Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta? | Diena.lt

KAUNO ROTUŠĖS ATNAUJINIMAS ĮGAVO PAGREITĮ: KAS JAU ATLIKTA?

  • 7

Vasario mėnesį pradėti Kauno rotušės kapitalinio remonto ir tvarkybos darbai – įsibėgėjo. Išsaugant pastato vertingąsias savybes, keičiami inžineriniai tinklai, atkuriamas autentiškas patalpų išplanavimas, atnaujinami susidėvėję elementai.

Kitąmet į rotušę sugrįš santuokų ceremonijos, greta įsikurs šiuolaikiška Kauno miesto muziejaus ekspozicija, kavinė, parodų paviljonas, vyks renginiai bei edukacinės veiklos.

„Saugodami autentiką bei tai, kas kauniečiams brangu, norime įnešti daugiau gyvybės ir padaryti Kauno rotušę visiems prieinamą. Svarbu ne tik jaukios istorinės erdvės, bet ir turinys, kurį lankytojai čia pamatys. Restauruojamos vertingos detalės, atnaujinamos patalpos, šalinamas nederantis sovietinis palikimas. Džiaugiamės, kad darbai, nepaisant globalių iššūkių, vyksta sklandžiai“, – sakė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Džiaugiamės, kad darbai, nepaisant globalių iššūkių, vyksta sklandžiai.

Rotušės atnaujinimas atliekamas su nuolatine paveldosaugininkų priežiūra. Dalis saugomų interjero elementų nukelti ir atidėti restauravimui, kiti – uždengti ir taip apsaugoti nuo pažeidimų greta vykstant statybos darbams.

Pastate keičiamos prastos būklės inžinerinės ir vėdinimo sistemos, diegiama priešgaisrinė apsaugos sistema.

Naujai atgimusioje rotušėje lankytojai galės patekti į anksčiau jiems nematytas pirmo ir antro aukšto patalpas, taip pat į pirmą kartą veiklai pritaikomą palėpę. Joje jau įrenginėjamas parodų paviljonas ir montuojami ten vedantys laiptai. Per kelis mėnesius demontuotos dar 1973 m. įrengtos mūro plytų pertvaros, susidėvėjusios grindų dangos.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Pagal architektų studijos „Processoffice“ parengtą projektą atnaujintoje rotušėje išryškės visi jos istoriniai sluoksniai, tarp jų ir XVI a. architektūra, o pastatas taps kur kas plačiau pritaikytas visuomenės poreikiams bei muziejinei funkcijai.

Rūsyje ir antrame aukšte suplanuotos interaktyvios miesto ekspozicijos erdvės, pirmajame aukšte veiks muziejaus kasa, Turizmo informacijos centras, kavinė, pokalbių bei edukacinė erdvė. Čia pat bus galima įsigyti suvenyrų. Į rotušės Baltąją salę sugrįš santuokos ceremonijos, o palėpėje atsiras muziejaus parodų paviljonas.

Projektu numatytas išplanavimas leis efektyviau išnaudoti pastatą, jis taip pat bus pritaikytas žmonėms su negalia. Jau ruošiamasi įrengti visus aukštus sujungsiantį liftą.

Statybos ir tvarkybos darbus vykdančios bendrovės „Kaminta“ atstovai planuoja rangos darbus pabaigti kitų metų liepą. Tuomet rotušėje prasidės modernios Kauną ir jo istoriją pristatančios ekspozicijos įrengimo darbai.

„Naująja ekspozicija siekiame skatinti šiuolaikinį požiūrį į Kauno istoriją, raidą, kaunietišką savitumą. Ekspozicija neapsiribos vien Kaunu – ji nagrinės miestų vystymosi tendencijas ir problematiką“, – pasakoja Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Pasak G. Sužiedėlio, lankytojai bus ne vien žiūrovais, bet ir dalyviais. Interaktyvios parodos, eksponatai ar meninės instaliacijos kvies diskutuoti, reiškiant asmeninę nuomonę bei dalinantis savo istorijomis.

Iki rekonstrukcijos rotušėje per metus apsilankydavo daugiau kaip 21 tūkst. lankytojų. Atnaujinus patalpas šį skaičių tikimasi padvigubinti.

GALERIJA

  • Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta?
  • Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta?
  • Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta?
  • Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta?
  • Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta?
  • Kauno rotušės atnaujinimas įgavo pagreitį: kas jau atlikta?
Kauno m. savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kaunietis

Šauniai žmonės dirba, Kaunas vietoje nestovi. Bus manau geras rezultatas, nereik čia dejuot, kaip kai kurie iškart negatyviai nusistato į viską.

Problemėlė

fasadą skelbia gal trečią kartą,bando susirast rangovą

kaunietis

Daugiau dirbti reikia, o darbus baigti, tada imtis kitų. Kaune darbai nepabaigiami, bet jau giriasi giriasi... mažiau kalbų, daugiau pabaigtų darbų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS