Kauno senjorai mokosi medijų ir informacinio raštingumo | Diena.lt

KAUNO SENJORAI MOKOSI MEDIJŲ IR INFORMACINIO RAŠTINGUMO

  • 2

Technologijoms vystantis žaibišku greičiu, daugeliui paslaugų persikeliant į elektroninę erdvę, populiarėjant socialiniams tinklams, tampa sunku nepasimesti tarp didžiulių informacijos srautų.

Tai ypač aktualu senjorams, kurie labai dažnai dar nesinaudoja visais modernėjančių technologijų teikiamais privalumais. Todėl Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka pakvietė miesto senjorus mokytis ir tobulėti medijų ir informacinio raštingumo srityje.

Nuo rugsėjo mėnesio miesto biblioteka kartu su Vytauto Didžiojo universiteto Komunikacijos katedra įgyvendina projektą „Medijų ir informacinio raštingumo akademija“, kurio metu vyresnio amžiaus žmonėms siekiama suteikti medijų ir informacinio raštingumo žinių bei praktinių jų panaudojimo įgūdžių. Visa tai ne tik gerina dalyvių gyvenimo kokybę, bet ir skatina ugdyti kritinį ir atsakingą mąstymą bei aktyviau įsitraukti į visuomenės gyvenimą.

Du kartus per savaitę vykstančių kursų lankytojai praktiškai mokosi naudotis įvairiomis viešųjų institucijų internetu teikiamomis paslaugomis, kuria savo profilio ar reikiamo produkto pristatymą socialiniuose tinkluose, susipažįsta su bibliotekos ištekliais ir paslaugomis bei gilinasi į virtualaus pasaulio teikiamas galimybes. Projekto metu numatyta surengti praktinius mokymus trims senjorų grupėms. Mokymai jau įpusėti, o viena grupė lankytojų jau džiaugiasi akademijos baigimo pažymėjimais.

„Šiandien išmanusis telefonas – ne tik ryšio su vaikais ir anūkais, gyvenančiais Londone ar Kopenhagoje, palaikymo priemonė. Tai – pagalbininkas, kurio kamera galite nusifotografuoti reikiamo troleibuso tvarkaraštį, parduotuvės darbo laiką, nufilmuoti anūko gimtadienį, o diktofonu įsirašyti patikusią paskaitą arba savo mintis, kurias bijote pamiršti“, – sako kursų lektorė Vitalija Norvilienė. Mokymų metu ji netgi pakvietė visus pasidaryti asmenukes, įsikelti jas į socialinį tinklą Facebook. Vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių tampa socialinių tinklų vartotojais, tad šiai temai mokymuose skiriamas nemažas dėmesys. Mokymų dalyviams smalsu sužinoti kuo įdomūs kiti šiuolaikiniai socialiniai tinklai, tokie kaip Instagram, Pinterest, LinkedIn, Twitter, YouTube ir kiti, kokios jų teikiamos galimybės ir kokie pavojai juose slypi. 

Mokymų programa įvairi ir naudinga – nuo paprastų užduočių, kaip sukurti aplanką ir dokumentą, nuotraukas persikelti iš telefono į kompiuterį, rašant elektroninį laišką prisegti priedą ir išsiųsti draugams iki „kelionių“ po pasaulio bibliotekas ir meno šedevrų ekspozicijas garsiausių pasaulio muziejų interneto svetainėse, nuo interneto dienraščių iki asmeninių tinklaraščių, turinčių tūkstantines auditorijas.

Tikimasi, kad Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos organizuojama „Medijų ir informacinio raštingumo akademija“ padės mokymus lankantiems senjorams išmokti naudotis reikalingiausiomis šiuolaikinėmis komunikacijos priemonėmis, nepasiklysti didžiuliuose informacijos srautuose, išnaudoti kuo daugiau technologijų teikiamų galimybių ir aktyviau įsitraukti į visuomenės gyvenimą.

GALERIJA

  • Kauno senjorai mokosi medijų ir informacinio raštingumo
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Saunu! Ir senukai ismoks naudotis siuolaikinemis technologijomis.

sejore

kaip provincijos atsilieka nuo didmiesčių Palangos biblioteka sakė kad mokys tik pradžiamokslio kaip atsisėsti prie kompiuterio paspausti pele neisigasti zydro ekratirt t na kaip tikriems karinių ims vienu žodžiu kaip ir priklauso tikriausiai ir pati mokytoja nekvalifikuotos na tikrai kaimo glūdumos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS