Kauno rajono gyventojai per vasarą perskaitė beveik 5 tūkst. knygų | Diena.lt

KAUNO RAJONO GYVENTOJAI PER VASARĄ PERSKAITĖ BEVEIK 5 TŪKST. KNYGŲ

  • 0

Kiek knygų šią vasarą perskaitėte jūs? Daugiau kaip 800 Kauno rajono gyventojų perskaitė bent po penkias knygas ir įveikė skaitymo skatinimo iššūkį "Vasara su knyga".

Šeštus metus akcijoje dalyvaujantys Kauno rajono gyventojai ir šiemet itin aktyvūs – bibliotekose visą vasarą jautėsi susidomėjimas ir vyko iššūkio sąlygas atitinkančių knygų paieška. Pasak Kauno rajono viešosios bibliotekos direktorės Irenos Stančiauskienės, skaitytojai aktyvūs išliko ir rudenį – ilgėjant vakarams juos galima skirti knygoms. Griežtėjant ribojimams bibliotekos išlieka atviros, laukia skaitytojų su nuolat atnaujinamais knygų fondais.

Vasaros desertas – knyga

Kauno rajone prie vasarą vykusios knygų skaitymo populiarinimo akcijos prisijungė 1 201 dalyvis, iš jų 844 perskaitė penkias knygas pagal nurodytas temas, visi kartu per tris vasaros mėnesius įveikė 4 948 knygas. Kauno rajone prie akcijos aktyviausiai jungėsi ir knyga kaip vasaros desertu mėgavosi Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skaitytojai – beveik 100, nežymiai mažiau Raudondvario, Domeikavos, Ringaudų padalinių – po 70, Vilkijos, Kačerginės, Sitkūnų, Batniavos padalinių – po 50. Visos Kauno apskrities skaitytojai gali didžiuotis šiemet aplenkę taip pat aktyvius Klaipėdos ir Vilniaus regionų skaitytojus.

Kasmet džiugina augantis Kauno rajono skaitytojų susidomėjimas, rodantis, kad knygų skaitymas tampa maloniu užsiėmimu įvairaus amžiaus žmonėms. "Didžiuojamės skaitytojais, kurie ištikimai dalyvauja kasmet – nekantraudami laukia naujos skaitymo akcijos su žaismingomis užduotimis, o jai prasidėjus įtraukia ir anksčiau tik knygų viršelius peržvelgusius ir anotacijas skaičiusius artimuosius", – sakė I.Stančiauskienė.

Vaikai įtraukia tėvus

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ringaudų padalinys akcijoje "Vasara su knyga" dalyvauja jau nuo projekto pradžios – šeštus metus, Ringaudų skaitytojai šiemet džiugino aktyvumu.

"Pirmaisiais metais dalyvauti skaitymo varžytuvėse reikėdavo įkalbinėti, nes tai buvo naujiena, o ir reklamos skirtingose medijose buvo mažiau. Dabar jau yra nuolatinių dalyvių, kurie prašo surinkti knygų krepšelį. Bibliotekoje visą vasarą vyksta knygas išsirinkti padedančios "Vasara su knyga" penketukų parodos, bibliotekos socialinių tinklų paskyrose viešiname susijusias naujienas: konkursus, renginius, knygų naujienų nuorodas. Prie skaitymo vasarą populiarinimo prisideda ir vaikai – vasaros stovyklos dalyviai kiekvieną rytą pradeda su iššūkio knyga, jie labai noriai dalyvauja ir varžytuvių virusu užkrečia tėvus, šiemet nespėję perskaityti penketuko žada jungtis kitais metais", – mintimis, kodėl Ringaudų bibliotekos skaitytojai buvo tarp aktyviausių dalyvių Kauno rajone, dalijosi vyr.bibliotekininkė Vilija Mitkuvienė.

Vasaros stovyklose bibliotekoje knygų neskaitančius vaikus įtraukti padėjo organizatorių sukurta motyvavimo sistema. Visi skaitymo iššūkį įveikę dalyvavo bendroje loterijoje, galėjo laimėti pagrindinio rėmėjo "Xiaomi" įsteigtus pagrindinius ir skatinamuosius prizus: elektrinį paspirtuką, mobiliuosius telefonus, išmaniąsias apyrankes.

"Dauguma vaikų svajoja apie elektrinį paspirtuką, patrauklūs buvo ir kiti prizai. Padėjo ir tai, kad vaikai vasarą tradiciškai skaito knygas pagal mokyklų sąrašus, tarp rekomenduojamų kūrinių dažnai būna knygų, atitinkančių ir skaitymo iššūkio užduotis. Galbūt ir tėvai namuose taikė specialias motyvavimo schemas", – apie vaikų įtraukimą su šypsena kalbėjo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų centro darbuotoja Vaiva Steponaitienė.

Iššūkis ir bibliotekininkams

Vasaros pradžioje prasidedanti ir rudenėjant pasibaigianti "Vasara su knyga" akcija skaitytojams tampa smagiu kūrybiškumo ir atkaklumo išbandymu bibliotekų darbuotojams, bandant sudominti kuo daugiau skaitymo malonumo dar neatradusių žmonių.

"Naujų iššūkio dalyvių įtraukimas bibliotekininkams – ne mažiau įdomus iššūkis, nei skaitytojams skaityti knygas. Dažnai skaitytojai ateina į biblioteką su konkrečiu norimų leidinių sąrašu, o mes bandome juos sudominti užduotimis, nejučiomis išvedančiomis į kitas, neįprastas temas ir sritis. Nors tai ne visada lengva, bet dalyviai labai džiaugiasi ir grįžę į biblioteką dalijasi naujais atradimais. Įdomu tai, kad populiariausių ir geriausiai įvertintų knygų sąrašai skiriasi, – skaitytojai dažniau renkasi tas knygas, apie kurias kalba viešojoje erdvėje, o gilesnius išgyvenimus palieka kiti kūriniai, tai išgirstame bendraudami su skaitytojais", – pastebėjimais dalijosi iššūkio "Vasara su knyga" koordinatorė Kauno rajone Jurgita Bartkevičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS