Kauno LEZ – viena sparčiausiai besivystančių industrinių teritorijų Baltijos šalyse | Diena.lt

KAUNO LEZ – VIENA SPARČIAUSIAI BESIVYSTANČIŲ INDUSTRINIŲ TERITORIJŲ BALTIJOS ŠALYSE

  • 1

Tik prieš kiek daugiau nei pusmetį Kauno laisvoji ekonominė zona (LEZ) skelbė džiugią naujieną apie pritrauktą milijardą investicijų, o dabar šis skaičius jau ūgtelėjęs beveik penktadaliu: pritraukta dar 233 mln. eurų tiesioginių investicijų ir sukurta arba planuojama sukurti papildomas 1 600 darbo vietų, šalia jau dirbančių ar suplanuotų įdarbinti 6,2 tūkst.

Puikiai Kauno kaip technologijų miesto vardą išnaudojantis Kauno LEZ auga ne tik naujai į teritoriją ateinančiais investuotojais ir jų nuomininkais, bet ir LEZ jau veikiančių įmonių plėtros projektais – juolab kad per pastaruosius metus netrūko nei vienų, nei kitų.

Kauno LEZ valdančios bendrovės direktorius Vytautas Petružis pastebi: teritorija išsiskiria ir pritrauktu tiesioginių užsienio investicijų skaičiumi: jos sudaro apie 70 proc.

Nauji projektai ir plėtra

Per 2021–2022 m. laikotarpį Kauno LEZ verslo bendruomenę papildė vienuolika naujų įmonių. Tarp jų – gerai žinomi vardai: SIRIN, EIKA, „Press Glass“, „Brolis Timber“ ar „Vici logistika“.

2021 m. buvo pasirašytos sutartys septyniems projektams, pagal kurias teritorijoje kuriasi šešios naujos įmonės ir viena plečia esamą veiklą. Per pirmąjį šių metų pusmetį jau buvo pasirašytos keturios sutartys su naujais investuotojais ir viena plėtros sutartis.

Taip pat šiemet Kauno LEZ įvyko vadinamasis brownfield pardavimas naujam klientui – „Elinta Motors“: serijinę darnaus judėjimo sprendimų produktų gamybą planuojanti kompanija įsigijo ir savo reikmėms prisitaikė 3,5 tūkst. kv. m gamybines ir administracines patalpas.

Kauno LEZ valdanti bendrovė skelbia, kad 2021–2022 m. subnuomavo per 50 ha žemės.

Namų darbai – atlikti

Nors vienais pagrindinių Kauno LEZ patrauklumo kriterijų verslas paprastai įvardija patogią geografinę padėtį, puikų susisiekimą visomis kryptimis ir reikiamų technologinių kompetencijų turinčius darbuotojus, galutiniam investuotojų „taip“ įtakos turi ir įsikūrimą, veiklą palengvinanti teritorijos infrastruktūra. Jai per pastaruosius metus Kauno LEZ buvo skirta nemažai dėmesio ir investicijų.

2022 m. užbaigtas Gamybos gatvėje pirmasis etapas – iš viso nutiesta 0,951 km su apšvietimu, šaligatviais, buitinių ir lietaus nuotekų tinklu, vandens tiekimu. Jau pradėtas ir antrasis, 0,6 km, šios gatvės tiesimo etapas. Ją užbaigus, bus patogiai sujungtos LEZ 1 ir LEZ 2 teritorijos.

Per šiuos metus bus užbaigtas 1,2 km ilgio Aviacijos gatvės tęsinys su lietaus ir buitinių nuotekų tinklu, nutiestas papildomas Veterinarų gatvės segmentas, baigiami 2,64 km šaligatvių ir apšvietimo instaliavimo darbai LEZ 1 teritorijoje. Per šiuos metus baigiami tiesti inžineriniai tinklai Jėgainės gatvėje.

„Infrastruktūra yra vienas iš esminių kriterijų, lemiančių spartų naujų investuotojų įsikūrimą ir esamų plėtrą. Tobuliname esamą infrastruktūrą ir diegiame naują, kad klientui galėtume pasiūlyti baigtą ir patrauklų produktą“, – teigė V.Petružis. Užbaigus šiuos pradėtus projektus iki metų pabaigos Kauno LEZ investuotojams galės pasiūlyti net 40 ha papildomų žemės sklypų su įrengta infrastruktūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Puikus investicijų pritraukimo

sėkmės pavyzdys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS