Kauno rajonas ir Žemės ūkio ministerija tarsis, kaip sutrumpinti sveiko maisto kelią iki vaikų stalo | Diena.lt

KAUNO RAJONAS IR ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJA TARSIS, KAIP SUTRUMPINTI SVEIKO MAISTO KELIĄ IKI VAIKŲ STALO

Ateinantį ketvirtadienį dėl galimybių statyti maisto produktų, vartojamų vaikų darželių bei mokyklų auklėtinių maitinimui, sandėlius, diskutuos iš Žemės ūkio ministerijos, Kauno rajono ūkininkų sąjungos ir savivaldybės specialistų sudaryta darbo grupė.

Idėją kurti regioninį maisto produktų logistikos centrą, kuris tiektų žemės ūkio produkciją mokykloms ir darželiams, iškėlė Kauno rajone lankęsis žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Kauno rajonas yra ne kartą įvertintas kaip viena geriausiai vaikų maitinimą organizuojančių šalies savivaldybių. Tačiau savivaldai tenka įveikti daug biurokratinių trukdžių, kol sveiki maisto produktai pasiekia vaikų stalą. Apie tai, kaip sutrumpinti sveiko maisto kelią, su ministru tarėsi Kauno rajono meras Valerijus Makūnas bei savivaldybės specialistai.

Ministras siūlo kurti logistikos centrus, kad maisto produktų tiekimas būtų centralizuotas, todėl mokykloms atkristų smulkių pirkimų našta. Pasak Kauno rajono savivaldybės pranešimo, buvo aptarti ir kiti galimi šios problemos sprendimo keliai.

Moksleivių bei darželinukų maitinimo organizavimo klausimus kuruojanti Kauno rajono administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė sakė, kad didėjant vaikų alergijų skaičiui, jaunos šeimos vis labiau atsigręžia į natūralų, sveikatai palankų maistą. Kauno rajono savivaldybė pirmoji šalyje įdiegė švediško stalo principą, kuris veikia jau aštuoniolikoje mokyklų. Savivaldybė aktyviai dalyvauja pieno produktų ir vaisių vartojimo skatinimo programose. Ekologiškas maitinimas pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais įdiegtas Garliavos vaikų darželyje „Eglutė“ ir Noreikiškių darželyje „Ąžuolėlis“. Daugiau kaip 75 proc. Kauno rajono ugdymo įstaigų virtuvių yra modernizuotos, vaikai gauna šviežią, vietoje pagamintą maistą.

„Kauno rajone kasmet gimsta maždaug tūkstantis vaikų, o ugdymo įstaigose jų turime beveik 14 tūkst. 500, todėl sveikatai palankus maistas visada buvo mūsų prioritetas, šioje srityje mes netaupome“, – pabrėžė V. Makūnas.

Pasinaudojus logistikos įmonės „Sanitex“ paslaugomis, į ugdymo įstaigas vežama daugiau kaip 30-ties Kauno rajono ir gretimų savivaldybių ūkininkų produkcija. Savivaldybė nuolat ieško būdų įsigyti sveikesnių maisto produktų iš vietos ūkininkų. Nemažai jų tiekia Vandžiogaloje ūkininkaujantis Nikolajus Dubnikovas, žemės ūkio kooperatinė bendrovė „Bio LEUA“.

Pasitarimo dalyvių pastebėjimu, rinkos sąlygomis didelė dalis ekologiškų produktų iškeliauja į užsienį, situaciją apsunkina ir sudėtingos viešųjų pirkimų procedūros V. Makūnas paprašė ministro labiau skatinti ūkininkus, kad jie būtų suinteresuoti tiekti ekologiškus produktus, o Ž. Narbutienė – supaprastinti biurokratines procedūras, susijusias su tiekimo ir atsiskaitymo dokumentų pildymu. „Procedūras tikrai galėsime supaprastinti“, – pažadėjo ministras.

Kauno rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Tomas Didžiulis tvirtino, kad ekologiškos produkcijos vartojimą pristabdo didesnės kainos, o jas kompensuoti Žemės ūkio ministerijos dotacijų nepakanka. Problema ir tai, kad Lietuvoje nėra ekologiškos žuvies, kiaulienos, labai maža ekologiškų vaisių pasiūla.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS