Kauno GMP: daug piktų pacientų, bet ir daug pasiaukojančių nepažįstamųjų | Diena.lt

KAUNO GMP: DAUG PIKTŲ PACIENTŲ, BET IR DAUG PASIAUKOJANČIŲ NEPAŽĮSTAMŲJŲ

Nuotolinė ir tiesioginė pagalba gimdant, iš mirties spąstų ištraukti, atgaivinti pacientai. Padėti nepažįstamiesiems, kuriuos ištiko bėda, atskubantys praeiviai. Tai vienos ryškiausių šių metų akimirkų, su kuriomis teko susidurti Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties darbuotojams. 

„Esame dėkingi visiems iškvietusiems, nepraėjusiems pro šalį, atlikusiems gaivinimo veiksmus, sustabdžiusiems kraujavimą,  arba  bent paskambinusiems, kad atvyktų medikai. Esame dėkingi visiems GMP  darbuotojams  už  darbą, atsidavimą, kantrybę, optimizmą, bendradarbiavimą ir sutelktumą“, – kalbėjo Kauno GMP stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė.

2021-ieji kaip ir pernykščiai metai sveikatos priežiūros sistemoje dirbantiems žmonėms buvo itin sunkūs, tačiau kasdienybę praskaidrina darbo prasmingumas, sėkmės istorijos, galimybė padėti ištikus bėdai.

Šiemet Kauno GMP ekipažai pas pacientus vyko dar dažniau nei pernai.  „Beveik 7 tūkst. išvykimų daugiau. Daugiau tolimų  GMP pervežimų („reisų“) dėl veiklos stacionaruose perskirstymo (COVID-19 skyrių išdėstymo regione)“, – vardijo I. Kajokaitė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Susirgimų ir traumų skaičius – nusistovėjęs, kasmet panašus. Tačiau pastarųjų dvejų metų statistiką, o ypač kasdienybę, labai pakoregavo koronavirusas. Su juo susiję apie 5-10 proc.  visų skambučių.

Nuo pernai pavasario kvietimų statistikoje žymiai daugiau  pagalbos prašymų dėl  kvėpavimo problemų (COVID-19 pacientai). Dėl papildomų saugumo priemonių ir didesnio iškvietimų skaičiaus medikams tenka didesnė kasdienė apkrova.

Esame dėkingi visiems iškvietusiems, nepraėjusiems pro šalį, atlikusiems gaivinimo veiksmus, sustabdžiusiems kraujavimą,  arba  bent paskambinusiems, kad atvyktų medikai.

Kuo šie metai labiausiai skyrėsi nuo pernykščių? „Realia viltim, kad pandemija bus suvaldyta. Saugesni nuo pat 2021 metų sausį prasidėjusio  sveikatos priežiūros specialistų vakcinavimo“, – sakė I. Kajokaitė.

Nepaisant didžiulės atsakomybės, įtampos ir krūvių, kas labiausiai glosto širdį apžvelgiant šiuos metus?

„Žmonių padėkos ir tai, kad kolektyvas – susitelkęs, profesionalus, kūrybiškas, nebijantis iššūkių ir su tais iššūkiais kylančių problemų“, – teigė I. Kajokaitė, dėkojusi visiems raštu atsiuntusiems padėkas ar gerus žodžius išsakiusiems tiesiogiai „Labai ačiū už gerą žodį, skirtą mūsų darbuotojams“, – pridūrė pašnekovė.

Kiekvienas geras žodis suteikia jėgų, o jos – kaip niekad būtinos. „Personalas dirbo ir tebedirba labai sudėtingomis fizinėmis ir psichologinėmis sąlygomis: pastovi rizika užsikrėsti, baimė užkrėsti namiškius, darbas su apsaugos priemonėm per karščius, dūstantys nuo COVID-19  pacientai, mirtys  ir t.t. Be to, pacientai pavargę nuo pandemijos ir su ja susijusių suvaržymų – dažnai yra pikti“, – neslėpė GMP atstovė.

Žvelgdama į ateinančius metus ji sakė, kad „labiausiai nesinorėtų, jog COVID-19 okupuotų ir 2022 metus“.

Metų statistika, kiek šiemet gaivinta žmonių, keliems kūdikiams padėta ateiti į pasaulį, dar nesuvesta.

„Visos statistikos dar neturiu. Procentas atgaivintų (išgyvenusių iki stacionaro, kai gaivinimas pradėtas nuo skilvelių virpėjimo) bus virš 50 proc.“, – skaičiavo I. Kajokaitė. Tai reiškia, kad daugiau negu pusę žmonių, kai jiems dėl skilvelių virpėjimo įvyko staigi mirtis, ir buvo kviesti medikai, pavyko atgaivinti. Tiesa, nežinia, kaip kito jų būklė juos begydant ligoninėje.

BNS nuotr.

„Labai ačiū tiems žmonėms, kurie nepraėjo pro šalį, kvietė GMP, atliko gaivinimo veiksmus, bėgo į pagalbą su automatiniais išoriniais defibriliatoriais. Tai visuomenės – JŪSŲ – milžiniškas indėlis į sėkmės istorijas. Lenkiam galvą ir viliamės, kad mokančių atlikti gaivinimo veiksmus ir ne tik, pavyzdžiui,  sustabdyti kraujavimą, kiekvienais metais bus vis daugiau“, – visuomenės indėlį į sėkmės istorijas pabrėžė I. Kajokaitė.

Tai visuomenės – JŪSŲ – milžiniškas indėlis į sėkmės istorijas.

Šiais metais Kauno miesto GMP stoties apskrities dispečerinei sukanka dešimt metų. Ši dispečerinė kasdien sulaukia 700−800 pagalbos ieškančiųjų skambučių.

Aptarnaujama teritorija, vardijo pašnekovė, apima ne tik Kauno miestą, bet ir Kauno, Kaišiadorių, Prienų, Kėdainių, Raseinių, Šakių, Vilkaviškio, Jonavos, Tauragės, Pagėgių, Šilalės ir Jurbarko, Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Druskininkų rajonus.

Pernai  GMP dispečerines gelbstint nuo perkrovos įkurta Karštoji koronos linija 1808.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Piaras

Kažkas pramušė projektą viešinti Kauno GMP? Jau net neskanios nuolatinės liaupsės. Pagarba visose GMP dirbantiems medikams, nors jų niekas neviešina, tačiau darbas ir problemos visur vienodos.

matilda

geda tokiems piktiems komentatoriams, nevertinantiems kitu pasiaukojamo darbo, patys turbut niekam niekada nepadejote bedoj, o gmp darbuotojams padeka ir nuosirdziausi linkejimai, bukit sveiki ir stiprus, aciu jums

Ačiū gmp

Kas nusipelnė iš medikų padėkos tai gmp, manau čia nei kyšių spėsi pareikalauti , darbas tarp streso ir piktų tautiečių nepalyginama su klynikų biurokratais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS