frazės vartojimą pasisakė ir Lietuvos policijos atstovai.

 

Kaune – palaikymo Ukrainai ženklai

E. Ovčarenko / BNS nuotr.

„Sulaukėme nemažai jūsų klausimų dėl rusų laivo pasiuntimo tinkama kryptimi. Įvertinus kokiame kontekste buvo panaudota ši frazė, laikytina, kad tai yra pilietinė pozicija prieš karinę agresiją, todėl policija neplanuoja taikyti atsakomybės už šio šūkio naudojimą tokiame kontekste. Gavę tokių skundų, administracinių teisenų nepradėsime. Kartu iki pergalės! Слава Україні!“ – socialiniame tinkle rašė policijos atstovai.

Valstybinės kalbos inspekcijos pirmininkas Audrius Valotka laidai „Labas vakaras, Lietuva“ teigė, kad svarbu ryžtas ir principingumas. „To turėtume mokytis ir mes ir nepypsėti tose vietose, kuriose aiškiai sakoma: „Русский военный корабль, иди нахуй“, – sakė A. Valotka.

Gairės: karas Ukrainoje, užrašas, plakatas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS