Kauno „Rekviem“ specialistai: atsisveikinant su artimuoju reikia švęsti jo gyvenimą | Diena.lt

KAUNO „REKVIEM“ SPECIALISTAI: ATSISVEIKINANT SU ARTIMUOJU REIKIA ŠVĘSTI JO GYVENIMĄ

  • 11

Tikriausiai visi esame matę filmų, kuriuose, jei rodomos laidotuvės, jos būna labai asmeniškos: žmonės dalijasi prisiminimais apie išėjusį artimąjį, linksmomis istorijomis, klauso jo mėgstamos muzikos ar išpildo net ir labai keistą paskutinįjį velionio norą dėl atsisveikinimo būdo. Pasak Lietuvoje dirbančių laidojimo paslaugų teikėjų, suasmeninimo tradicijos populiarėja ir čia.

Evelina Kotryna Gailė, Kaune įsikūrusių „Rekviem“ atsisveikinimo namų ceremonijų planuotoja, gražiausiomis ceremonijomis vadina tas, kurių metu žmonės subtiliai ir jautriai pagerbia velionio gyvenimą.

„Laidotuvės – svarbi gedėjimo proceso dalis. Atsisveikinimas su artimuoju yra labai jautrus ir kupinas emocijų procesas. Planuotojai į jį žiūri itin atsakingai – mėginame sukurti tokią atmosferą, kurioje žmogus jaustųsi saugus – nebijome kartu patylėti, duodame asmeninės erdvės ašaroms. Kai užmezgi žmogišką ryšį, paprastai klientai ne tik labiau pasitiki, bet ir patys noriau atsiskleidžia. Pavyzdžiui, „Rekviem“ namuose planuodami ceremoniją kartu su klientais pildome užsakymo lapus – juose susižymime pageidavimus, ceremonijos eigą ir kitas detales. Galiu pasakyti, kad dar niekada neteko susidurti su užsakymo lapu, kuriame nebūtų prirašyta kažkas papildomai ar bent šiek tiek nutolta nuo standarto. Todėl galima teigti, kad visos laidotuvės yra suasmenintos“, – atskleidžia pašnekovė.

Artimiesiems svarbu su mylimu žmogumi atsisveikinti nuoširdžiai, prisimenant, koks jis buvo gyvenime, ką veikė ir kiek jiems reiškė.

Anot jos, artimiesiems svarbu su mylimu žmogumi atsisveikinti nuoširdžiai, prisimenant, koks jis buvo gyvenime, ką veikė ir kiek jiems reiškė. Pavyzdžiui, artimieji atsisveikindami su Kaune gerbiamu gydytoju, salėje įrėmino Hipokrato priesaiką.

„Šaltą žiemos popietę laidotą mylimą vyrą ir tėvą artimieji norėjo apgaubti šiluma, todėl pasirūpinome, kad urna būtų laidojama ne tiesiai į žemę, bet nuleidžiama į ąžuolo dėžę išklotą aksomu. Kitos velionės anūkas neturėjo galimybės sudalyvauti močiutės laidotuvėse, todėl pasirūpinome, kad jo parašyto ir močiutei deklamuojamo eilėraščio įrašas nuskambėtų ir atsisveikinimo salėje. Šios ceremonijos metu pakylą, esančią šalia urnos, užklojome tos močiutės nerta staltiese, ant jos padėjome velionę primenančius daiktus – jos receptų knygą, mėgstamiausio šokolado plytelę ir kavos puodelį. Be to, prieš išlydėjimo ceremoniją visi susirinkusieji buvo vaišinami obuolių pyragu, iškeptu pagal velionės receptą”, – detalėmis, kurias į atsisveikinimo ceremoniją įpynė artimieji, dalinasi E. K. Gailė.

Apgalvotos detalės: nuo žodžių iki gėlių

Pasak jos, vienas paprasčiausių būdų suasmeninti atsisveikinimo patirtį yra sukurti tinkamą nekrologą.

„Ruošiame gana laisvos formos nekrologus, kurie suteikia erdvės kūrybai. Nekrologui ir velionio portretui naudojame skirtingas nuotraukas, todėl į nekrologą siūlome parinkti kuo šiltesnę, mažiau rimtą nuotrauką, kuri tikrai atspindėtų velionio asmenybę. Kartu su įprasta informacija apie atsisveikinimą nekrologe galima įrašyti ir pasirinktus žodžius, citatą, įdėti ranka rašytą atvirlaiškį ar eiles“, – pataria specialistė.

Suasmeninti ir subtiliai parodyti dėmesį galima ir savaip interpretuojant seniai egzistuojančias laidotuvių tradicijas. Pavyzdžiui, netikėtai mirus jaunam vyrui, artimieji norėjo parinkti gėles, kurios kuo labiau dvelktų natūralumu ir primintų gamtą. Todėl vietoj tradicinių laidotuvių puokščių atsisveikinimo namus papuošė lauko gėlių kompozicijos.

Urnos – nuo sportinės tematikos iki ekologijos

Urnų gamintojai taip pat palankiai žiūri ir į suasmenintus dizainus.

„Renkantis urną, klientams patariame atkreipti dėmesį į medžiagą, iš kurios gaminama urna – ar tai medis, marmuras, keramika, metalas. Tarkime, velioniui, kuris jautė artimą ryšį su gamta, galima parinkti medinę, greitai yrančią, ekologišką urną. Dabar galima rasti ir pagal individualius pomėgius sukurtų urnų – futbolo ar krepšinio kamuolio, motociklininko šalmo formos, papuoštų nacionaliniais simboliais, graviruotų, išmargintų piešiniais“, – vardija specialistė.

Suasmeninti galima ir išlydėjimo būdą, pvz. urną vežti ne katafalku, o velionio mėgtu motociklu ar automobiliu.

Vis dažniau artimieji vietoj tradicinės klasikinės ar rimtos muzikos renkasi velionio ar visos šeimos mėgstamos muzikos grojaraštį. Pasak E. K. Gailės, tai – graži idėja, tačiau ją reikėtų labai atsakingai apgalvoti – atsirinkus vien neįprastą, džiaugsmingą muziką rizikuojama nuvargti ir, susimaišius džiugioms bei gedulingoms nuotaikoms, patirti nerimą.

Nori nuoširdžios emocijos

Nors atrodytų, kad suasmenintos laidotuvės gali tapti didesniu finansiniu iššūkiu už įprastas, E. K. Gailė sako, kad jos gali kainuoti labai įvairiai. Ceremonija kainuos brangiau, jeigu artimieji turės labai specifinių pageidavimų: pagal užsakymą gaminama urna ar karstas, itin retos rūšies gėlės, netradicinio formato nekrologas ar kitos dekoracijos, kurias reikėtų gaminti pagal specialų užsakymą, išskirtinis transportas išlydėjimui.

Vis dėlto, dažniausiai suasmenintam atsisveikinimui naudojami tokie ištekliai, kurie nieko nekainuoja arba kainuoja tiek pat kiek tradicinis variantas.

Vis dėlto, dažniausiai suasmenintam atsisveikinimui naudojami tokie ištekliai, kurie nieko nekainuoja arba kainuoja tiek pat kiek tradicinis variantas – asmeniniai velionio daiktai, parenkamos jo mėgtos spalvos, muzika, deklamuojami eilėraščiai.

„Paprastai suasmenintų laidotuvių norintys artimieji trokšta ne pompastikos, o nuoširdžios emocijos. Jie nori atsisveikinimą paversti velionio gyvenimo švente ir perteikti tas emocijas, kurias jis spinduliavo būdamas gyvas. Tai reiškia, kad artimieji patys labai įsitraukia į tokios ceremonijos planavimą, nes tai žmonės, – kurie geriausiai pažinojo velionį. Personalas padeda viskuo, kuo gali, atlieka techninį artimųjų vizijos įgyvendinimą tiek, kiek artimieji patiki šią atsakomybę“, – pasakoja E. K. Gailė.

Tiems, kas norėtų personalizuoto atsisveikinimo ceremonijos sprendimo, bet nežino, nuo ko pradėti, pašnekovė siūlo užeiti į velionio kambarį – paieškoti jo drabužių, prisiminti, kokie buvo jo pomėgiai, kas jam sukeldavo šypseną. Jei sunkią akimirką sunku galvoti apie tai, ką žmogus mėgo, prisiminkite, ko vengė, kas jam nepatikdavo.

„Svarbu neskubėti priimti sprendimų ir savo širdies klausytis labiau, negu aplinkinių nuomonių. Jei trūksta artimųjų palaikymo ar nesijaučiate tvirtai, tarkitės su laidojimo namų kolektyvu – mes padrąsiname kiekvieną. Puikiai žinome, kad atsisveikinimas su artimuoju – itin svarbi diena, kurios niekada nepamiršite, todėl jos metu svarbiausi turėtų būti velionio ir jo artimųjų norai bei vizija, o ne kitų nuomonės ar baimės“, – užtikrina E. K. Gailė.

„Rekviem“ laukiami visi, norintys sužinoti daugiau apie atsisveikinimo namų teikiamas paslaugas, pasikonsultuoti su profesionaliais ceremonijų specialistais ar tiesiog apžiūrėti patalpas. Laukiame jūsų skambučių telefonu, užklausų el. paštu ar apsilankymo.

Daugiau informacijos:

„Rekviem“ Kaunas

Jonavos g. 41A, Kaunas

Tel. nr. +370 633 97799 arba 19211

El. paštas: kaunas@rekviem.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Simas to Laura

Na, kasdien netenka lankytis tokiose istaigose, tai issakiau savo jausmus ka patyriau. Jei Poniai (Panelei) Laurai tenka daznai lankytis laidojimo namuose ivairiuose ir gali juos palyginti, tai as gerbiu jos nuomone. Jei JUS (Laura) galvojate, kad gededamas velionio as romantiskai zvalgausi, tai JUS nieko nesuprantate. Jei JUMS atrodo, kad as sedemas prie velionio ieskau romantikos, kai mire artimas, tai JUS nenormali. As rasau savo jausmus patirtus ta vakara....Taciau as Suprantu, kad konkurencija vercia neigti viska. Ar Laura rasys, ar Birute, ar Linute... konkurencija viska paneigs. Graudu...

Laura

Teko lankytis. Nepastebejau nieko originalaus tik plagijatus ir dideles kainas. O romantiskai galima pasizvalgyti ir per savo namu langus ir rasineti beletristikas

Simas

Teko ten vasara atsisveikinti su artimu zmogumi. Maloniai prieme, patare o ir siaip viskas buvo normalu. Bet ne apie tai. Buvome saleje su vaizdu i upe. Per langus matai tekenzia upe, besileidziancia saule tarp debesu, danguje skrendanti lektuva, vaziuojancias masinas ir tuo paciu gulinti velioni..... Tai unikalu, o dar skambanti muzika..... Pradedi mastyti apie gyvenimo prasme. Nejuciomis pajunti kaip akyse atsiranda asaros suprantant koks mazas esi siame pasaulyje..... Tai ne reklama. Tai asmeniniai isgyvenimai matant tai....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS