Kauno klinikų gydytojas rezidentas: ponios ir ponai, laivas skęsta | Diena.lt

KAUNO KLINIKŲ GYDYTOJAS REZIDENTAS: PONIOS IR PONAI, LAIVAS SKĘSTA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

„Situacija yra tikrai blogesnė nei pavasarį. Visi jaučia tą patį – tiek medikai, tiek pacientai“, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojas rezidentas ir Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkas Karolis Kilčauskas. 

– Kiekvieną dieną sparčiai didėjant sergančiųjų COVID-19 liga skaičiui medikai susiduria su nemažai problemų. Ar tiesa, kad viena bėda yra ta, kad mažėja nesergančių ir galinčių dirbti medikų, o kita bėda – kartais nėra, kur dėti į medikus besikreipiančių pacientų?

– Skubiosios medicinos klinikos darbo principas nepasikeitė nuo karantino laikų: mes turime dvi atskiras klinikas, į kurias pacientai yra „rūšiuojami“. Į „karščiavimo pusę“ patenka žmonės, kai yra didesnė tikimybė, kad jie serga COVID-19, o į „švarią pusę“ – asmenys, kurie mažiau tikėtina, kad serga  koronavirusine infekcija. Dabar matome, kad kiekvieną dieną „švarioje pusėje“ – kur asmenys yra be ligai būdingų simptomų ir rizikos veiksnių – atsiranda žmonių, kurie sulaukia teigiamo COVID-19 tyrimo rezultato. Tada prasideda derybos su epidemiologais, ar reikia izoliuotis, ar nereikia.

Tas pats vyksta ir stacionaro skyriuose, tarkim, Kauno klinikų Gastroenterologijos, Nefrologijos, Chirugijos klinikose kilo problemų dėl COVID-19 plitimo, tad didelė dalis personalo turėjo izoliuotis, išeiti į „atsargą“, pasaugoti pacientus ir kolegas nuo rizikos užsikrėsti. Liko labai mažai personalo, o kadangi darbuotojų iš dangaus nenukrenta,  tada tenka dirbti viršvalandžius, dengti postus, gydyti kolegų pacientus ir laukti, kol sugrįš kolegos bei tikėtis, kad nepadaugės susirgusių arba į „atsargą“ išėjusių darbuotojų.

Kalbant apie III lygio ligoninę, kokia yra Kauno klinikos, svarbu prisiminti, kad joje vyksta ir tam tikras pacientų srautų paskirstymas, nes tai yra ir klasterinis centras, čia suvažiuoja pacientai iš viso regiono (tarkim, yra tokia tvarka, kad  insultai diagnozuojami tik Kauno klinikose). Jeigu nutinka taip (neseniai ir buvo nutikę), kad protrūkiai atsiranda kituose skyriuose, kaip Neurologijos LSMU Kauno ligoninėje, tada pradeda užsikimšti ligoninės. Tada pacientai, be COVID-19 testo atsakymo, lieka Skubios pagalbos skyriuje.

– Ko jūs labiausiai pasigendate suvaldant situaciją?

– Pasigendame inertiškumo ir prisitaikymo prie besikeičiančios situacijos. Viskas greitai keitėsi pirmos bangos pavasarį metu, bet dabar trūksta greičio prisitaikyti. Nepasikeitusi ir tvarka dėl izoliacinių palatų: jose žmonės COVID-19 tyrimo atsakymų laukia ilgai – pusę dienos ir panašiai – ir nieko negali padėti. Kiekviename skyriuje tų izoliacinių palatų skaičius irgi yra labai ribotas ir dabar jau matome, kad kartais nutinka sudėtingų situacijų. Tarkim, skyriuose yra tuščių palatų, bet izoliacinės palatos yra užimtos, o tvarka yra tokia, kad naujų pacientų iš Skubios pagalbos skyriaus jie negali paimti. Pritrūksta lankstumo. 

Kartais kai iškrenta darbuotojai, tai tada labai pradedama remtis gydytojais rezidentais. Pasiekiamas net toks lygis, kad žmonės dirba viršvalandžius, bet jiems net pasakoma, kad už tai nebus sumokėta. Ši problema tęsiasi jau ne vienerius metus, ypač tai aktualu Chirurgijos skyriuose. Tai nėra normalu. Pandemija išryškino įsisenėjusias problemas, o čia – viena jų.

– Kiek jūsų kolegų susirgo ar jiems tenka dienas leisti izoliacijoje?

– Negaliu pasakyti tikslių skaičių, bet pas mus, mano subjektyvia nuomone, yra ganėtinai mažai tokių atvejų. Personalas labai atsakingai laikosi visų apsaugos reikalavimų, tačiau jau pradedame jausti, kad situacija tampa vis pavojingesnė. Kiekvieną dieną toje „švarioje pusėje“, kur žmonės yra be COVID-19 ligai būdingų simptomų ir rizikų, sulaukia teigiamų COVID-19 tyrimo atsakymų.

– Ar gerai suprantu, kad nėra suvaldoma situacija ir COVID-19 nesergantys pacientai šia infekcija užsikrečia gydymo įstaigoje?

– Neseniai Kauno klinikų Gastroenterologijos, Nefrologijos, Chirurgijos skyriuose buvo protrūkiai, tai šis dalykas vis išlenda. Tą situaciją valdyti yra labai sunku.

Didžiausia problema – vidinis bendradarbiavimas su kitomis klinikomis, kai pacientai kartais lieka Skubios medicinos pagalbos medikų priežiūroje vietoje to, kad jam būtų teikiama specializuota pagalba.

– Kiek laiko kiekvienas guldomas į klinikų stacionarą asmuo turi praleisti izoliacinėje palatoje?

– Kol sulaukia tyrimo dėl COVID-19 atsakymo, tai gali trukti įvairiai – 6-8 valandas. Tai priklauso nuo to, kada tyrimas paimamas. Kartais ir mes improvizuojame: remdamiesi savo patirtimi ir žiniomis mes žmogui anksčiau padarome testą nei sužinome, ar pacientui tikrai reikės gultis į ligoninę. Žinome, kad rezultato teks laukti ilgai.

– Savo įžvalgomis jūs pasidalijote ir socialiniame tinkle. Įrašą baigėte tokiais žodžiais: „Ponios ir ponai, spalio 23d., laivas skęsta“. Išties skęsta?

– Taip, situacija yra tikrai blogesnė nei pavasarį. Visi jaučia tą patį – tiek medikai, tiek pacientai.

– Ar jūs dažniau budite? Gal tenka tai daryti kas dvi paras?

– Laimei, mūsų personalas dar atsilaikė ir papildomų priemonių nereikia imtis. Pavasarį, kai buvo tikimasi, kad situacija bus tikrai sudėtingesnė, tam buvo ruošiamasi: rezidentai net buvo atšaukti iš „ciklų“, iš kitų klinikų, visi grįžom į Skubiosios medicinos pagalbos skyrių. Bet to neprireikė.

Kol kas atlaikome, papildomai budėti dar nereikia. Personalas surėmė pečius, palaikome vieni kitus. Bet didžiausia problema – vidinis bendradarbiavimas su kitomis klinikomis, kai pacientai kartais lieka Skubios medicinos pagalbos medikų priežiūroje vietoje to, kad jam būtų teikiama specializuota pagalba.

Bet tikrai žinau, kad prasčiausia situacija Kauno klinikose yra Chirurgijos klinikoje – ten žmonės dirba viršvalandžius.

– Ar artimiausiu metu gali būti taip, kad gydymo įstaigos nebegalės suteikti daugelio paslaugų?

– Toks variantas yra labai galimas. Tam tikras ambulatorines paslaugas skubama atlikti, panašu, kad tie skaičiai didėja, o ligoninės yra ne guminės. Liks tik skubioji pagalba, o kai kurie žmonės turės palaukti.

– Medikai vis dažniau kreipiasi į visuomenę ir prašo asmenų būti sąmoningais. Kokią jūs žinutę siunčiate žmonėms?

– Šios žinutės gal jau yra šiek tiek pabodusios, bet vienintelis ginklas prieš pandemiją ir nebepavežančią ir pradedančią smigti sveikatos apsaugos sistemą – saugoti save, savo aplinkinius, dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas, išlaikyti socialinį atstumą. Ir tikrai neiti ir nežiūrėti gyvai „Žalgirio“ rungtynių.

– O ką norėtumėte pasakyti kolegoms ir vadovybei?

– Gydytojams rezidentams reikia viską daryti teisiškai tvarkingai, jeigu jie dirba viršvalandžius, tai už tai turi būti apmokėta. Svarbu nenusileisti.

Kolegoms noriu palinkėti stiprybės, nes visi tikrai esame vienose rogėse. Jeigu ir pavyks atlaikyti šią pandemiją, tai padarysime tik kartu.

Iš vadovų norėtųsi daugiau lyderystės, telkimo, susikalbėjimo tarp skirtingų skyrių ir ligoninių. Norisi inertiškumo prisitaikant, nes kiekvieną dieną ta situacija keičiasi ir kol kas Skubios medicinos pagalbos skyrius dar gali atlaikyti tą stresą, bet kai jau jie nebeatlaikys, tai nebežinau, kas tai atlaikys. Turi būti priimami sisteminiai sprendimai ir tikrai nereikia delsti.

Skubiosios medicinos klinikos vadovas išdėstė savo poziciją

Portalo kauno.diena.lt žurnalistai penktadienio rytą išsiuntė klausimus Kauno klinikų atstovams. Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai bei Skubiosios medicinos klinikos vadovas doc. dr. Kęstutis Stašaitis popietę išplatintame vaizdo įraše išsakė savo poziciją.

„Noriu pasakyti, kad kai kuriuos faktus, šio mediko išsakytus socialiniame tinkle, reikėtų patikslinti. Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį, kad gydytojas, kuris aprašė šituos faktus, rėmėsi ne savo asmenine patirtimi, nes nėra gydęs šių pacientų, o rėmėsi trečių asmenų pasakojimu. Asmeniškai teko kalbėti su visais asmenis, kurie dalyvavo šitų pacientų gydyme ir sprendė tas klinikines situacijas, tai jų požiūris šiek tiek skiriasi, – vaizdo įraše teigė doc. dr. K. Stašaitis. – Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad šis gydytojas ir kiti Skubios medicinos gydytojai rezidentai dirba vieno etato krūviu ir nėra šį mėnesį dirbę papildomų valandų nei savanoriškai, nei prašant administracijos. Darbo grafiko statymo problemos pas mus yra išspręstos ir gydytojai papildomų valandų neturi.“

Visą doc.dr. Kęstučio Stašaičio komentarą galite pamatyti čia:

 


A. Veryga: Vyriausybėje bus svarstoma papildomą apmokėjimą skirti ir rezidentams

Penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo, kad Vyriausybėje bus svarstomas klausimas dėl viršvalandžių apmokėjimo rezidentams, kurie dirba su koronavirusu sergančiais pacientais.

„Kadangi Vyriausybėje buvo kalbėta apie medikų papildomą apmokėjimą, tų, kurie dirba būtent su covidiniais pacientais, tai tikrai iškelsim tą klausimą ir dėl rezidentų apmokėjimo“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė jis.

Pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad penkių didžiųjų šalies ligoninių medikams bus mokami papildomi priedai.

„Medikai ir epidemiologai išlieka svarbiausi žmonės mūsų kovoje su COVID-19. Turime tausoti juos, sudaryti jiems geriausias sąlygas ir gerbti jų darbą. Todėl šiandien priėmėme sprendimą mokėti priedus penkių tiesiogiai su virusu dirbančių ligoninių medikams“, – rašė jis.

S. Skvernelio minimos penkios ligoninės: Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninė, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Respublikinėje Šiaulių ligoninė ir Respublikinė Panevėžio ligoninė.

Anot A. Verygos, kol kas nėra žinoma, kiek tam papildomai reikės pinigų.

„Kol kas konkrečių sumų nežinome, nes situacija labai dinamiškai keičiasi – pasitelkiami ne tik infektologai, bet ir terapeutai pasitelkiami gydymo įstaigose. (...) Jų (gydymo įstaigų – BNS) yra paprašyta, kad pateiktų skaičius“, – sakė jis.

Tiesa, pakomentuoti situacijos dėl lovų trūkumo izoliacinėse palatose Kauno klinikose ministras negalėjo. „Negaliu pakomentuoti, ar lovų užtenka. Nenoriu spekuliuoti, nes negaliu pasakyti kiek užpildytų lovų yra įvairiose gydymo įstaigose“, – sakė A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Visi tures susidurt

Su siuo virusu. Vieni susirgs, kiti ne, kiti numirs. Izoliacija nepades. Virusai savaime nemirsta, jie prisitaiko prie aplinkos ir mutuoja. Truksta irangos? Slaugos? Lovu? Tai kas butu jei karas uzeitu?

Kaunas

Pagarba šitam gerų akių žmogui, neturinčiam jokių giminystės ryšių, žmogus juodu darbu sukūręs save ir savo karjierą, modernizavęs visą skubios pagalbos skyrių. Gražus, mandagus, taktiškas vyras, geras empatiškas medikas, lyderis, vadovas, gydytojas profesionalas. Laikykitės, Kolegos, Gydytojai, Slaugytojos.Gydytojai rezidentai. O milenialsams noriu patarti, ką nors gyvenime nuveikit, o nesipūskite kaip tušti oro balionai.

Jo

Kada sitas debilas baiks su savo ta prakeikta korona
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS