Kauno mokyklose – statybų įkarštis | Diena.lt

KAUNO MOKYKLOSE – STATYBŲ ĮKARŠTIS

Kol mokinukai mėgaujasi karštos vasaros spinduliais, Kauno švietimo įstaigose intensyviai pluša statybininkai. Šios vasaros planuose – ne tik atnaujintos patalpos, bet ir nauja mokykla Romainiuose. Kaunas mokykloms skirs ir miesto biudžeto, ir ES lėšas.

Intensyvūs darbai

Kauno švietimo įstaigose šiuo metu karaliauja darbininkai. Vienur remontuojamos klasės, kitur viskas skęsta dulkėse, nes atliekamas kapitalinis remontas.

Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė sakė, kad šiuo metu Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšomis (2,45 mln. eurų) jau atnaujinta dešimt Kauno miesto ugdymo įstaigų sporto aikštynų. Naujame aikštyne nuo naujų mokslo metų pradžios galės sportuoti Tado Ivanausko, Šv.Kazimiero, Viktoro Kuprevičiaus ir Milikonių progimnazijų, Palemono, Prezidento Valdo Adamkaus, VDU "Rasos", Rokų ir Kovo 11-osios gimnazijų, Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus mokiniai.

"Stadionų ir sporto aikštynų rekonstrukcijos darbai toliau tęsiami greta dar keturiose Kauno miesto mokyklose (Martyno Mažvydo progimnazijoje, Jono Pauliaus II ir "Vyturio" gimnazijose bei KTU Inžinerijos licėjuje, Vaidoto g. 11). Naujosiose KTU Inžinerijos licėjaus patalpose Panemunėje taip pat remontuojami keli pradinių klasių kabinetai ir tvarkomas įvažiavimas", – vykdomus darbus vardijo R.Šnapštienė.

Šią vasarą renovuojami penkių Kauno gimnazijų fasadai (Senamiesčio, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno, Maironio universitetinė, Aleksandro Puškino ir "Saulės"). Dalyje Kauno mokyklų remonto darbai persikėlė į vidų.

"Devyniose mokyklose iš pagrindų atnaujinamos virtuvės ir valgyklos, pritaikant švediško stalo aptarnavimo modelį, koks jau veikia Kauno Panemunės pradinėje mokykloje. Nuo rugsėjo savitarną taikyti numatoma Kauno "Paparčio" ir Suzukio pradinėse mokyklose, KTU Vaižganto progimnazijoje, Dainavos ir M.Mažvydo pagrindinėse mokyklose, "Nemuno" bei J.ir P.Vileišių mokyklose-daugiafunkciuose centruose, KTU Inžinerijos licėjuje ir Kauno jaunimo mokykloje.

Romainiuose statoma pradinė mokykla. Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Ypatingos įkurtuvės

Artimiausiu metu planuojama pradėti naujos sporto salės statybas Žaliakalnio progimnazijoje. Ketinama modernizuoti Kauno Jono Jablonskio, KTU Inžinerijos licėjaus ir Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijų patalpas, skirtas mokiniams ugdyti.

Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė per nepriklausomybės laikotarpį Kaune naujai pastatyta valstybinė mokykla.

Anot R.Šnapštienės, čia šiuolaikiškai įrengtos atviros erdvės bus skirtos saviugdai, kūrybiškumui, bendruomeniškumui ir aktyvesnei neformaliajai mokinių veiklai užtikrinti, taip pat bus įrengtos daugiafunkcės erdvės, skirtos tarpusavyje derinti mokymosi ir poilsio, laisvalaikio užsiėmimus. Tam iš ES fondų planuojama skirti per 1,7 mln. eurų.

Didžiausi šios vasaros darbai vyksta Romainiuose. Čia statoma nauja mokykla, kuri duris atvers jau šį rugsėjį.

"Ypač džiuginantis projektas – naujoji pradinė mokykla Romainiuose (Romainių g. 28). Šis Veršvų gimnazijos filialas duris atvers rugsėjo 1-ąją ir čia mokysis iki 250 vaikų – aštuonios pradinukų klasės ir dvi priešmokyklinio amžiaus grupės. Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė per nepriklausomybės laikotarpį Kaune naujai pastatyta valstybinė mokykla", – itin svarbiu švietimo projektu džiaugėsi mero pavaduotoja.

Naujojoje mokykloje bus įrengtos iš viso aštuonios klasės pradinukams ir dvi grupės priešmokyklinio amžiaus vaikams. Čia pat veiks valgykla, biblioteka, erdvi sporto salė, informacinių technologijų kabinetas.

Už ES pinigus statoma mokykla taps gera investicija į vaikų ugdymą. Šioje mokykloje bus įgyvendinama novatoriško verslumo samprata, plėtojamas praktinis-patirtinis mokymasis, diegiami šiuolaikiški ugdymo metodai taikant išmaniąsias technologijas. Visa tai reiškia, kad greta tradicinių ugdymo metodų numatytos ir papildomos edukacinės veiklos: socialinis ir emocinis ugdymas, kūrybinis konstravimas, verslo simuliacijos mažiesiems ir kiti užsiėmimai.

„Kokybiška ir veiksminga švietimo sistema – vienas iš Kauno miesto strateginių prioritetų. Pastaruoju metu vyksta nemažai permainų, tačiau kiekviena jų turi labai aiškų tikslą – sudaryti palankias sąlygas kokybiškam mokinių ugdymui. Naujoji mokykla savo veiklą pradeda su didelėmis ambicijomis ir inovatyvia metodika. Tikime, kad visa tai pasiteisins ir atlieps kauniečių lūkesčius“, – kiek anksčiau sakė R. Šnapštienė.

Būsimieji mokyklos auklėtiniai galės rinktis ir sau patinkančias popamokines veiklas. Neformalaus ugdymo sąraše numatytos muzikos, dailės, šokių pamokos, robotikos užsiėmimai, mokslinė laboratorija, krepšinio treniruotės ir anglų kalbos pradmenys.

Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad Romainiai – vienas sparčiausiai augančių Kauno rajonų. Maža to, naujajai mokyklai nepriskirta konkreti teritorija, todėl ją lankyti gali vaikai iš viso Kauno miesto bei jo apylinkių, kurios ties šia miesto dalimi taip pat aktyviai plečiasi.

Kauno vicemerė patikino, kad naujos statybos vyksta ir Aleksote. J.Kumpio g. 1 įrengiamas naujas lopšelio-darželio "Dvarelis" pastatas.

KTU Inžinerijos licėjuje tvarkomas pastato fasadas. Eitvydo Kinaičio nuotr.

Smulkesnis remontas

Kitose Kauno švietimo įstaigose taip pat vyksta remonto darbai. Atnaujinamos klasės, bendrosios erdvės tam, kad rugsėjį mokiniai galėtų sugrįžti į švarias ir jaukias patalpas.

"Pastatai, kaip ir bet kuri miesto infrastruktūra, natūraliai dėvisi, todėl smulkesnių remonto bei tvarkymo darbų reikia bemaž visose švietimo įstaigose. Tai ir tam tikrų vidaus patalpų remontas, aplinkos tvarkymas, pastatų apšiltinimas, inžinerinių sistemų bei sanitarinių mazgų atnaujinimas ir kiti susiję darbai. Jie atliekami nuolat, ne vien per vasaros atostogas.

Kauno miestas pastaruoju metu skiria ypatingą dėmesį ugdymo įstaigoms, kad mokymosi sąlygos bei mokymo procesai tiek darbuotojams, tiek auklėtiniams vyktų kokybiškai ir kuo jaukesnėje aplinkoje", – sakė vicemerė R.Šnapštienė.

Anot jos, būtiniausi darbai bus atlikti iki mokslo metų pradžios, o kiti, kurie netrukdo ugdymo procesui, bus baigti iki metų galo.

Bendra būklė

Miesto vicemerė tikino, kad bendra Kauno švietimo įstaigų pastatų būklė kasmet gerėja. Atlikti įvairūs darbai sukuria jaukesnes erdves.

"Per pastaruosius kelerius metus mokyklų būklė Kauno mieste tapo daug geresnė. Ties dešimtimis mokyklų pernai ir šiemet jau sutvarkyti sporto aikštynai pasitarnauja ne tik šių įstaigų auklėtiniams, bet ir vietos bendruomenėms – įvairaus amžiaus kauniečiai renkasi į stadionus aktyviai praleisti laisvalaikį. Tad net ir vasaros atostogų metu ties mokyklomis netrūksta veiksmo, – pastebėjo pašnekovė. – Remonto darbai mokyklose dažniausiai būna kompleksiniai. Seni pastatai reikalauja atnaujinimų tiek viduje, tiek ir išorėje. Greta apdailos tvarkymo tenka remontuoti ir inžinerinius tinklus."

Šiais metais iš savivaldybės biudžeto ugdymo įstaigų remonto darbams atlikti viso skirta apie 14 mln. eurų. Jau lapkritį bus pradėti planuoti kitų metų darbai.

GALERIJA

  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
  • Kauno mokyklose – statybų įkarštis
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

nuomonė

CHA CHA- tikrai labai ūkiškai tvarkosi.CHA...................................

To tukas

Nesąmones rašote. Puškino gimnazija puikiai laikosi. Surenka po 4 pirmokų klases. Mokinių tikrai tik daugės, kai tokia patogi vieta ir draugiška, įvairiatautė atmosfera, puikus pedagogų kolektyvas. Tėvai nereketuojami dėl remontų ir kitų smulkmenų. Labai ūkiškai vadovas tvarkosi.

tukas

Kam ta Puskino rusu mokykla remontuoja,juk rusu Kaune smarkiai mazeja,o ir dabar ta mokykla pustuste,nes rusu vaiku truksta.Po keliu metu viai neliks kam toje rusu mokykloje mokytis.Be to ji okupantu metais pastatyta ant kapiniu,ant zmoniu kaulu.Reiketu ja nugriauti ir ramybes parkas padidetu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS