Kauno miesto muziejaus lobynai – į Šilainius | Diena.lt

KAUNO MIESTO MUZIEJAUS LOBYNAI – Į ŠILAINIUS

Kauno miesto taryba pritarė, kad dalis Kauno miesto muziejaus eksponatų būtų perkelti į Šilainių seniūnijos pastatą. Čia bus eksponuojama buvusio Ryšių muziejaus aparatūra, kuri iki šiol laikinai buvo priglausta VII forte.

Naujos erdvės

Pavasarį Šilainiuose, Baltų pr. 53-iajame pastate, pradės veikti Kauno miesto muziejaus fondai. Čia bus saugomi stambiagabaričiai eksponatai.

Šiuo metu minėtame pastate veikia Šilainių seniūnija. Ji niekur nebus iškeldinta, tačiau dalį patalpų užims muziejaus turtas. Šiuo metu seniūnija beveik 738 kv. m patalpose laiko menkaverčius daiktus, kurie bus perkelti į garažą.

"Reikės Šilainiuose esančias patalpas iškuopti ir paruošti muziejaus veiklai, nes iki šiol jos buvo naudojamos kaip techninės patalpos. Planuojame įvesti signalizaciją, keisti vartus", – apie tai, kokius darbus reikia atlikti prieš atvežant stambius eksponatus, kalbėjo Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Planuojama, kad patalpas muziejaus reikmėms pavyks atlaisvinti iki balandžio.

VII fortas turi naujų planų dėl savo patalpų įrengimo, todėl sutarėme, kad iš ten eksponatus perkelsime. Dalis jų keliaus į Šilainius.

Forte technikos neliks

Į Šilainius keliaus dalis buvusios Ryšių muziejaus ekspozicijos. Kaip G.Sužiedėlis teigė "Kauno dienai", dabar eksponatai buvo išskaidyti per kelias vietas – VII forte ir miesto centre esančiame Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) pastate. Į Baltų pr. 53 pastatą bus perkelti eksponatai iš VII forto, kuris įvairius senuosius ryšių aparatus buvo laikinai priglaudęs.

"VII fortas turi naujų planų dėl savo patalpų įrengimo, jie planuoja įrengti naują klasę, sutarėme, kad iš ten eksponatus perkelsime. Dalis jų keliaus į Šilainius. Čia bus telefonijos ir informatikos eksponatai. Patys vertingiausi ir kartu patys didžiausi eksponatai bus dar labiau prieinami visuomenei. Juos mes perkelsime į LRT Kauno skyriaus redakciją. Čia jau dabar veikia mūsų paroda "Alio alio, kalba Kaunas". Taip bus išplėsta ekspozicija ir žmonės galės pamatyti komutatorius, telegrafus, senovines skaičiavimo mašinas, kasos aparatus ir pan.", – apie stambiųjų eksponatų ekspozicijas kalbėjo G.Sužiedėlis.

Jis tikino, kad LRT įkurta ekspozicija bus keičiama. Dalis eksponatų, pabuvę fondo patalpose, po kurio laiko bus vėl pristatyti centre esančiose LRT patalpose. Nuolatinė eksponatų kaita leis kauniečiams ir miesto svečiams nuolat atnaujinti žinias apie senuosius ryšių įrenginius, o pati ekspozicija būtų keičiama ir taip būtų patraukli lankytojams.

"Tikrai nebus taip, kad tai, ką atvežėme į Šilainius, ten bus ilgai ir žmonėms pasimirš. Tikrai bandysime, kad viskas cirkuliuotų ir būtų matoma", – pridūrė Kauno miesto muziejaus vadovas.

G.Sužiedėlis neatmetė galimybės, atsiradus papildomų lėšų, prikelti dalį senųjų ryšių priemonių antram gyvenimui. Muziejaus vadovas tikino, kad, perėmus ekspoziciją iš Ryšių muziejaus, dalis eksponatų neveikė, buvo be dalies detalių, todėl galima tik pasižiūrėti, kaip atrodė istorinė technika, tačiau lankytojai negali pamatyti, kaip tokie aparatai veikė.

"Ryšių technikos eksponatai yra patraukliausi tuomet, kai jie yra gyvi ir veikia, todėl tikrai turime tokių planų ir ieškosime galimybių, kaip tuos eksponatus prikelti, tačiau dalis eksponatų buvo išardyti, neturėjo detalių, todėl juos prikelti gali būti kiek komplikuota, galime nerasti reikalingų detalių", – sakė Kauno miesto muziejaus direktorius.

"Kauno diena" primena, kad Senamiestyje veikęs Ryšių muziejus duris užvėrė 2016 m. Jis priklausė telekomunikacijų bendrovei "Teo", tačiau uždarius eksponatai perleisti Kauno miesto muziejui. Tąkart dalis eksponatų laikinai saugoti buvo perkelta į VII fortą.

Žingsnis į visuomenę

Iki šiol Kauno miesto muziejaus padaliniai buvo centrinėje Kauno dalyje. Kai Šilainių seniūnijoje atsidarys muziejaus fondai, tai bus pirmas žingsnis, žengtas į miegamuosius rajonus.

"Labai džiaugiamės, kad pavyko patalpas gauti būtent Šilainiuose, kuris yra vienas didžiausių ir tankiausiai apgyvendintų Kauno mikrorajonų. Tikimės čia užmegzti kontaktus ir ryšius su vietine bendruomene, galbūt pavyks kartu įgyvendinti kokias nors iniciatyvas. Į tai tikrai pozityvai žiūrime, net juokaujame, kad plečiamės į Kauno šiaurę. Nenorime į šias patalpas žiūrėti kaip į sandėlį, norime būti atviri ir, jei bus įmanoma, čia rengti bendras iniciatyvas", – apie muziejaus išplėtimą už Kauno centro ribų kalbėjo G.Sužiedėlis.

Jis patikino, kad fondas tikrai bus atviras visuomenei, tačiau apie apsilankymą reikės pranešti iš anksto. Dėl to, kad patalpos nėra labai didelės, vieno apsilankymo metu bus ribojamas ir lankytojų skaičius.

"Fondo negalima laikyti kaip atskiros ekspozicijos ar atskiro miesto muziejaus padalinio, bet kaip ir į visus fondus, bus galima įeiti. Vienu metu šiame fonde galės lankytis iki dešimties žmonių grupės. Vien dėl to, kad dalis eksponatų perkeliamos į šias patalpas, nereiškia, kad jie nebus uždari. Tikrai žmonės juos galės pamatyti. Fondo lankymas bus nemokamas", – patikino muziejaus vadovas.

GALERIJA

  • Kauno miesto muziejaus lobynai – į Šilainius
Laimio Steponavičiaus, Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Baikim liaupsėti stabus

Į CP čiulptukai sukišti ir tokie geri pasiūlymai, kaip siūlo Safyras, sužydėliui nedaeina, o krabams kraują gadina.

interesantė

Kaip baisu... Kas daroma su Lietuvos muziejais... O Kaune tik Karo ir Čiurlionio muziejuose viskas gerai. Miesto muziejaus fondai draskomi, kito, tik respublikinio muziejaus fondams vadovauja nestabilios psichikos darbuotoja, ten net užeiti baisu, nežinia, kaip sureaguos...

Ogi todel,kad

Ir vel kyso Rabarbaro ausys ko gero.Sitas tai moka sukt reikalus. Juk reiks ir direktoriaus ir,valytojos. Va, ir vel babkes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS