Kauno menų inkubatorius – nauja erdvė kūrėjams | Diena.lt

KAUNO MENŲ INKUBATORIUS – NAUJA ERDVĖ KŪRĖJAMS

Baigiantis metams Kaune duris žada atverti dar vienas kultūros židinys. Tai – būsimasis menų inkubatorius, po kurio stogu ketina įsikurti ne vienas menininkas bei kultūros srityje dirbančios įstaigos. Tai bus vieta, į kurią laisvai galės užsukti bet kuris menu besidomintis kaunietis ar miesto svečias. Pasigėrėti naujausia paroda, paklausyti koncerto ar tiesiog stebėti, kaip gimsta naujas paveikslas, vienoks ar kitoks kūrinys tiesiog čia, dabar, prieš akis.

Menų inkubatorius Lietuvoje pradėta kurti tik prieš kelerius metus, gal todėl dauguma miestelėnų nėra gerai susipažinę su tokių institucijų veikla. Menų inkubatorių idėja – įkurdinti menininkus bei kūrybinių industrijų atstovus po vienu stogu, kad šie suvienytų bendras jėgas siekdami asmeninių tikslų; taip pat skatintų visuomenę daugiau domėtis menu.

Kauno Menų Inkubatorius įsikurs dvejuose pastatuose, kuriuos projektavo architektas A.Kančas. Bendrai sudėjus, abiejų pastatų plotas sieks 2200 m2. Pirmasis duris atvers statinys, esantis senamiestyje, bene gražiausioje Kauno miesto dalyje. Kiek vėliau bus baigtas rekonstruoti ir antrasis KMI pastatas, esantis Radvilėnų plente. Tai buvęs apleistas kareivinių pastatas, statytas dar 1927 m.

Finansuojami iš 2007-2013  metų Europos  Sąjungos  paramos lėšų pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos priedo VP2-2.2-ŪM-02-V priemonę „Asistentas 2“ pirmieji menų inkubatoriai Lietuvoje pradėjo kurtis Telšiuose, Vilniuje, Anykščiuose,  Šiauliuose, Klaipėdoje ir Kauno rajone. Kauno Menų Inkubatorius taip pat statomas gavvus ES paramą. Idėją įgyvendinti pavyko apjungus šios paramos, Kauno miesto savivaldybės bei privačių investuotojų pastangas. Inkubatoriaus pastatas Mapu gatvėje įsikurs buvusiame Santakos būtų ūkio pastate, kuris buvo avarinės būklės, neremontuotas beveik keturias dešimtis metų.

Tradiciškai menų inkubatoriai plėtoja skirtingas meno rūšis, kauniškio inkubatoriaus durys taip pat bus plačiai atvertos visų meno sričių atstovams. „Būsime atviri ir klasikinėms, ir novatoriškoms idėjoms“, - teigia menų inkubatoriaus vadovas O.Darčanovas. Kauno Menų Inkubatorius savo studijose laukia individualių menininkų; čia numatytos salės grupinėms repeticijoms, viešoms edukacinėms programoms. Senamiesčio inkubatoriuje bus įkurta kino peržiūrų salė, garso įrašų studija, kameriniams koncertams skirta salė. Naujųjų medijų menai bus kuriami video grafikos studijoje, o profesionali foto studija bus skirta meno kūrinių ir muziejinių eksponatų fotografavimui. Be abejo, inkubatorius žada pakviesti ir pačius mažuosius bei suaugusius meno mėgėjus: čia veiks vaikų bei suaugusių tapybos studijos, šokių bei DJ-ų mokykla.
„Šiuo metu tiriame poreikį specifinei įrangai, - sako VšĮ ‚Artkomas“ įkūrėjas O.Darčanovas. – Be to, kol dar vyksta statybos darbai, kviečiame kultūros įstaigas ir pavienius kūrėjus kreiptis dėl patalpų nuomos ir bendradarbiavimo, jungtis į bendrą būrį“. Patalpos bus nuomojamos lengvatinėmis sąlygomis, t.y. žemesnėmis nei rinkos kaina, su reikalinga įranga. Dalis patalpų bus išnuomota kultūros operatorių biurams. Šiuo metu jau yra nemažai kūrėjų, susidomėjusių galimybėmis kurti ir reziduoti KMI: tapytojai, keramikai, dizaineriai, odos tekstilininkai.

Kalbėdamas apie artimiausius veiklos planus, inkubatoriaus vadovas užsiminė, kad jau nuo naujųjų metų bus pradėtas sudarinėti parodų grafikas. Parodų salės KMI bus net dvi. Mažesnioji galerija bus skirta pradedantiems menininkams bei jaunimui, ji veiks kaip vieša studija ir parodinė erdvė. Inkubatoriaus steigėjai tvirtina, kad Kauno senamiestyje labai trūksta kamerinių erdvių koncertinei bei parodinei veiklai, repeticijoms, tad šios naujos salės padės patenkinti ieškančių poreikius.

KMI bus skirtas ne tik jauniems, pradedantiems menininkams, bet dirbs ir su patyrusiais kūrėjais. Toks patirties dalijimasis bei jaunatviška energija dažnai duoda gerų rezultatų bei įdomių sprendimų, tad to ir tikimasi iš KMI. Be to, po vienu stogu įsikūrę kultūros operatoriai padės menininkams integruotis į įvairius bendrus projektus.
Nereikia pamiršti, kad meno inkubatorius, kaip funkcionuojanti organizacija yra įdomus ne tik meno gerbėjų bendruomenei, bet ir pačiam miestui. Kadangi KMI įsikurs renovuojamuose, senuose pastatuose, bus sutvarkytos bei atgis erdvės aplink pastatus, meno rezidencijoje, kuri numatyta inkubatoriuje, apsigyvens kuriantys menininkai iš kitų šalių. Tokie menininkų bendruomenės namai taps traukos centru ir praturtins kauniečių kultūrinį gyvenimą.

GALERIJA

  • Kauno menų inkubatorius – nauja erdvė kūrėjams
Projekto autorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

kiek dauk darbo vietu bus sukurta oro

SUSIJUSIOS NAUJIENOS