Per Kauno hidroelektrinės užtvanką planuojama statyti žuvitakį | Diena.lt

PER KAUNO HIDROELEKTRINĖS UŽTVANKĄ PLANUOJAMA STATYTI ŽUVITAKĮ

Aplinkos ministerija planuoja statyti žuvitakį per Kauno hidroelektrinės užtvanką.

"Pradėsime studiją, koks geriausias būdas tai įgyvendinti. Manau, jau artimiausiu metu tai bus pradėta", – BNS penktadienį sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Projektą finansuoti numatyta per kelerius metus iš pinigų, surenkamų už žvejybos leidimus. Žuvitakio statyba, pasak K. Mažeikos, gali kainuoti kelis milijonus eurų. Tačiau, pasak jo, nauda gamtai, kurią duotų toks žuvitakis, būtų neįkainojama.

„Matome skaičius, tyrimus, kurie rodo, kad išnaudojame tik 40 procentų savo lašišinių ir visų migruojančių žuvų galimybių“, – sakė ministras.

Lašišos ir lašišinės žuvys neršti migruoja į upių aukštupius, o užtvankos bei hidroelektrinės joms tampa neįveikiama kliūtimi, dėl ko nukenčia šių žuvų populiacija. Dėl šios priežasties tokiose vietose įrengiami žuvitakiai, juos užtvankų ir hidroelektrinių savininkai turi atidaryti žuvų migracijos metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Vla Das

Kai prie daugelio užtvankų žuvitakiai įrengti privačia inciatyva, vis dar tik planuojama Kauno HE žuvitalio statyba. Gi ši HE galingiausia ir pelningiausia, kodl jo dar nėra pastatya iš gaunamų pajamų. Ar valstybinei HE vis reikia privilegijų?

...

Pirma po visą Kauną bus krabatakiai išvedžioti.

Marcius

Projektas aisku puikus. Taciau prie ko cia pinigai is zveju megeju, tai nesuprantu. Tokiu projektu 75% suma paprastai finansuoja ES. Likusia suma tegu padengia Kauno HE, kuri visus siuos metus uzdirbo didelius pinigus is musu visu. Imonei yra taikomi aukstesni kriterijai nei zmogui, todel pastaroji turejo bent po 10% nuo pelno atsideti zuvitakio irengimui. Nekalbu jau apie sansa valstybei atgauti ES didesnes zuvu pagavimo kvotas juroje (verslinei zvejybai), po zuvitakio irengimo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS